Компресор на хладилник- често пускане?

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
Nikkolay
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Компресор на хладилник- често пускане?

Мнениеот Nikkolay » Съб 21 фев 2015 19:30

здр. колеги,
някой има ли идея дали е нормално компресорът на хладилника да се включва през 20 мин. и да върти по 10 мин.? Прави го постоянно това нещо, при условие, че в стаята е около 18 градуса, настроен е на 2-ра степен от общо 7.
Става въпрос за нов хладилник Либхер, с автоматично размразяване в хладилната част, отдолу е фризер.
ето такъв е - http://www.technopolis.bg/b2c/details/664004/P11100302/Hladilnik-s-frizer-LIEBHERR-CUP-SL-3021

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Re: Компресор на хладилник- често пускане?

Мнениеот инжектопляктор » Съб 21 фев 2015 19:46

Особено ми изглежда, да ти кажа. Нов, добре нивелиран хладилник не би трябвало да прави така, освен ако няма проблем. Фреонче, нагревател...

Потребителски аватар
Nikkolay
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Nikkolay » Съб 21 фев 2015 20:15

инжектопляктор написа:Особено ми изглежда, да ти кажа. Нов, добре нивелиран хладилник не би трябвало да прави така, освен ако няма проблем. Фреонче, нагревател...

това ли е ключът, нивелацията? В интерес на истината хладилникът не е добре нивелиран..има около 4-5 градуса денивелация...мъчих го, мъчих го и така и не можах да го нивелирам хубаво, подът е крив,ана хладилника ми само двата предни крака могат да се нивелират :banghead

Потребителски аватар
Golf 3 Yahting GT
Автомобил: VW GOLF III YACHTING GT VARIANT
Двигател: AEK 1.6-74kW - 1996

Мнениеот Golf 3 Yahting GT » Съб 21 фев 2015 20:21

Здравейте,
Това което сте го установили е нормалната работа на комбиниран хладилник с празен или почти празен фризер. В хладилната част в самото тяло където е монтиран термостата има един бутон, той в какво положение?
И предполагам помещението в което е сложен хладилника е доста тихо? За да се избегна честите включвания на компресора трябва да натовари фризера.

Потребителски аватар
Nikkolay
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Nikkolay » Съб 21 фев 2015 20:32

Здравей колега,
да, фризера е напълно празен. Видях го това копче(Cool Plus пише под него), има две опции - да е на I или 0, при мене е на I...Всъщност каква роля играе този бутон, аз мислех, че от там се включва и изключва хладилника, като ON и ОFF един вид?
Благодаря!

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Съб 21 фев 2015 20:35

Интересно, при мен фризерът не е правил подобни интересни неща. И аз съм с комбиниран хладилник/фризер.

Потребителски аватар
Golf 3 Yahting GT

Мнениеот Golf 3 Yahting GT » Съб 21 фев 2015 20:44

Здравейте,
Въпросния бутон е за така нареченото зимно отопление. Като е включен се получават симптомите описани от вас, особено на празен фризер.
Този бутон не включва/изключва самия хладилник. Бутона се използва когато в помещението в което се намира хладилника е по студено от 18 градуса по целзий и във фризера има продукти с цел да не се размрази фризера. Когато е пуснат бутона се включва нагревател в хладилната част който работи непрекъснато, за да може по често да включва компресора и да не се размрази фризера. Съветвам ви да го изключите, най малко заради това че около 10w по 24h, за денонощие се получава консумацията на хладилник плюс 240wh/24h(консумацията на нагревателя).
П.п. В ръководството за употреба подробно е описано.

Последна промяна от Golf 3 Yahting GT на Съб 21 фев 2015 21:07, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Nikkolay
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Nikkolay » Съб 21 фев 2015 20:57

Благодаря много за информацията :beer
Изключих го бутона :biggrin А иначе денивелация на хладилника с 5-6 градуса би ли навредила по някакъв начин на хладилника :rolleyes

п.п. Ръководството кой да се сети да го чете... :biggrin викам си един хладилник ли чак толкова да не знам как се използва :Mr Green Fun Явно наистина имало тънкости :mhihi

Потребителски аватар
Golf 3 Yahting GT

Мнениеот Golf 3 Yahting GT » Съб 21 фев 2015 21:04

Хубаво е да е нивелиран, но ако настилката на пода не позволява поне да е застопорен да не играе, примерно при отваряне/ затваряне на вратите. Отзад има една ваничка върху компресора, основно заради ней е хубаво да няма голям наклон за да не протича водата от ней.
Поздрави!

