Контрол на оборотите на шмиргел.
- petarkolev
- Автомобил: Jetta II 1.8
- Двигател: RP
Контрол на оборотите на шмиргел.
Здравейте. Искам да контролирам оборотите на шмиргел любителски малък мощността не си спомням колко е. Може ли със стар регулатор на напрежение за телевизор с реостат да ги намалям, или ще го изгоря по този начин? Приятен ден на всички и предварително благодаря за отговорите.
- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Контрол на оборотите на шмиргел.
Не можеш да му регулираш оборотите.
Я дай една снимка на този:
че ми стана интересно кво пък ще е туй животно
Я дай една снимка на този:
petarkolev написа:стар регулатор на напрежение за телевизор с реостат
че ми стана интересно кво пък ще е туй животно

- petarkolev
Сега не мога да го снимам, но представлява нещо такова, има волтметър и е с реостат.
http://prikachi.com/images.php?images/436/8719436l.jpg
- kris11
- VW експерт
- Автомобил: VW Sharan 7M8
- Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
- Контакти:
ktamen - явно е автотрансформатор /латер/
- plameney
- Автомобил: Passat B5 1.6
- Двигател: ARM 2000
- Контакти:
Колега с помоща на честотно управление ще може да регулираш оборотите в широки граници ако шмиргела е с асинхронен двигател.Ако е с четков мотор(малко вероятно)тогава може с регулатор от бормашина или с автотрансформатор какъвто си снимал.Каква мощност е двигателя и какъв диапазон на оборотите ти трябват?
- petarkolev
Трябва да видя оборотите и мощността и ще пиша.
- milmar
- Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
- Двигател: 1Z and CBDC
На асинхронен двигател оборотите се регулират трудно, а ако се иска запзване на въртящия момент - на практика невъзможно. Освен честотно и пак с уговорка - в определен диапазон, и то за трифазен мотор говорим.
С други думи: с реостата (автотрансформатора) или симисторно управление ще стане нещо, но няма да те удовлетворява специално за шмиргел, в момента когато натиснеш и шмиргела ще спре да се върти.
С други думи: с реостата (автотрансформатора) или симисторно управление ще стане нещо, но няма да те удовлетворява специално за шмиргел, в момента когато натиснеш и шмиргела ще спре да се върти.
- petarkolev
Голямо усилие не ми трябва. Искам да заглаждам фино кухненските ножове или да ги изтънявам когато имат нужда, за всичко останало ми върши работа. Дали ще спре при заглаждане?
- plameney
- Автомобил: Passat B5 1.6
- Двигател: ARM 2000
- Контакти:
За финно заглаждане ти трябва диск от кече и шлайф пасти.Оборотите трябва да са високи.Ако искаш на ръка да полираш тогава със шкурки,но това е египетски труд...
Аз ползвам диск от кече който въртя на бормашина 850 вата и полирам ножовете със зелена паста ГОЙ
Аз ползвам диск от кече който въртя на бормашина 850 вата и полирам ножовете със зелена паста ГОЙ
- milmar
petarkolev написа:... Дали ще спре при заглаждане?
Вероятно ще стане работата в един много ограничен диапазон обаче, примерно да намалиш оборотите 30-40%. Аз не мога да се начудя защо искаш да ги намалиш? Заради шума или заради нещо друго. Не виждам предимство е ниските обороти. Освен да имаш някакъв диск за груба работа и на високи обороти се притесняваш че след 2 заточвания ножа ще свърши

-
- VW експерт
- Автомобил: Skoda Octavia
- Двигател: AQY 2001
Мъж е при любовницата. След "играта" си пият кафе в кухнята. Тя:
- Наточи ножовете, че моят все няма време.
Мъжът точи и си мисли:
"ЧАКАЙ!!! А у нас кой точи ножовете?!"

- Наточи ножовете, че моят все няма време.
Мъжът точи и си мисли:
"ЧАКАЙ!!! А у нас кой точи ножовете?!"

- petarkolev
Milmar, не е заради шума. Преди време като си дадох един автоматичен малък нож за наточване на Красно село беше май и присъствах на точенето. Уреда на, който точеше незнам дали беше точно шмиргел диска се въртеше бавно и може по прецизно да регулира човек ъгъла на който да държи ножа спрямо диска. Това искам да постигна и аз ако е възможно разбира се.
- milmar
Ако имаш възможност да ползваш струг или стругарски услуги, вземи един постояннотоков мотор и го пригоди за тази работа. Постояннотоковите (въобще колекторните) мотори се държат добре и се поддават на регулиране на обороти. Един мотор от чистачки на стара Жигула или някакъв малко по-мощен ще е перфектен. Е, трябва 12V разбира се, но за 12V има готови регулаторчета за 2$ в Ebay.
ПП зависи какви обороти искаш, но всеки мотор, колкото на по-ниски от номиналните си обороти работи, губи от механичната мощност (въртящ момент, сила), която отдава. Може да се помисли за редуктор.
ПП зависи какви обороти искаш, но всеки мотор, колкото на по-ниски от номиналните си обороти работи, губи от механичната мощност (въртящ момент, сила), която отдава. Може да се помисли за редуктор.
- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
Всеки абразив си има оптимална скорост на рязане. Ако намалиш оборотите на твоя шмиргел ще се получи едно голямо нищо. Диска ще се рони и ще оставя много грозни деруги по ножа. Ако имаш флекс с регулиране на оборотите, може да пробваш какво се случва.
Има много начини за качествено заточване, но всички изискват опит и майсторлък. Ако искаш ножът да е винаги остър, машинно заточване не е нужно, защото трябва да се свали съвсем малко метал, достатъчно е едно плоско речно камъче от пясъчник, ама ти едва ли ще се справиш без да ти покажат.
Аз съм жичкаджия, не използвам макетен нож за кабелите, а обикновено швейцарско джобно ножче. Заточвам го през няколко дни на речно камъче, отнема ми няколко минути и после мога да се бръсна с него.
Ако трябва да точа много ножове ще си направя машина с два срещуположно въртящи се, припокриващи се диска.
Има много начини за качествено заточване, но всички изискват опит и майсторлък. Ако искаш ножът да е винаги остър, машинно заточване не е нужно, защото трябва да се свали съвсем малко метал, достатъчно е едно плоско речно камъче от пясъчник, ама ти едва ли ще се справиш без да ти покажат.
Аз съм жичкаджия, не използвам макетен нож за кабелите, а обикновено швейцарско джобно ножче. Заточвам го през няколко дни на речно камъче, отнема ми няколко минути и после мога да се бръсна с него.
Ако трябва да точа много ножове ще си направя машина с два срещуположно въртящи се, припокриващи се диска.
- petarkolev
Аз не точа от вчера. Имам и камъни за точене. Исках да разбера дали може така да стане точенето по прецизно явно няма да се получи.
Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”