малко помощ трифазен ток
- bojidar_ka
- Автомобил:
- Двигател:
малко помощ трифазен ток
Здравейте колеги някой може ли да ми каже тази печка става ли на монофазен ток и как да я вкл. Благодаря предварително
- Skruji
- Автомобил: Golf 6 Variant
- Двигател:
Re: малко помощ трифазен ток
Така като гледам, не става. И отдолу ясно е написано 380 - 400 V, дефакто междувазовото напрежение. Няма 220 V. Но ако искаш изчакай и някой друг колега да даде мнение.
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
То си пише на нея, че е за 380-400Волта. И е трифазно напрежение, токът няма фази. Просто са дадени два различни типа на свързване.
- milmar
- Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
- Двигател: 1Z and CBDC
Не става. Има такива, които могат да се превключват, но тази 99% съм сигурен, гледайки табелката, че не може. Явно всички нагревтели са предвидени за линейно напрежение 380(400)V.
- ел.техника
- Автомобил: GOLF4 TDI
- Двигател: AGR
Не става за 220v,ясно пише.Но,ако имаш в кухнята контакт с 380v си ти.
- milmar
380(400)V е линейно напрежение, т.е. това между две отделни фази, докато напрежението между коя да е фаза и нула е 220(240)V. С една дума за да имаш 380V, трябва да имаш трифазно напрежение, нещо немислимо за домашна кухня и апартамент въобще.
- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
Милене, нещо не мога да си ги представя как са вързани тези 380В реотани
Струва, че печката си е най-обикновена и тая картинка е за заблуда. Силно се съмнявам, че в нея има някакъв консуматор, който не е за 220В. Я снимай къде се връзват жиците, и по-точно къде се връзва нулата. Вероятно и петте извода трябва да се закачат на една фаза, обаче трябва да се закачат от грамотен жичкаджия, който знае какво прави
И който трябва да я прегледа по-старателно преди това

Струва, че печката си е най-обикновена и тая картинка е за заблуда. Силно се съмнявам, че в нея има някакъв консуматор, който не е за 220В. Я снимай къде се връзват жиците, и по-точно къде се връзва нулата. Вероятно и петте извода трябва да се закачат на една фаза, обаче трябва да се закачат от грамотен жичкаджия, който знае какво прави

И който трябва да я прегледа по-старателно преди това

- milmar
Аз не се занимавам толкова в областта и не мога да кажа дали няма направени нагреватели на 380V, но съдейки по картинката - явно има. Просто всичко явно е на 380 и както и да го включваш - трифазно или на 2 фази си иска 380V. Той автора на темата вероятно отдавна търси друг вариант (обява
), в тоя смисъл едва ли ще ти снима "къде отиват жиците"
. Той сигурно загуби интерес от темата, но поне за такива като нас, наистина е интересно.

- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
Разбира се, че има нагреватели за 380В, обаче се съмнявам, че в тази печка има такива котлони.
Разгледай картинката още веднъж, ама внимателно
После се опитай да нарисуваш самите нагреватели къде са им изводите. Ако успееш я качи тук, че и аз да се ограмотя.
Щото аз като я гледам тая картинка е само за по-равномерно натоварване на фазите, а не че има нещо за 380В.
Готварските печки масово имат възможност да се захранват с повечеко жици, ама това не значи, че няма да бачкат и само с две жила.
Разгледай картинката още веднъж, ама внимателно

После се опитай да нарисуваш самите нагреватели къде са им изводите. Ако успееш я качи тук, че и аз да се ограмотя.
Щото аз като я гледам тая картинка е само за по-равномерно натоварване на фазите, а не че има нещо за 380В.
Готварските печки масово имат възможност да се захранват с повечеко жици, ама това не значи, че няма да бачкат и само с две жила.
- ел.техника
- Автомобил: GOLF4 TDI
- Двигател: AGR
milmar написа:380(400)V е линейно напрежение, т.е. това между две отделни фази, докато напрежението между коя да е фаза и нула е 220(240)V. С една дума за да имаш 380V, трябва да имаш трифазно напрежение, нещо немислимо за домашна кухня и апартамент въобще.
Мн.добре знам какво е линейно и какво е фазно напрежение./работя в енергото/380v може да се достигне и с 2 фази,не само с 3.И още,в кооперацията в който е апартамента на жена ми в Габрово,всеки апартамент е с трифазен електромер,т.е.се захранва с зф напрежение.Във кухнята точно има запазена печка МЕЧТА,която се захранва с 3фази и нула.Направено е с цел да се избегнат падовете на напрежение при по голям товар.Нищо лично и извинете,че се отклоних от темата.
Последна промяна от ел.техника на Сря 09 дек 2015 19:48, променено общо 1 път.
- Vasseto
- Автомобил: Passat B7 Passat B5_5 Jetta V
- Двигател: CFFB AVF BXE
Като гледам снимката на подвързване, все си мисля че реотаните са за 230V и някъде там отвътре са вързани всички заедно(звезден център). В тоз ред на мисли може да се изкара общия им край и да се включи към нулата, а тез дето се виждат на снимката да се свържат към една фаза и печката става еднофазна.
Поздрави Вассето!
Поздрави Вассето!
- fox_vt
- Автомобил: Seat Toledo
- Двигател: AHU 97
Мхм в другия форум същото намекнаха че дефакто няма трифазни нагреватели за печки а са 220 волтови свързани два последователно.И ако се намери общата точка може да се ползват за 230 волтовото,или пък с малко преправяне 

- milmar
На мен ми излежда доста глупаво да има нагревател за фурна да речем, за една и съща мощност, за дефакто еднакви печки, но веднъж 220 и втори път 380V и да не са взаимозаменяеми. Или вентилатора за фурната 220 и 380V, или осветителната лампа.....
- samo_pechka
- Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
- Двигател: V-twin 2002 + R4 1989
Печката си е монофазна. В немция маоово в жилищата им има линейно захранване за печките. За разпределяне на товара по фази е. Но нулата си се ползва , както и масата. И реално са на 220/230в
По схемата виждам две опции . Когато има две фази на разположение и когато има три. Ако забелязвате начина на подвързването, ще видите, че ако бяха на м/у фазово в първия вариант нагревателите, защо във втората опция се "окъсяват" . Печката си е монофазна. Предлагам на колегата да си "съедини" сичкото фази заедно , нулата и масата- и те ( ако е с две линии инсталацията и се свързва директно) и отделно ако се ползва преходник/щепсел или е с три линии ( за директно). Ако не си наясно , повикай ел.техник.
По схемата виждам две опции . Когато има две фази на разположение и когато има три. Ако забелязвате начина на подвързването, ще видите, че ако бяха на м/у фазово в първия вариант нагревателите, защо във втората опция се "окъсяват" . Печката си е монофазна. Предлагам на колегата да си "съедини" сичкото фази заедно , нулата и масата- и те ( ако е с две линии инсталацията и се свързва директно) и отделно ако се ползва преходник/щепсел или е с три линии ( за директно). Ако не си наясно , повикай ел.техник.
- Andonov
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
И за мен това са си 5 нагревателя на 220В, които в задния край са свързани.
Ако е така съединяваш отпред 5-те края и си вадиш от задния край другия кабел.
Ако е така съединяваш отпред 5-те края и си вадиш от задния край другия кабел.
Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”