Лаптоп Fujitsu Siemens-рестартира се сам

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
drago_tr
Автомобил: Passat B5 Audi A4B6
Двигател: AFN AVB

Лаптоп Fujitsu Siemens-рестартира се сам

Мнениеот drago_tr » Вто 06 яну 2015 14:29

Здравейте.
Имам един лаптоп Fujitsu Siemens Amilo Pro V3505 който ми създава проблеми.
След като преседи ден-два без да бъде пускан (поне на мен така ми е направило впечатление и то само когато е студен) лаптопа след включване започва да се саморестартира и така по няколко пъти докато захапе. Мястото на което се рестартира, не е на едно и също място, а всеки път е различно. Но като захапе и няма проблем...работи си идеално.
Какво съм пипал по него без промяна в поведението му:
Уина е преинсталиран няколко пъти с различни версий. Биоса е обновен до последната версия. Батерията на биоса съм сменял с нова, разглобяван е и е почистен със сменяне на пастата и термо подложките. С еверест не показва никъде високи критични температури на стрес тестовете. Хард диска, след тестове със сентинел, няма грешки и лоши сектори.
Имате ли някаква идея, каква може да му е причината за това рестартиране и да ми подскажете да проверя нещо което не съм погледнал.

Потребителски аватар
hayabusa_gsxr
Автомобил: Opel Vectra B
Двигател: X20XEV

Re: Лаптоп Fujitsu Siemens-рестартира се сам

Мнениеот hayabusa_gsxr » Вто 06 яну 2015 14:38

Пусни тест на рам паметта или пробвай с друга рам :)

Потребителски аватар
drago_tr

Мнениеот drago_tr » Вто 06 яну 2015 20:39

И това съм правил...пропуснал съм да го опиша

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Вто 06 яну 2015 21:48

Ако си му сложил уиндоус 8.1 имаше някакви ядове с един или два от последните ъпдейти които пуснаха. В датабг ги коментираха. Уин 7 също страдаше от подобна дивотия по едно време. Та ако си инсталирал всичките ъпдейти разкарвай ги един по един докато изчезне проблема, ако не си преинстал на чисто и забраняване на тая шитня

Потребителски аватар
drago_tr

Мнениеот drago_tr » Вто 06 яну 2015 22:28

С Win7 съм. Инсталацията е съвсем нова. Да...всички ъпдейти са качени. Но той се рестартира даже и преди за е почнал да зарежда операционната система. С натискането на power бутона и след секунда-две се почва с рестартите. Някой път веднага...някой път не съвсем.
Ще махна ъпдейтите да видим и ако не стане, преинстал без ъпдейтите.

Потребителски аватар
georgebonev
Автомобил: Golf 3 Variant
Двигател: 1.9 TD AAZ 1994
Контакти:

Мнениеот georgebonev » Сря 07 яну 2015 8:51

drago_tr написа:...С натискането на power бутона и след секунда-две се почва с рестартите...

Явно не е от ъпдейтите, мисля си за нещо дали не окъсява около бутона за захранването, или студена спойка - след като го прави студен/след неупотреба...

Потребителски аватар
drago_tr

Мнениеот drago_tr » Сря 07 яну 2015 18:22

Жоре, искаш да кажеш да не задържа копчето ли нещо? :rolleyes Ще я огледам отблизо тая платчица. :th_up

transform
Автомобил: Golf 4 1.4 16V
Двигател: AHW 1999

Мнениеот transform » Сря 07 яну 2015 19:38

Възможно е да е хардуерен проблем. Захранването(зарядното) как е, само на батерия, прави ли пак така?

