Някой на "ТИ" с видеокарти?Нужда от съвет и помощ!

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
Golf 3 Yahting GT
Автомобил: VW GOLF III YACHTING GT VARIANT
Двигател: AEK 1.6-74kW - 1996

Някой на "ТИ" с видеокарти?Нужда от съвет и помощ!

Мнениеот Golf 3 Yahting GT » Пет 07 ное 2014 19:25

Здравейте Колеги,

Преди няколко дни сина ми(4-годишен) гледаше някакви анимации по тубата, и както си е гледал нещо се случило с картината и той ме викна да видя. Но не успях да видя какво изписа преди да се рестартира пц-то. А то е с дъно M5A78L/USB3, процесорa e amd fx 4100 @ 3.6 ghz, видеокарта e powercolor hd 5570 2gb 128bit ddr3 ati radeon pci exp, с рам 2х4 4gb ddr3 1600, захранването е 450 вата.
При опит за пускане още при зареждането на Биоса се появяват "артефакти" и не може да зареди WIN 7-та 64-битова. Единствено под "сеиф мод" тръгва но картината е с артефакти. Охладитела и вентиратора на картата бяха чисти, вентилатора и работи.
Имам една "изгоряла" видеокарта gigabyte nvidia geforce 7300 gs която бях свалил от старото пц след преглед и диагностика от разбиращ които я беше обявил за "изгоряла".
Понеже на това дъно няма вградена видеокарта, реших за проба да я сложа и да видя какво ще стане. Е първоначално тръгна ъпдейтна си драйверите и работи около 30 минути. След това се започнаха проблеми и с ней. Тук е мястото да уточня, че като беше с картата АТИ монитора беше вързан с DVI кабел, след проблемите пробвах с VGA кабел и HDmi кабел ефекта беше описания по горе. А Н-Видията работи само с VGA кабела.
Ресторвах системата, проверявах за вируси(използвам malwarebytes) - но нищо не помогна.
В момента пиша под "сеиф мод" с достъп до мрежа, резолюциите която ми позволява са само за 4:3, докато монитора ми е ACER H223HQ 16:9.

Моето заключение че съм за нова видеокарта, до месец ще трябва да взема.
Можете да ми препоръчате някаква евтина до около 100-120 лева.
Но ме притеснява да не би да има и други проблеми с дъното?
Защо Н-видията която работеше на старото пц само с VGA кабел, но имаше вертикални линии на картината - тогава ми обясниха че от вградената на старото дъно видеокарта ползвала шините на новата и изкарвало сигнала за това само през VGA буксата? А при новото пц(с горе изброените компоненти) на което на дъното няма вградено видео, до колкото знам и в процесора няма вградено видео - успява да работи в "сеиф мод"? Вече около 30-на минути?

Ще съм много Благодарен на Някой ако ми обясни защо се получава така, на едното пц не работеше с артефакти старата видео карта - докато на новото пц работи без артефакти? :drunk

П.П. Надути и изтекли кондензатори нямаше нито на двете карти, нито на дъното.

Да допълня след поредния рестарт тръгна със старата карта(н-видията) и вече 20-на минути работи, през VGA кабела с стандартната резолюция за монитора 1920*1080р. Не мога да разбера какво се случва с тази машина? Имали вероятност някой вирус да ме ударил и от там да заминала видеокартата powercolor hd 5570 2gb 128bit ddr3 ati radeon pci exp? Чудя се дали да преинсталирам?

Потребителски аватар
vinixxx
Автомобил: Seat Altea
Двигател: BJB

Re: Някой на "ТИ" с видеокарти?Нужда от съвет и помощ!

Мнениеот vinixxx » Съб 08 ное 2014 10:09

най-вероятно е заминала картата,все пак ако имаш време може да опиташ с преинсталация и слагане на хубави драйвери.а вирус със сигурност не е :arrow

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Съб 08 ное 2014 10:27

Преди да я хвърлиш опитай с друг драйвър, въпреки, че ако на БИОС пак дава артефакти... лошава работа. Вижте да не някой кондензатор да е дал фира, подлежат на смяна. Занеси я на някой да я тества с друг комп.

Потребителски аватар
Golf 3 Yahting GT

Мнениеот Golf 3 Yahting GT » Съб 08 ное 2014 15:33

Здравейте,

Благодаря ви за отговорите и насоките.

Видеокартата АТИ 5570 е заминала, пробвах и с други драйвери и нейните. Работи си под сейф-мод с едни вертикални зелени линии около 3 сантиметра дебели. При проверка от меню то и, омазва картината тотално и се рестартира пц-то. Кондензаторите ги погледнах няма следи от изтекли или надути. Четох в нета за печенето на видеокарти, което някой път решавало проблема, но определено няма да се занимавам.
Идеята да я пробвам на друго пц-е я приложа тия дни да видим за резултат.
По скоро се чудя Н-видията защо работи като, преди на старото пц не работеше?
За сега няма да преинсталирам WIN 7-та, почти всички програми който използвам са лицензирани - като изключим тези с безплатния лиценз. Ще трябва после да притеснявам пак някой хора :mhihi .

А за новата карта: главно ще се използва за гледане на клипове от тубата и бокса, гледане на филми и снимки и най-много за някоя и друга игра като GTA SA(VS). И някой и друга програма за 3Д чертане.

Бих се зарадвал на някое друго предложение до 120 лева. Единствените ми изисквания са да не са от производителите "Powercolor", "Gigabyte" и "Palit". Разбрах че от тях човек не бива да си взема нищо. :cry

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Съб 08 ное 2014 17:47

Аз бих ти препоръчал марката да е Sapphire

Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Мнениеот radi_nrj » Съб 08 ное 2014 23:19

Преди да я хвърлиш що не пробваш да я изпечеш? В твоя случай нищо не губиш.

