AA External Battery Emergency USB Charger

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
Каспър
Автомобил: Insignia A Sports Tourer 2014 4x4
Двигател: A20NHT Turbo 250 HP

AA External Battery Emergency USB Charger

Мнениеот Каспър » Чет 14 юли 2016 6:20

Здравейте. Тези дни получих от ebay ето такъв AA External Battery Emergency USB Charger. Има женски usb вход, място за две AA батерии и фенерче. Сложил съм му две презареждащи се NI-MH AA батерии. Зарядното има бутон с позиция фенерче, позиция OFF и позиция USB. На позиция OFF когато свържа таблет или телефон с USB кабел към него таблета индикира че се зарежда през AC както когато го зареждам със зарядно от контакта, но в същото време батерията му продължава да пада. На позиция USB за секунда дава че зарежда и после не дава зареждане. Тоест в нито една от двете позиции не зарежда закаченото към него устройство. Не мисля, че проблема е в таблета или телефона защото когато ги зареждам с кабел през USB в колата или на PC-то изписват че се зареждат през USB и макар и бавно се зареждат, със зарядно в контакта изписват че се зареждат през АС и също се зареждат нормално. Интересно ми е дали този външен USB Charger не работи коректно или просто устройствата които закачам не го разпознават правилно. Някой ако има такъв да сподели как работи ?

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Re: AA External Battery Emergency USB Charger

Мнениеот radotom » Чет 14 юли 2016 7:25

Този АА Екстернъл... и така нататък можеш да го направиш 2 неща: Или да го ползваш като (и единствено като) фенерче, или да го поставиш внимателно в коша.
Внимателно, за да не повредиш нещо ценно, дето вече е било поставено в коша :mhihi :mhihi :mhihi

Аз се майтапя, ама наистина това са ти опциите. :no
При две батерийки АА, дори да са обикновени, алкални, имаш 2х1.5V=3V
При акумулаторните напрежението ти е 2х1.2=2.4V или иначе казано точно половината от това, което би очаквало едно нормално устройство, зареждащо се през USB :dontknow

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Чет 14 юли 2016 7:49

Радо, по принцип не е проблем напрежението. Няма особен проблем от 2 или 3V да се получат 5V за USB, или каквото друго е нужно. Въпросът е колко енергия има в 2 елемента AA, че да се зареди батерия на телефон (минимум 2 Ah e батерията на смартфон), но ако приемем че става въпрос за спешно решение и с уговорката, че ще "качи" 10-15% от заряда, колкото да се обадиш - приемливо е. Остава другото - дали е дефектно (повредено) или просто така е направено, колкото да олекне човек с 4-5$ :biggrin .

Имам от години малко по сериозен тип Power Bank, 20000mAh :eek . Като го получих разбрах, че и да махнеш една нула, пак не се вързват числата с реалността, въобще. Смених ментаците Lipo 18650 battery - 3 броя с добри и чак тогава получих нещо като 3-4000 mAh, за един-два заряда на телефон. Там LiPo клетките са паралелно и прави от напрежение (3-3.7)V - напрежение 5V.

Не било 20000 ами 12000mAh. Това е типа, но обявата е случайна, не съм пазарувал от този търговец.
http://www.ebay.com/itm/12000mAh-Dual-U ... 6WQuBKRyvw

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Чет 14 юли 2016 8:11

В най-добрия случай обявените Ah ги делиш на две и получаваш реалния капацитет,говоря за такива до 20-30лв,за скъпите сигурно нещата са различни !

Потребителски аватар
Каспър

Мнениеот Каспър » Чет 14 юли 2016 15:48

milmar написа:Радо, по принцип не е проблем напрежението. Няма особен проблем от 2 или 3V да се получат 5V за USB, или каквото друго е нужно. Въпросът е колко енергия има в 2 елемента AA, че да се зареди батерия на телефон (минимум 2 Ah e батерията на смартфон), но ако приемем че става въпрос за спешно решение и с уговорката, че ще "качи" 10-15% от заряда, колкото да се обадиш - приемливо е. Остава другото - дали е дефектно (повредено) или просто така е направено, колкото да олекне човек с 4-5$ ...

