Диодно осветление и окачен таван

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
drago_tr
Автомобил: Passat B5 Audi A4B6
Двигател: AFN AVB

Диодно осветление и окачен таван

Мнениеот drago_tr » Вто 19 яну 2016 18:27

Здравейте.
Изпълнявам един проект на окачен таван с диодно осветление. Сам си го правя и искам да изглежда нещо такова. http://www.zonastroej.com/index.php?m=3 ... 0%B8%D0%B5
Тавана е ясен, обаче диодното осветление малко ме срази цената.
Направих консултация в един магазин до нас, и там за 16м диодна лента със сменящи се цветове, дистанционно, траф, усилвател някакъв...ми обявиха 160 лева :horror
Дайте идея нещо така по тънко да излезе цената.
Гледам се продават едни готови комплект по около 20 лева, но те са само по 5 метра дължина а на мен ми трябват 16 метра. Как да стане работата? Има ли начин да се удължат?

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Re: Диодно осветление и окачен таван

Мнениеот ktamen » Вто 19 яну 2016 20:21

Кое от изброените неща ти се вижда скъпо?
От този комплект може да използваш само управлението и дистанционното, след него вероятно ще ти трябва усилвател. Виж какво пише на самото управление и дали мощността му е достатъчна за 16м от твоите ленти. Колко вата на метър са лентите, които си си избрал? Захранването може да е от компютър, но ще ти бучи вентилатора, а и е прекалено обемно и не знам дали има къде да го скриеш, като трябва и да внимаваш да има достъп до достатъчно въздух за да се охлажда. Паралелно на лентите трябва да вървят две жици поне по 1мм2 и лентите да се връзват към тях на всеки няколко метра. На последния ни обект използвахме и някакви усилватели полудомашно изпълнение, вътре май имаше само по 3 транзистора.

Потребителски аватар
drago_tr

Мнениеот drago_tr » Вто 19 яну 2016 20:44

Този усилвател каква точно роля играе?

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Вто 19 яну 2016 21:45

Обикновено управлението не е с много голяма мощност - примерно 50 - 100 вата. А понякога се налага да управлява няколкостотин вата диоди и просто мощността му е твърде малка - затова се слага усилвател.
Потърси ги тези неща в нета и ще ги намериш по-евтино. Ама и качеството е твърде съмнително. Всъщност за качеството никога не може да си сигурен, без значение на каква цена и откъде купуваш. Най-добре да потърсиш познат, който се занимава с такива неща, да го разпиташ и да го помолиш да ти купи, вероятно той ползва и солидна отстъпка.
Не съм убеден, че да правиш подобно нещо без да си наясно е добра идея, вероятно в крайна сметка ще ти излезе по-скъпо. Все пак напиши колко вата са лентите и колко вата е управлението, може да минеш и без усилвател.

Потребителски аватар
mccoy
Автомобил: HONDA CRV III 2.2 I-CTDI
Двигател: N22A2

Мнениеот mccoy » Вто 19 яну 2016 23:26

1. задължително ли е да е със сменящи се цветове (RGB)?
2. ако ползваш бяла лед лента 4,8W/m и това ще ти е основно осветление ще са ти необходими поне 40метра
ако ползваш по-мощна ще ти са необходими по-малко метри но за сметка на тове е по-скъпа.
Моя хол (15м2) е направен точно както примера който си дал http://www.zonastroej.com/index.php?m=320&lang=1&product_id=2298702&pn=окачен%20таван%20от%20гипсокартон%20с%20лед%20осветление
и 150W диодна лента не е достатъчна за добро осветление

virus_2005
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот virus_2005 » Сря 20 яну 2016 1:35

Лента с 4,8W/m е крайно недостатъчна за основно осветление. Колкото и да удължаваш метрите все тая по светло в помещението няма да стане :mhihi

drago_tr написа:Дайте идея нещо така по тънко да излезе цената.

Най евтиния вариант е с луминисцентно осветление.

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Сря 20 яну 2016 2:29

Най-икономично осветление - лампи ЛЕД на Е27. Фирма - ВТАК. 2години гаранция. Има ги в Шнайзер(Щайнбергер) Конрад, имат си и фирмени магазини.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Сря 20 яну 2016 6:58

Това е скрито осветление. Идеята му е само за красота. Лудост е да се използва за основно, защото светлината е насочена навътре към картона и се вижда само отразена светлина. За основно осветление се слагат други лампи.
На село си светя с лампа направена от качествени диодни ленти, 18 вата, светлината е поне колкото от 100 ватова обикновена крушка. Ако сложиш 150 вата ленти насочени в подходяща посока и стаята е с нормални размери в стаята ще стане много светло, дори лентите да са евтини ментета. Ако добавяш нови метри и не става по-светло значи не са захранени подходящо.
По горе съм писал, че паралелно на лентите трябва да вървят 2 жици - объркал съм се. За RGB трябват 4 жици. Така или иначе подобно нещо не е никак евтино, особено ако е RGB.

