Здравейте!
Имам следния проблем с моя компютър: имам разклонител, от който се захранват компютърът, монитор и модем. На разклонителя има копче за вкл/изкл.
По принцип изключвам от копчето, за да не ми работи и свети модема постоянно (след като се е изключил компютърът, разбира се). Напоследък след като включа от разклонителя компютърът отказва да се стартира.
Имам една уеб камера на usb, със светодиод на нея, който по принцип не свети. В случаите, когато комп-ът не желае да се стартира диодчето светва/гасне циклично, същото се получава и с оптичния сензор на мишката. Като постои компютъра известно време така (няколко минути) след това се включва нормално (мигането на лампичката на камерата вече е спряло). Ако не изклщчвам от копчето на разклонителя - няма проблеми.
Всичко това ме навежда на мисълта за някой тръгващ си кондензатор в захранването. Отварях гледах захранването - няма надути кондензатори. Гледах дънната платка - уж и нейните кондензатори не са надути.
Въпросът ми е, според вас, къде да търся причината - дъното или захранването?
ако трябва да измеря нещо с мултицет?
Захранването е Fortron 400W Active PFC. Дъното е Asrock Z77 Extreme 4, процесор Pentium G840.
Захранването е на 4-5 години, дъното може би на 2.
Захранване на PC
-
- Автомобил: Polo 6N1
- Двигател: 1.6L 55kW AEE
- Контакти:
Re: Захранване на PC
Надути кондензатори по това дъно ме съмнява да видиш някога - виждаш, че са капсуловани и е доста по-трудно.
Проблемът ти е в захранването. Пробвай с друго или го занеси на техник да измери навсякъде с мултицет (ако ти нямаш/не можеш). Алтернативата е да пробваш с друго работещо.
PS: За всеки случай пробвай без разклонителя, ако искаш. Не си казал другите уреди как работят вързани с него.
Проблемът ти е в захранването. Пробвай с друго или го занеси на техник да измери навсякъде с мултицет (ако ти нямаш/не можеш). Алтернативата е да пробваш с друго работещо.
PS: За всеки случай пробвай без разклонителя, ако искаш. Не си казал другите уреди как работят вързани с него.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Не е от разклонителя. Всичко друго свързано към него е ОК.
Някой кондензатор в захранването е сигурно. Гадното е че нямам друго захранване под ръка да го пробвам с него.
Преди на един lcd монитор същата работа - не иска и не иска да се включи (е след няколко десетки опита да се включи се включваше). След разглобяване открих един понадут кондензатор на захранването му. След 60 стотинки похарчени за нов и малко запояване и пак си работи нормално... Ако е захранването направо ще си купя друго.
Някой кондензатор в захранването е сигурно. Гадното е че нямам друго захранване под ръка да го пробвам с него.
Преди на един lcd монитор същата работа - не иска и не иска да се включи (е след няколко десетки опита да се включи се включваше). След разглобяване открих един понадут кондензатор на захранването му. След 60 стотинки похарчени за нов и малко запояване и пак си работи нормално... Ако е захранването направо ще си купя друго.
- mrpetrov
- Автомобил: 1997 Passat B5
- Двигател: 1.6 AHL
Наскоро на Fortron 350W точно това правих - смених кондензаторче за 50-60 стотинки, и сега живее втори живот. Не бързай да го сменяш - щом си ремонтирал друга техника, и с захранването ще се справиш.
Успехи!
Успехи!
- milmar
- Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
- Двигател: 1Z and CBDC
Почти сигурно е захранването.
Просто кондензаторите в импулсните захранвания са натоварени и дефектират, нищо че е марково. Не винаги се надуват, просто губят от капцитета си, чак на по-късен етап може и да се надуят. Това са първи признаци все още.
Просто кондензаторите в импулсните захранвания са натоварени и дефектират, нищо че е марково. Не винаги се надуват, просто губят от капцитета си, чак на по-късен етап може и да се надуят. Това са първи признаци все още.