Аз няма да си зареждам таблета от него, а просто искам да съм подготвен когато до себе си нямам контакт или usb и ми пада батерията, да си остане на същото ниво или да качи няколко процента чрез свързване към това зарядно. Ще го ползвам много рядко, но искам да знам мога ли да разчитам на него и затова трябва да разбера как работи и дали е дефектно или аз вързвам неподходящи консуматори към него. Повече клоня към мисълта, че е дефектно.

Потребителски аватар
milmar

Мнениеот milmar » Пет 15 юли 2016 14:03

Ако е изправно, а и ако въобще е направено както трябва ...... с други думи: със сигурност би могло да се направи такова устройство, което да работи и да върши работа, за която си го взел. А защо твоето не е наред и какъв е проблема, може някой човек да се опита да анализира състоянието му с волтметър и тестови товарни резистори например.

Потребителски аватар
Каспър

Мнениеот Каспър » Съб 16 юли 2016 11:01

Има такива устройства маркови, но цената е друга. Затова идеята ми беше някой ако има марково да сподели как работи. Иначе това струва 3 лв. и проверката му не си струва, ще им пиша на жълтурите че това не работи, да ми пратят друго и ако и то е така ще се откажа от този аксесоар.

Потребителски аватар
milmar

Мнениеот milmar » Пон 18 юли 2016 11:07

Е, то нищо и не струва тест на устройството, просто 5 мин. да отдели някой, примерно твой познат любител на електрониката. Трябва да разполага с мултицет, резистори примерно 10Ohm/5W и 4.7Ohm/5W и малко любознателност и желание да ти съдейства :biggrin .

Потребителски аватар
Каспър

Мнениеот Каспър » Пон 18 юли 2016 12:05

Нямам познат електрончик. Ще замине в кофата тази джаджа. Писах им на жълтурите за повредата и те предложиха да ми върнат парите, предполагам, че цялата партида им е такава и са знаели какво ми продават. Странното е че от толкова фенове никой няма такова да сподели инфо.

Потребителски аватар
milmar

Мнениеот milmar » Пон 18 юли 2016 12:23

Може би е трябвало да потърсиш мнение по-рано, преди да го купиш :smile. Аз поне като чуя "зареждане на GSM + батерия АА + $3" щях да кажа: не рискувай, не си го причинявай, по-добре една бира с порция цаца на тази цена :icon_lol :th_up .
Не че си се охарчил кой знае колко, но ако и ти върнат парите - супер.
Ако беше по-наблизо с удоволствие бих отделил 5мин да се позанимая с него, но не много повече ... :mrgreen .

Потребителски аватар
Каспър

Мнениеот Каспър » Пон 18 юли 2016 13:01

Стори ми се интересна идеята да можеш да си зареждаш USB устройствата без да си зависим от контакти и power bank. При спешен случай навсякъде има аа батерии. Цената му е смешна и реших да пробвам. Наясно бях че ако нещо не му е наред жълтурите ще ми предложат друго или refund и затова рискувах. Сега ще си взема кинтите и ще ги вложа в бира и цаца :mhihi
Milmar благодаря за включването ти в тази и в повечето теми с техническа насоченост в подфорума. Имаш сериозни познания в областта и това комбинирано с желанието ти за помощ прави постовете ти полезни за мен. Оценявам отзивчивостта ти :beer

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Пон 18 юли 2016 13:17

Всъщност на теория е възможно да докараш 5 волта от 3V комплект батерии с повишаващ конвертор. На практика на обикновените батерии капацитетът им е твърде мизерен, а устройството е със загуби. То навремето имаше и ГСМ-ми, които можеха да работят с АА батерии. Една АА батерия да има капацитет 2Ah, като напрежението й постепенно спада.

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”