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Сря 20 яну 2016 9:23

За мен е лудост въобще идеята за 150-200W LED осветление в хол с нормални рамери, нали уж е икономично. Така или иначе, аз също мисля, че разглеждания тип отразено осветление няма как да е икономично и вероятно ако ще е основно няма как да е с по-малка мощност. Аз лично не бих използвал примерно син цвят, или пък червен в стаята си, или какъвто и да е друг освен бял, освен ако не е дискотека. Аз бих посъветвал автора на темата, ако все още не се е убедил че му трябва RGB, пак да помисли, за да не се окаже нещо ненужно и неизползваемо. Аз купих на децата една RGB LED ламба E27 с дистанционно, с което си сменяш цвета, просто образователно и за игра. Ужасно е, някои цветове са нетърпими....
ПП Повечето ленти не са с най-качествените и въобще най-подходящите за осветление LED-ове. Те си светят, но КПД-то им е ниско.

Потребителски аватар
Milanov
Автомобил: passat B6
Двигател: TDI
Контакти:

Мнениеот Milanov » Сря 20 яну 2016 10:05

Подкрепям горното мнение.
Най добре вземи топло бяла лента, действително свети по-слабо от студената.
Ако сложиш студена лента, става като операционна!
Аз лично взимам ленти и трафове от тук:
http://www.ledneonbg.eu/form/1/kontakt.html

Потребителски аватар
drago_tr

Мнениеот drago_tr » Сря 20 яну 2016 21:09

Това няма да ми е основното осветление. Просто за декорация. А иначе по обиколката на стаята ще има лунички ...към 20 броя. Няма да са диодни..обикновени ще сложа.
Човека в магазина ми демонстрира как точно и с какви цветове светят лентата....готино е но според мен си е малко шарения. Пък и тия 160 лева ме обезсилват.
Сега, след като преспах една нощ и поразмислих, смятам да го направя с обикновена диодна лента, топло бяло, трафче и това е.
Днес също премерих колко ще е окончателната дължина на лентата.....12 метра. Какъв траф ще ми трябва за тази дължина? И още нещо да попитам....Може ли да се сложи вместо обикновен ключ за палене, да сложа реостатен, такъв които да усилва и намаля тока.
Тази дали ще стане?
http://www.ledneonbg.eu/product/378/352 ... byala.html

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Сря 20 яну 2016 21:16

Боже, какво си причинявате...

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Чет 21 яну 2016 10:07

"Димирането" или импулсно регулиране на силата на светене на LED лампите е комплексен проблем. Трябва "трафа", който си е едно импулсно захранване да е предвиден за това, въобще трябва да се поинтересуваш каква лента, какво захранване и какъв ключ са съвместими за да се получи добър ефект. Но регулирането няма да е идеално, както с лампа с нажежаема жичка.

Потребителски аватар
Milanov
Автомобил: passat B6
Двигател: TDI
Контакти:

Мнениеот Milanov » Чет 21 яну 2016 10:27

Според мен си вземи тази лента, по скъпа е с 30 ст., но е гаранция 2 години.
http://www.ledneonbg.eu/product/167/352 ... byala.html
По принцип лентата е на ролки по 5 метра, тоест вземи си 15 метра.
Остатъка, ще му намериш приложени в колата, кухня, гараж…, само си вземи малко захранване за нея, примерно:
http://www.ledneonbg.eu/product/299/zah ... v-25w.html
За 12 метра, при консумация около 5W, ти е необходимо захранване над 60W, за да има аванс:
http://www.ledneonbg.eu/product/128/zah ... -100w.html
Относно регулация, може да вземеш дистанционно, включва се след захранването, това е един вариант, примерно палиш с ключа от стената и регулираш с него или оставяш щракнат ключа на стената и работиш само с дистанционното:
http://www.ledneonbg.eu/product/124/dim ... lenti.html
Има и по красиви на пазара потърси :)
До тук 54 лева и смятам, че ще ти светло :)
Ако има нещо питай :)

За луничките потърси диодни!

Потребителски аватар
neon
Автомобил: S3
Двигател: BAM

Мнениеот neon » Чет 21 яну 2016 11:21

Точно преди 10-ина дена приключих с монтажа на БАШ СЪЩОТО осветление. Цената от 150-160лв. е вярната. Вярно е и, че не става за основно осветление, но за фоново е перфектно. Аз използвах лента с 60 диода на метър тип 5050. дължината на лентите беше 14,8 метра, което е приблизително 210 вата обща мощност (при макс. сила и бяла светлина). Усилвател не ползвах, но трябва да се съобрази на какви места да се захранва лентата ( 3 парчета по 5 метра). Захранването , което взех е 360 вата с цел да не се товари и да грее по-малко. Беше с вентилатор, който вие ужасно, но след малко "туниинг" от страна на колегата (и мой много близък приятел) РАСО нещата заспаха. RGB контролера (с дистанционното) е 280 вата.

П.П. Кой какво иска да си сложи в апартамента и колко пари е склонен да даде не е причина за определянето му като "луд" както и съвети от типа "тури една крушка 10 вата и ше ти свети като слънце" са НАПЪЛНО ИЗЛИШНИ!

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”