Компресор на хладилник- често пускане?
- Nikkolay
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Компресор на хладилник- често пускане?
здр. колеги,
някой има ли идея дали е нормално компресорът на хладилника да се включва през 20 мин. и да върти по 10 мин.? Прави го постоянно това нещо, при условие, че в стаята е около 18 градуса, настроен е на 2-ра степен от общо 7.
Става въпрос за нов хладилник Либхер, с автоматично размразяване в хладилната част, отдолу е фризер.
ето такъв е - http://www.technopolis.bg/b2c/details/664004/P11100302/Hladilnik-s-frizer-LIEBHERR-CUP-SL-3021
някой има ли идея дали е нормално компресорът на хладилника да се включва през 20 мин. и да върти по 10 мин.? Прави го постоянно това нещо, при условие, че в стаята е около 18 градуса, настроен е на 2-ра степен от общо 7.
Става въпрос за нов хладилник Либхер, с автоматично размразяване в хладилната част, отдолу е фризер.
ето такъв е - http://www.technopolis.bg/b2c/details/664004/P11100302/Hladilnik-s-frizer-LIEBHERR-CUP-SL-3021
- инжектопляктор
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Компресор на хладилник- често пускане?
Особено ми изглежда, да ти кажа. Нов, добре нивелиран хладилник не би трябвало да прави така, освен ако няма проблем. Фреонче, нагревател...
- Nikkolay
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
инжектопляктор написа:Особено ми изглежда, да ти кажа. Нов, добре нивелиран хладилник не би трябвало да прави така, освен ако няма проблем. Фреонче, нагревател...
това ли е ключът, нивелацията? В интерес на истината хладилникът не е добре нивелиран..има около 4-5 градуса денивелация...мъчих го, мъчих го и така и не можах да го нивелирам хубаво, подът е крив,ана хладилника ми само двата предни крака могат да се нивелират

- Golf 3 Yahting GT
- Автомобил: VW GOLF III YACHTING GT VARIANT
- Двигател: AEK 1.6-74kW - 1996
Здравейте,
Това което сте го установили е нормалната работа на комбиниран хладилник с празен или почти празен фризер. В хладилната част в самото тяло където е монтиран термостата има един бутон, той в какво положение?
И предполагам помещението в което е сложен хладилника е доста тихо? За да се избегна честите включвания на компресора трябва да натовари фризера.
Това което сте го установили е нормалната работа на комбиниран хладилник с празен или почти празен фризер. В хладилната част в самото тяло където е монтиран термостата има един бутон, той в какво положение?
И предполагам помещението в което е сложен хладилника е доста тихо? За да се избегна честите включвания на компресора трябва да натовари фризера.
- Nikkolay
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Здравей колега,
да, фризера е напълно празен. Видях го това копче(Cool Plus пише под него), има две опции - да е на I или 0, при мене е на I...Всъщност каква роля играе този бутон, аз мислех, че от там се включва и изключва хладилника, като ON и ОFF един вид?
Благодаря!
да, фризера е напълно празен. Видях го това копче(Cool Plus пише под него), има две опции - да е на I или 0, при мене е на I...Всъщност каква роля играе този бутон, аз мислех, че от там се включва и изключва хладилника, като ON и ОFF един вид?
Благодаря!
- инжектопляктор
- Автомобил:
- Двигател:
Интересно, при мен фризерът не е правил подобни интересни неща. И аз съм с комбиниран хладилник/фризер.
- Golf 3 Yahting GT
Здравейте,
Въпросния бутон е за така нареченото зимно отопление. Като е включен се получават симптомите описани от вас, особено на празен фризер.
Този бутон не включва/изключва самия хладилник. Бутона се използва когато в помещението в което се намира хладилника е по студено от 18 градуса по целзий и във фризера има продукти с цел да не се размрази фризера. Когато е пуснат бутона се включва нагревател в хладилната част който работи непрекъснато, за да може по често да включва компресора и да не се размрази фризера. Съветвам ви да го изключите, най малко заради това че около 10w по 24h, за денонощие се получава консумацията на хладилник плюс 240wh/24h(консумацията на нагревателя).
П.п. В ръководството за употреба подробно е описано.
Въпросния бутон е за така нареченото зимно отопление. Като е включен се получават симптомите описани от вас, особено на празен фризер.
Този бутон не включва/изключва самия хладилник. Бутона се използва когато в помещението в което се намира хладилника е по студено от 18 градуса по целзий и във фризера има продукти с цел да не се размрази фризера. Когато е пуснат бутона се включва нагревател в хладилната част който работи непрекъснато, за да може по често да включва компресора и да не се размрази фризера. Съветвам ви да го изключите, най малко заради това че около 10w по 24h, за денонощие се получава консумацията на хладилник плюс 240wh/24h(консумацията на нагревателя).
П.п. В ръководството за употреба подробно е описано.
Последна промяна от Golf 3 Yahting GT на Съб 21 фев 2015 21:07, променено общо 1 път.
- Nikkolay
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Благодаря много за информацията 
Изключих го бутона
А иначе денивелация на хладилника с 5-6 градуса би ли навредила по някакъв начин на хладилника
п.п. Ръководството кой да се сети да го чете...
викам си един хладилник ли чак толкова да не знам как се използва
Явно наистина имало тънкости 

Изключих го бутона

п.п. Ръководството кой да се сети да го чете...