Има клипчета в нета какво трябва да се свали от картата, на колко градуса и колко минути да печеш. Може да извадиш късмет и да е разлепен само чипа.

Потребителски аватар
vinixxx

Мнениеот vinixxx » Нед 09 ное 2014 12:02

Vlad777 написа:Аз бих ти препоръчал марката да е Sapphire

няма почти никакво значение производителя.самата разлика е охлаждането и окомплектовката.

Потребителски аватар
radi_nrj

Мнениеот radi_nrj » Нед 09 ное 2014 18:11

Това не е вярно, много фирми си използват собствени разработки на платките, ползват различни захранвания на графичния процесор и т.н. има и фирми като Gigabyte например, които често ползват референтен дизайн платка и само и лепват по-голям охладител.

Потребителски аватар
vinixxx

Мнениеот vinixxx » Нед 09 ное 2014 22:18

ok,ама когато са сравняват за производителност на най-различни бенчмаркове,всичките дават идентични точки.
Тоест най-евтината ще върши същата работа спрямо по-скъпата конкуренцията,което всъщност е и моята теза.
Да не говорим че по хардуер форумите плюят всичките производители наред,просто си трябва малко късмет,да не попаднеш на куца бройка.

DundyTheCroc
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София Nissan Primera GT, Passat 5.5 TDI, Mondeo MK4

Мнениеот DundyTheCroc » Нед 09 ное 2014 22:53

Точките може да са едни, ама ако решиш да клокнеш малко и се вижда коя е по-добра. Определено охлаждане, захранване и какви кондензатори са налепени е от значение. Иначе картата на колегата едва ли ще тръгне, проблема ми прилича на памет. Какво точно ще се играе на компа, понеже картите към 120 лева не са много сила, към 150 на промо може да се намери нещо двойно по-бързо.

Потребителски аватар
radi_nrj

Мнениеот radi_nrj » Нед 09 ное 2014 23:34

DundyTheCroc написа:Точките може да са едни, ама ако решиш да клокнеш малко и се вижда коя е по-добра.

И това не е гаранция, може да имаш убийствени мосфети, още няколко допълнителни фази, страхотен кулер ама ако от силициевата лотария ти се е паднал куц чип нищо не може да ти помогне и пак няма да можеш да изкараш много мегахерци бонус. Пък някой с референтна карта може да извади повече от теб щото кристала му е по-добър.
Въпроса е в това, че тези наточени версии уж работях по-хладно, по-тихо и по-дълго. Ама и това не е гаранция.

Моя скромен опит също сочи, че работата е малко или много до късмет.

DundyTheCroc
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София Nissan Primera GT, Passat 5.5 TDI, Mondeo MK4

Мнениеот DundyTheCroc » Пон 10 ное 2014 8:33

Какъв чип ще се падне си е чист късмет, съгласен, и това не зависи от марката.

Потребителски аватар
Golf_Gogo
Автомобил: Passat Alltrack B8 + Golf 4
Двигател: 2_0 TDI DFCA + 1_6 16V BCB

Мнениеот Golf_Gogo » Пон 10 ное 2014 9:23

Колега, преди да се засилиш за нова карта си инсталирай Everest/Aida или друг подобен софтуер и си провери температурите на частите - процесор, кутия, видеокарта (gpu, memory, vrm, etc.). Намирисва ми на прегряване, най-вероятно няма добра вентилация в кутията и/или термопастата на някой чарколяк от видеокартата се е опекла. Ако ти е такъв случая минаваш метър ...

nsfw
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nsfw » Пон 10 ное 2014 11:04

Golf_Gogo написа:Колега, преди да се засилиш за нова карта си инсталирай Everest/Aida или друг подобен софтуер и си провери температурите на частите - процесор, кутия, видеокарта (gpu, memory, vrm, etc.).

Toчно. Наблюдавай температурите и по възможност смени пастата и на видеото и на процесора. Също ресетни БИОС-а направо от дъното. Обикновено се сменят местата на определени джъмпери. Възможно е компютърът да тръгва в грешен режим или нещо да му е disabled вместо enabled или обратното.
За нова карта - задължително с GDDR5 памет, DDR3 не ти върши работа, ако ще и 10GB да е, като размер. До 120лв. - това. Ако можеш да скочиш до 160 - това.

Потребителски аватар
Golf 3 Yahting GT

Мнениеот Golf 3 Yahting GT » Пон 10 ное 2014 12:05

Здравейте,

Първото което направих при първия проблем с картата АТИ, беше да проверя температурите от менюто и те бяха 52-53°C, работа(оборотите на вентилатора) беше на 50%. След това избрах опцията тест(прилагал съм я няколко пъти никога до сега не имало проблем) на видеото и от тогава се получиха въпросните артефакти и това, че не иска да зареди нормално WIN-на, а само под сейф-мод. Както и по горе писах картата и охладителя и не бяха замърсени с прахоляк. Но въпреки това ги изчистих и смених пастата на охладителя. Но от ново без успех. И след това монтирах старата Нвидия(която все още работи).
Вчера реших да ви послушам и прегледах клипове за "печене на видеокарти" и я опекох. Днес или утре като ми остане време ще я сложа пак да видя резултата.
А нова сигурно ще взимам, но в момента ми предстоят по важни разходи и това не е на дневен ред. Но може би около Коледа ще взема някаква.
Както и по горе описах пц- не се ползва кой знае за какво - последно време само малкия гледа на него анимационни детски през тубата. Аз ако се докопам то е набързо да пусна някой филм да се сваля и след това да го заредя на някоя флашка за гледане на тв. Жената обикновено да си прегледа фейса и до там.

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”