Потребителски аватар
georgebonev
Контакти:

Мнениеот georgebonev » Сря 07 яну 2015 20:30

Нещо щуро - затопли го със сушоар например, когато е бил изключен по- дълго време... :mhihi
Щом го прави проблема в началото още - то тогава зарежда биоса, той си тества хардуера- рам, видео, дискове..., но щом е по различно време, а не точно на определено - например на 5- тата секунда, изключвам да е биоса, още повече, че си го ъпдейтвал и проблема е останал.
Друго преди биоса да зареди е само по захранването...или в краен случай - ром-а на биоса/ чипсета... :gruebel

bodlio
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот bodlio » Чет 08 яну 2015 0:31

Колега, този лаптоп с вградена видеокарта ли е? Много често се случва чипа да се разпоява от дъното и симптомите са подобни. Може и да е някой подут кондензатор пак там.

azrod
Автомобил: Passat B3 Variant
Двигател: 1.8mi AAM 1993
Контакти:

Мнениеот azrod » Чет 08 яну 2015 0:46

Колега, и аз бих те насочил към проблемни спойки по дъното, най-вече чипа на видеото, но не е задължително.
Нагряването със сешоар не ти го препоръчвам... виждал съм машини със стопени клавиатури от нагряване, по-пакостниците пък нагряват директо по платките с пистолет за топъл въздух и се изкривява (усуква) платката и после дори и специалистите по презапояване със скъпите машини няма да искат да го правят.
Успех и ако започне да го прави постоянно или съвсем спре можеш да ми се обадиш, ще ти съдействам да го дадем при хора, които знаят какво правят.

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Чет 08 яну 2015 12:27

drago_tr написа:Здравейте.
.... Мястото на което се рестартира, не е на едно и също място, а всеки път е различно. Но като захапе и няма проблем...работи си идеално. ....

То е различно, но все пак? Вече виждаш екрана на "дограмата" и тогава се рестартира, или още преди това, когато още е черно-бял екрана и биоса прави разни "гимнастики". Когато е заредил "дограмата" и си правиш нещо, случвало ли се е да даде син екран. Случвало ли се е при преинсталиране да стигне инсталацията до някъде и внезапно да спре, когато инсталираш с диск, с който си правил безпроблемно други инсталации?

Потребителски аватар
drago_tr

Мнениеот drago_tr » Чет 08 яну 2015 23:20

Лаптопа е с вградена видеокарта. Ама те не правят ли проблемите с чипа чак като загреят :screwy При тоя е обратното.
Рестартира се някой път преди да зареди биоса, друг път чак като почне да зарежда операционната система, трети пък на съвсем различно място...не мога да хвана никаква закономерност за да кажа точно. И така няколко пъти се саморестартира, понякога 2, понякога 3 ...всеки път различно, и тръгне ли върви. Никога не е давал син екран. С този инсталационен диск и други компютри съм правил и никога не е имало проблем. Не гасне по време на инсталацията. Батерията му беше умряла, за да я изключа като вероятност я смених, но и на батерия и на захранване от мрежата все си го прави. Като извадя батерията и остане на захранване...пак си го прави. Сменял съм и зарядното, никаква разлика. Само процесора не съм сменял. За съжаление нямам такъв под ръка за смяна.
Жоре...Платката с power бутона ми се вижда наред. Пуканката си работи...мерих я с уреда. :screwy
Не си струва да го нося на майстори и да давам пари по него....достатъчно стар модел е. Ако тръгне тръгне....ако не на части и край.
:beer

Потребителски аватар
georgebonev
Контакти:

Мнениеот georgebonev » Пет 09 яну 2015 10:01

Само още едно уточнение - когато зареди Уин-а рестартира ли се?
Ако не - то в този случай процесора е позагрял вече, вентилатор раздвижен, хард раздвижен, РАМ и видео в норми...
Но, ключа за проблема, за мен е в това, че се рестартва преди биос-а. А тогава е само нещо по захранването.

:arrow Ето малко Блок-схеми за тестване на отделните модули по комп-а...

transform
Автомобил: Golf 4 1.4 16V
Двигател: AHW 1999

Мнениеот transform » Пет 09 яну 2015 12:21

Щом си пробвал със смяна на батерия и зарядно, то може да се отхвърлят външните източници по захранването като проблемни. Но проблеми по захранването може да има във вътрешните вериги на лаптопа към различните модули. Пък и щом се влияе от температурата, почти е сигурен хардуерен проблем, поне според мен. Обикновено електролитните кондензатори, като поостареят им пада капацитета и им се увеличава ESR-а, и започват да правят проблеми на студено.

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”