- Golf 3 Yahting GT
Хубаво е да е нивелиран, но ако настилката на пода не позволява поне да е застопорен да не играе, примерно при отваряне/ затваряне на вратите. Отзад има една ваничка върху компресора, основно заради ней е хубаво да няма голям наклон за да не протича водата от ней.
Поздрави!
Поздрави!
- Nikkolay
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
ясно,
мерси още веднъж

мерси още веднъж

- amigovn
- Автомобил: Golf 3 Yahting GT
- Двигател: 1997 аек
колегата Golf 3 Yahting GT е прав.имам същият хладилник и е много корав.единствено термостат съм сменял.оцеля и при пожар..
- К.Одаджийски
- VW експерт
- Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
- Двигател: B207L
Аз моя като го взех докато почна да му зареждам фризерната част го напълних с пластмасови бутилки с вода да замръзнат, тук таме и некое шише ракия да не срамувам като ми дойде госке 

- milmar
- Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
- Двигател: 1Z and CBDC
По принцип, доколкото имам опит с хладилници (не толкова голям) стандарнтите комбинирани хладилници (с фризер), работещи с един компресор са в два варианта: 1. с разпределителен вентил за двете отделения по отделно и 2. с последователно свързана система.
Повечето са от втория тип и се следи само по-високата температура, т.е. тази в хладилника. Когато в хладилника температурата се повиши над 10°C или на колкото е настроен, компресорът се включва. Първо се пълни изпарителя на фризера и чак когато се напълни с течен фреон, тогава такъв достига до изпарителя на хладилника. Но за да се напълни изпарителя на фризера, значи температурата вътре в него е спаднала достатъчно, т.е. фризера е охладен. Когато и хладилника се охлади, компесорът се изключва. Проблемът е когато хладилника е в студено помещение, примерно зимата. Ако температурата е около 10-15° има опасност компесорът да не се включи въобще, понеже температурата в хладилника си е OK
, обаче лека-полека и температурата във фризера става толкова, колкото в стаята и всичко се размразява
. Затова изкуствено топлят хладилника, за да принудят да се включи компресора.
Не разбирам и не виждам логика, свързана с въпроса в темата и това че фризерът е празен и че като се вкарат бутилки с ракия ще се оправи
, макар че е известно благотворното влияния на ракията
.
Повечето са от втория тип и се следи само по-високата температура, т.е. тази в хладилника. Когато в хладилника температурата се повиши над 10°C или на колкото е настроен, компресорът се включва. Първо се пълни изпарителя на фризера и чак когато се напълни с течен фреон, тогава такъв достига до изпарителя на хладилника. Но за да се напълни изпарителя на фризера, значи температурата вътре в него е спаднала достатъчно, т.е. фризера е охладен. Когато и хладилника се охлади, компесорът се изключва. Проблемът е когато хладилника е в студено помещение, примерно зимата. Ако температурата е около 10-15° има опасност компесорът да не се включи въобще, понеже температурата в хладилника си е OK

Не разбирам и не виждам логика, свързана с въпроса в темата и това че фризерът е празен и че като се вкарат бутилки с ракия ще се оправи

-
- Автомобил: Golf 4 1.4 16V
- Двигател: AHW 1999
Според мен не е зле и да си измерят температурите вътре в хладилника и фризера. А от чисто любопитство аз бих напълнил фризера с пластмасови бутилки с вода да видя дали ще има разлика от това, когато е празен. 

- Golf 3 Yahting GT
milmar написа:Не разбирам и не виждам логика, свързана с въпроса в темата и това че фризерът е празен и че като се вкарат бутилки с ракия ще се оправи, макар че е известно благотворното влияния на ракията
.
Здравейте,transform написа:А от чисто любопитство аз бих напълнил фризера с пластмасови бутилки с вода да видя дали ще има разлика от това, когато е празен.
При натоварена(пълна) фризерна част на комбиниран хладилник, се получава акумулиране на студ в продуктите(ако щете и в бутилките ракия) - някой марки хладилници си идват с два броя от съответните акумулатори за фризера.
При еднокръговите комбинирани хладилници, когато има акумулиран студ във фризера започва по бавно да се стопля температурата вътре в него и съответно почивката става по дълга, независимо от това че се оправлява от хладилната част - двата изпарителя са свързани. С едно уточнение, че това важи за по-топлите температури на помещението в което се намира хладилника. В студените помещения се получават големи почивки и съответно значително стопляне на фризерната част, затова повечето производители са измислили различни методи и технологии за да стоплят хладилната част за да може да не се разтече фризера.
За измерването на самите температури в хладилниците не става с подръчни средства. Необходима е специална техника и да се знае точно в кой момент от работата на хладилника и на кое място се отчита температурата. Това което ще измерите с някакъв дигитален манометър с точност ± 2÷3 °К, въобще незнам как ще ви ориентира за работата на хладилника. В хладилната част температурите могат да играят в зависимост от мястото в което се измерват от 0°С до 10(12)°С и хладилника да няма проблем. А за фризерната част там вече е доста по сложно трябва да имате термометър, на който измервателната сонда трябва да бъде поставена в центъра на някакъв продукт(най-често някакво месо) и да измервате там какво се случва, също има голямо значение кога точно е отчетено и на кое място е продукта. Ако се измерва температурата само на въздуха във фризера то тя може да играе и с повече от 10°К, и на фризера да си работи нормално.transform написа:Според мен не е зле и да си измерят температурите вътре в хладилника и фризера.
Поздрави!
Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”