Потребителски аватар
Nikkolay
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Nikkolay » Съб 21 фев 2015 21:08

ясно,
мерси още веднъж
:smile

Потребителски аватар
amigovn
Автомобил: Golf 3 Yahting GT
Двигател: 1997 аек

Мнениеот amigovn » Нед 22 фев 2015 9:21

колегата Golf 3 Yahting GT е прав.имам същият хладилник и е много корав.единствено термостат съм сменял.оцеля и при пожар..

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Нед 22 фев 2015 19:59

Аз моя като го взех докато почна да му зареждам фризерната част го напълних с пластмасови бутилки с вода да замръзнат, тук таме и некое шише ракия да не срамувам като ми дойде госке :mhihi

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Нед 22 фев 2015 22:26

По принцип, доколкото имам опит с хладилници (не толкова голям) стандарнтите комбинирани хладилници (с фризер), работещи с един компресор са в два варианта: 1. с разпределителен вентил за двете отделения по отделно и 2. с последователно свързана система.
Повечето са от втория тип и се следи само по-високата температура, т.е. тази в хладилника. Когато в хладилника температурата се повиши над 10°C или на колкото е настроен, компресорът се включва. Първо се пълни изпарителя на фризера и чак когато се напълни с течен фреон, тогава такъв достига до изпарителя на хладилника. Но за да се напълни изпарителя на фризера, значи температурата вътре в него е спаднала достатъчно, т.е. фризера е охладен. Когато и хладилника се охлади, компесорът се изключва. Проблемът е когато хладилника е в студено помещение, примерно зимата. Ако температурата е около 10-15° има опасност компесорът да не се включи въобще, понеже температурата в хладилника си е OK :mhihi , обаче лека-полека и температурата във фризера става толкова, колкото в стаята и всичко се размразява :biggrin . Затова изкуствено топлят хладилника, за да принудят да се включи компресора.

Не разбирам и не виждам логика, свързана с въпроса в темата и това че фризерът е празен и че като се вкарат бутилки с ракия ще се оправи :mhihi , макар че е известно благотворното влияния на ракията :smile .

transform
Автомобил: Golf 4 1.4 16V
Двигател: AHW 1999

Мнениеот transform » Пон 23 фев 2015 21:18

Според мен не е зле и да си измерят температурите вътре в хладилника и фризера. А от чисто любопитство аз бих напълнил фризера с пластмасови бутилки с вода да видя дали ще има разлика от това, когато е празен. :rolleyes

Потребителски аватар
Golf 3 Yahting GT

Мнениеот Golf 3 Yahting GT » Вто 24 фев 2015 8:14

milmar написа:Не разбирам и не виждам логика, свързана с въпроса в темата и това че фризерът е празен и че като се вкарат бутилки с ракия ще се оправи :mhihi , макар че е известно благотворното влияния на ракията :smile .
transform написа:А от чисто любопитство аз бих напълнил фризера с пластмасови бутилки с вода да видя дали ще има разлика от това, когато е празен.
Здравейте,

При натоварена(пълна) фризерна част на комбиниран хладилник, се получава акумулиране на студ в продуктите(ако щете и в бутилките ракия) - някой марки хладилници си идват с два броя от съответните акумулатори за фризера.
При еднокръговите комбинирани хладилници, когато има акумулиран студ във фризера започва по бавно да се стопля температурата вътре в него и съответно почивката става по дълга, независимо от това че се оправлява от хладилната част - двата изпарителя са свързани. С едно уточнение, че това важи за по-топлите температури на помещението в което се намира хладилника. В студените помещения се получават големи почивки и съответно значително стопляне на фризерната част, затова повечето производители са измислили различни методи и технологии за да стоплят хладилната част за да може да не се разтече фризера.
transform написа:Според мен не е зле и да си измерят температурите вътре в хладилника и фризера.
За измерването на самите температури в хладилниците не става с подръчни средства. Необходима е специална техника и да се знае точно в кой момент от работата на хладилника и на кое място се отчита температурата. Това което ще измерите с някакъв дигитален манометър с точност ± 2÷3 °К, въобще незнам как ще ви ориентира за работата на хладилника. В хладилната част температурите могат да играят в зависимост от мястото в което се измерват от 0°С до 10(12)°С и хладилника да няма проблем. А за фризерната част там вече е доста по сложно трябва да имате термометър, на който измервателната сонда трябва да бъде поставена в центъра на някакъв продукт(най-често някакво месо) и да измервате там какво се случва, също има голямо значение кога точно е отчетено и на кое място е продукта. Ако се измерва температурата само на въздуха във фризера то тя може да играе и с повече от 10°К, и на фризера да си работи нормално.

Поздрави!

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”