- quattro^^
- Автомобил: audi a6 c5
- Двигател: AJL
специално на фортроните имат 10в 4700 микрофарада май беше трудно намиращия се слагаш по-малък капацитет, другите са стандартни.смени всички нисковолтови кондензатори всички фортрони досега които съм ремонтирал имат подути от тях, при теб странно защо не са, но от това ще е на 90%
- milmar
Все пак аз не препоръчвам посевместна смяна с какви да е кондензатори със същия капацитет. Има и други, много важни, дори по-важни от капацитета параметри. На българския пазар няма добри кондензатори. Добре е да се сменят само дефектните.
-
- Автомобил:
- Двигател:
А дали мога с мултицет да "хвана" кой е виновника?
В момента PC-то просто не се изключва от контакта и няма проблеми, но от опит знам, че ще се влоши и то скоро...
От друга страна като се влоши ще се надуе капачката на виновника
.
В момента PC-то просто не се изключва от контакта и няма проблеми, но от опит знам, че ще се влоши и то скоро...
От друга страна като се влоши ще се надуе капачката на виновника

- milmar
С мултицет е много малко вероятно да го "хванеш".
С осцилоскоп е по-вероятно, но пак не е сигурно. Когато дефектът се "стабилизира" тогава се открива по-лесно.
С осцилоскоп е по-вероятно, но пак не е сигурно. Когато дефектът се "стабилизира" тогава се открива по-лесно.
- bahyr
- Автомобил: LEON ST
- Двигател: CXSA
milmar написа:С мултицет е много малко вероятно да го "хванеш".
Може ли да споделиш как се процедира в случея с осцилоскопа. Предполагам се закача паралелно на електролита но за какво се внимава пулсации, шумове или..
Отдавна беше като ползвах такова чудо

- sportul
- Автомобил: Passat B5 Peugeot 407 RHR BVM6
- Двигател: RHR Delphi DCM
На мен ми се прецака лап топа. Как да разбера от къде е проблема ?дъно, хард или
нещо друго. Пуска се само вентилатора, индикатора на харда и мрежата не светят.
Монитора също не работи, записвачката само отваря и затваря без да върти.
Ако е дъно трябва цял лап топ да купувам. Този е Acer aspire 5551G.
- milmar
bahyr написа:milmar написа:С мултицет е много малко вероятно да го "хванеш".
Може ли да споделиш как се процедира в случея с осцилоскопа. Предполагам се закача паралелно на електролита но за какво се внимава пулсации, шумове или..
Отдавна беше като ползвах такова чудо
Така е, това е древен уред, много опасен. По-добре не го ползвай. А иначе за секунда мога да ти обесня как се ползва, но е опасно.
Сега хората полват по-течни средства за диагностика, включително и аз, в ъгловати (4 и 3 ъгъла) шишета. Наздраве!
- К.Одаджийски
- VW експерт
- Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
- Двигател: B207L
sportul написа:На мен ми се прецака лап топа. Как да разбера от къде е проблема ?дъно, хард или
Извади харда, извади и плочките рам, почисти хубаво контактите им, издухай прахта от слотовете на дъното и пробвай, ако извадиш късмет да запали, извадиш, ако не дъно или по скоро отлепен чипсет.
П.С Гледам че е с АМД от 2010 - 2011 година с което си мисля че прогнозата за отлепен чипсет е все повече вярна
-
- Автомобил:
- Двигател:
TiL написа:Пробвал ли си да разкачиш усб устройствата и да видиш дали ще запали от първия път без тях?
Да, пробвах, не е от тях. Даже мишка и клавиатура разкачих, нъцки.
- sportul
- Автомобил: Passat B5 Peugeot 407 RHR BVM6
- Двигател: RHR Delphi DCM
К.Одаджийски написа:sportul написа:На мен ми се прецака лап топа. Как да разбера от къде е проблема ?дъно, хард или
Извади харда, извади и плочките рам, почисти хубаво контактите им, издухай прахта от слотовете на дъното и пробвай, ако извадиш късмет да запали, извадиш, ако не дъно или по скоро отлепен чипсет.
П.С Гледам че е с АМД от 2010 - 2011 година с което си мисля че прогнозата за отлепен чипсет е все повече вярна
На кое казваш точно чип сет? Отворих всичко гледах по дъното с лупа няма видими проблеми,
Пистите съм ги почистил и праха махнах, мисля че някъде нещо е дало фира но не мирише на изгоряло. Ако говориш за едни плочици не съм гледал да ли са отлепени.
Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”