Избор на полялник работещ на 12 волта - разяснения

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
Golf 3 Yahting GT
Автомобил: VW GOLF III YACHTING GT VARIANT
Двигател: AEK 1.6-74kW - 1996

Избор на полялник работещ на 12 волта - разяснения

Мнениеот Golf 3 Yahting GT » Сря 04 мар 2015 8:12

Здравейте,

Прочетох следната тема http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?f=67&t=437563
В ней се споменава за поялници работещи на 12 волта(не тези със станциите).
До сега не знаех, че съществуват такива. Хареса ми идеята порових малко и разбрах, че има даже и на USB-захранване(предполагам около 5 волта).
От същата тема разбрах, че не трябва да се взима 8 ватов поялник.

На 220(230) волта имам поялници от 25W, 40W, 65W, 80W и един които мисля че е 120W. Но вече няма как да осигурявам захранване до колата за наставяне на поредния кабел.

Поялника ще го взема най-вече за наставяне на окабеляването на голфа(от профила), годинките си оказват влияние. От транзистори, интегрални схеми(чипове) и други подобни електронни елементи нищо не разбирам и не смятам тепърва да се уча, така че няма да се ползва за запояване съответно на такива електронни елементи.
Въпроса ми, на тези поялници трябва ли да се спазва поляритета, или вътре е само нагревател?
Защото мисля да удължа захранващия кабел с няколко метра за да имам повече достъп.

На бързо се спрях на тези модели:
http://elimex.bg/product/54806/poyalnik-12v-40w-zd200ndj.html
http://tpetrov.com/search.php?prod=%D0%9F%D0%BE%D1%8F%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D0%BA+12V%2F30W+LM2012
Кой от тях бихте ми препоръчали, ще ми свършат ли работа за целта за която ми трябват?
Вие какво бихте препоръчали?

Що се отнася за припоя(калая) който използвам, то за дребните работи(обикновено играчките на малкия) ползвам от този които е като тел(които вътре е с някаква киселина), за по грубите имам едни пръчки широки колкото пръст и дълги около педя останали от едни други времена ама тях само с руските поялници 80 или 120 ватовия. Ползвам и колофон на кристали.
Не твърдя, че знам как и че мога да запоявам - но мога да си свърша някаква дребна работа. За по сериозните и отговорни спойки си има Хора, който с това се занимават.

Поздрави!

Потребителски аватар
lz2aii
Автомобил: VW Passat B 5.5
Двигател: AVB 1.9 TDI 2002

Re: Избор на полялник работещ на 12 волта - разяснения

Мнениеот lz2aii » Сря 04 мар 2015 8:20

Не можах да видя втората обява, но първата ми се струва интересна. Мощността принципно ти е напълно достатъчна да запояваш кабели от ел. инсталацията на автомобил. Как мислиш да го захранваш? Предполагам от акумулатора на колата. Мисля, че няма поляритет. Какво друго, освен нагревател да има вътре :gruebel . Ти все пак като поръчваш, удари една жица и питай продавача относно поляритета - може вътре да има някой диод, знам ли...

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Сря 04 мар 2015 8:26

Преди време си купих от Конрад един 30-ватов, не можеше да запои кабел по колата посмъртно. Налагаше се да паля мотора, за да се качи малко напрежението и тогава горе-долу успяваше да направи спойка. Та накрая си направих поялник.
Дано намериш нещо свястно.

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Сря 04 мар 2015 8:28

Вземи си поялник от типа на този от Елимекс, понеже е с едни от най-разпространения тип човки, има всякакви размери.
Няма как да има истински поялник за USB, понеже в стандарно USB консумацията е ограничена електронно.
Поялниците от този тип имат един нагревател и нищо повече, няма значение поляритета.
Тинолът бива с и без флюс. За домашна и любителска работа избирайте такъв с вграден флюс. Обикновено флюсът е нееактивен и не е нужно да се чисти от платката, понякога си е най-обикновен колофон. За любителска работа няма по-добро от колофона, а иначе се ползват и разни други водо и спирторазтворими флюсове.

Тинола, дето е колкото палеца ти :biggrin , му викам "калай за улуци" и с него няма да можеш да работиш, не и с поялник под 250W.

ПП Да, колегите са прави, че 30-40W е малко, ако ще запояваш проводник 4mm2 и повече, каквито има много по колата, или някоя голяма кабелна обувка. От тези евтините няма да намериш над 40W, не се правят с по-голяма мощност, понеже нямат регулиране на температурата и когато запояваш, 40W е малко, но като го оставиш за малко и човката му прегрява.

Потребителски аватар
lz2aii
Автомобил: VW Passat B 5.5
Двигател: AVB 1.9 TDI 2002

Мнениеот lz2aii » Сря 04 мар 2015 8:52

По-добре за тия пари си купи удължител и действай с поялника на 220 волта :mhihi .

Потребителски аватар
milmar

Мнениеот milmar » Сря 04 мар 2015 9:14

Ей този е перфектния 220V поялник http://olx.bg/photos/ad/60410256/1/ . Един приятел имаше подобен, просто си регулираше чудесно, не са скъпи.
Не зная дали няма на пазара с подобно вградено в ръкохватката регулиране, но да е за 12V. Няма някакви проблеми да се направи, не знам дали китаеца се е сетил, няма да се очудя ако е.

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Сря 04 мар 2015 16:17

В колата имам 3 поялника - един 220V/25W, един 12V/около30-35W и един газов :mhihi
Отделно - имам и инвертор 12-220V/400W.
220V-овия поялник си работи чудесно на инвертора, но духне ли вятър - лошо! :bishop
Т.е. 25W е малко.
с 12V-овия до сега отказ не съм имал, дори зимата, във вятър.
Газовия е съвсем отделна бира

Моето лично предложение: Инвертор и запойваща станция с 40W поялник от 'Конрад' (до хотел Санкт Петербург).
Инвертора ще ти върши още много други работи, а запойващата станция е с прилична мощщност и с регулиране на температурата.

Същите неща можеш да ги вземеш, разбира се, и от ВикиВат, но на двойна цена!

Потребителски аватар
i.e.i
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот i.e.i » Сря 04 мар 2015 16:28

Щом е за "по-груба" работа вземи газов.
Имам корейски(от евтините) и на минус 15 запои 6 квадрата кабел( с човката не с горелката).
За "полеви" условия е незаменим.

Потребителски аватар
fox_vt
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: AHU 97

Мнениеот fox_vt » Сря 04 мар 2015 18:37

Аз за колата си купих газов,който сега мъкна и в куфара с инструментите :mhihi Много удобен мошност има доста но има и недостатъци-газта свършва точно когато не трябва,вярно бързо се зарежда ама.Другото кофти нещо е когато се работи на забутани места-"ауспуха" му може да направи големи поразии и на пръстите и на всичко около него.Иначе за свиване на термошлаух ауспуха е идеален.Твърде големи сечения ги запоявам със горелката на поялника.

Потребителски аватар
mccoy
Автомобил: HONDA CRV III 2.2 I-CTDI
Двигател: N22A2

Мнениеот mccoy » Сря 04 мар 2015 23:34

fox_vt написа:Аз за колата си купих газов,който сега мъкна и в куфара с инструментите ......

Аз също.
Спасявал ме е в 3-4 екстремни ситуации.

najdobrix
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот najdobrix » Чет 05 мар 2015 7:09

Потребителски аватар
milmar

Мнениеот milmar » Чет 05 мар 2015 9:15

najdobrix написа:http://mario.bg/shop/product_info.php?manufacturers_id=19&products_id=1529&osCsid=17573371fa9d3ae1152e4c88e7bcf3cc

:beer
Мисля, че това е поялника. Не е с човките които аз харесвам, но иначе това е чудесен поялник за кола :th_up. 50W вече е разумна мощност, ще върши работа в повечето случаи, за друго- вече големия поялник 250W или газовия.

ПП
:eek :horror :horror каква е тази цена бе :stumm . Ей сега ще видя на друго място :smile .
ПП2 на 220V има за (4-10)$, обаче на 12V няма ...

Потребителски аватар
Golf 3 Yahting GT
Автомобил: VW GOLF III YACHTING GT VARIANT
Двигател: AEK 1.6-74kW - 1996

Мнениеот Golf 3 Yahting GT » Чет 05 мар 2015 11:31

Здравейте,

Благодаря ви за отговорите и насоките! :beer

За сега се орентирах към поялник на 12 волта и минимум 40 вата. Както споменах ще се позва рядко и за дребни работи по колата.
Харесами и варианта с инвертора предложен от колегата "radotom", както и с поялника с регулиране на температурата предложен от колегата "najdobrix" - но ми идват доста над възможностите за разходи. Още повече, че след едно, две ползвания ще бъде прибран нейде.
milmar написа:Ей този е перфектния 220V поялник http://olx.bg/photos/ad/60410256/1/
Мисля, че подобен поялник се споменавше в една друга тема: "въпреки че някой си го бил взел на майтап се оказал много добър поялник". Доколкото успях да потърся има само на 220(230) волта.

Коментарите ви за човките също ме хвърлиха в размисли - дали като права отверка или остър връх?
Предимства, недостатъци на типа човка?

А за газов поялник, не ми се иска да взимам.

Като ми остане време ще мина през Конрада и Елимекса да видя какво имат, но най-вече ще знам и горе долу какво да търся?

Благодаря ви още веднъж!

Потребителски аватар
milmar

Мнениеот milmar » Чет 05 мар 2015 14:40

Добре е да имаш и остра човка, и тип "отверка". Острата (то от остра до най-остра :icon_lol има десетки варианти на дебелини на върха, прави, изкривени...) е за финна работа по платка, споики по DIP корпус да речем, или SMD. А плоската е за запояване/рапояване на клеми, куплунзи и други. Колкото е по-дебела към върха, толкова е по-добро провеждането на топлина от нагрявания край на човката (където е нагревателя) до върха и'. Освен това масивната човка има по-голяма топлоемкост.

В другата тема пак аз бях писал за оня поялник :smile , от като го видях и пробвах мечтая да си взема такъв. Но аз имам поне 10-на поялници вкъщи, включително 2 станции, 250W за улуци и 1 газов, че и на работа - още, само този ми липсва :Mr Green Fun .

Потребителски аватар
milmar

Мнениеот milmar » Чет 05 мар 2015 23:01

TiL написа:http://olx.bg/photos/ad/65899092/1/ лошото е че няма смисъл да се купува от аматьори :deal

Това е наглед "симпъл" поялник, "нищо особенно", обаче само така изглежда. Това е професионален поялник, от стабилното подържане на температурата, до пластмаста на дръжката, всичко е направено с мисъл :th_up . Ползвал съм такъв. А ако човката е оригинална, няма човек, който да запоява толкова, че да се наложи смяна. Тези поялници работеха целогодишно нон-стоп, понякога 24 часа в денонощието ( с нощна смяна).

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”