Още една компютърна конфигурация

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Още една компютърна конфигурация

Мнениеот ktamen » Пет 30 дек 2016 20:19

Компа ми си беше скапан, ама вчера реши тотално да се скапе и взе да писука, без да пали екрана. Може би това, че се опитах да му добавя малко рам е допринесло за кончината му или съм размърдал някой от надутите кондензатори по дъното.
Трябва ми нов, демек втора употреба, ще се ползва само за писане на глупости по форумите и гледане на филмчета. Стария Дел го бях взел от тук http://www.crash-bg.com/kompiutri.html за стотина лева преди няколко години и общо взето бях доволен. Нищо не разбирам и тогава си го избрах наслуки. Ако не получа някакви разумни съвети откъде и какво да си взема, вероятно пак ще ида там и пак ще си взема нещо за 100лв.
Иначе ми се събраха вече няколко подобни сандъци и вероятно трябва да поправя някой от тях и евентуално да го ъпдейтна, но тази територия ми е твърде мътна.
Иска ми се да си възстановя информацията от стария хард, по-конкретно отметките от браузъра и филчетата. Това възможно ли е и дали аз бих се справил?

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Re: Още една компютърна конфигурация

Мнениеот К.Одаджийски » Пет 30 дек 2016 20:26

Не си казал дали бюджета е пак 100 лева, но за толкова само боклук ще се намери. Иначе ти препоръчвам от е тука http://www.kvantservice.com/Kompyutri/index2.html Най отдолу почват с i3 и нагоре процесори, харесай си нещо и му добави твоя хард диск като втори такъв вътре в кутията и си го използвай
А и в линка дето си дал от краш има интересни попадения, примерно това дето е в акция с интел ксеон процесора не е лошо

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Пет 30 дек 2016 20:32

Нямам определен бюджет, но съм голяма пинтия и ако мога да мина с 99лв едва ли бих дал 100.
Моля да обясниш какво предимство би имал комп от дадения от теб линк.
Тук имам още една работеща машинка и пробвах да и сложа въпросния хард, ама май нещо се сбъгясва и не ще да тръгне. Освен включване на двете букси, трябва ли да направя още нещо?

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт

Мнениеот К.Одаджийски » Пет 30 дек 2016 20:38

Не става дума за предимство, както казах и в твоя линк има добри попадения. Просто търсиш нещо с по приличен и модерен процесор, ксеон i3 или i5, 3-4 гигабайта РАМ и по голям хард диск. Интел коре то дуо процесорите и пентиумите са си отживелица.
Относно харда, предполагам е с широкия кабел 80 пинов IDE, ако е с такъв трябва тоя хард да го огледаш от към страната на буксите, до широката букса има още едни 7 или 8 пинчета с една дивотия, която събира два от пиновете. На харда е и нарисувана схема на която пише MS CS SL мастер, кейбъл селект и слейв. За да го пуснеш трябва да преместиш тоя джъмпер на позицията за слейв и ще тръгне
Ето, нещо такова трябва да стане
http://support-us.samsung.com/cyber/pop ... idx=43779&

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Пет 30 дек 2016 20:50

Какво като е отживелица, това отразява ли се на работата му по някакъв начин? Извинявам се за вероятно тъпия въпрос :redface
Широкия кабел има 39 пина, до тази букса има още 9 пина и има и схеми, ама са са поне 4 варианта за слейв. Ако започна да ги изреждам, може ли да прецакам нещо? Качването на снимка ще ми е много трудно.

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт

Мнениеот К.Одаджийски » Пет 30 дек 2016 20:52

Отживелица, щото са с много по малка производителност от по новите поколения, иначе си работят.
Напиши точния модел на хард диска да му потърся схемата в нета и да ти кажа къде да сложиш джъмпера

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Пет 30 дек 2016 21:03

Гледал съм друг хард и съм излъгал. Пиновете пак са толкова, ама схемата е друга, само една схема.
Над схемата пише:
No Jumper = DS (slave)
На диска пише много работи и не знам кое да ти напиша.
Ако махна пластинката, няма ли да се получи?

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт

Мнениеот К.Одаджийски » Пет 30 дек 2016 21:08

Точно така, без джъмпер е на слейв, махни го и би трябвало да тръгне. Филмите ще си ги ползваш, а за отметките трябва да си копираш папката на браузъра от стария уиндоус на новия, освен ако не ползваш интернет експлорер, за него само трябва да копираш папката Предпочитани от my documents

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Пет 30 дек 2016 21:12

Благодаря.
Новият уиндоус е само уиндоус и експлоръра не може да се свърже с интернет. А друг браузър няма, така, че компа няма интернет.
Дали ще мога да стартирам другата модзила, на която са отметките?

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт

Мнениеот К.Одаджийски » Пет 30 дек 2016 21:17

Ми не, ще трябва на този да инсталираш мозилата и да копираш папката от стария на новия и тогава ще я имаш както си е била

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Пет 30 дек 2016 21:20

А има ли начин да инсталирам нова модзила или хром или квото и да е, като нямам работещ браузър?
Имам лаптоп и на обяд се пробвах с негова помощ, ама без успех. Лаптопа е с 8мица, а компа с ХР.

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт

Мнениеот К.Одаджийски » Пет 30 дек 2016 21:30

Трябва да си свалиш по стара версия на мозилата на лаптопа и с флашка да прехвърлиш ексето на компютъра и от него да инсталираш. Мисля, че от версия 41 спряха да поддържат ХР и не може да се инсталира по нова версия на ХР.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Пет 30 дек 2016 23:50

На село съм и нямам нито флашка нито диск. Допреди 15 минути и ток нямах :mhihi
Иначе харда проработи. От него дали не мога да изровя нещо. Пробвах да преместя модзилата и вече си имам иконка, модзилата се отваря, ама пак не иска да се свърже с интернет.

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт

Мнениеот К.Одаджийски » Съб 31 дек 2016 10:10

Еее, трябва да провериш има ли интернет по кабела. Браузърите не се свързват с интернет, свързва се мрежовата карта. Т.е кажи с какъв интернет си, след рутер или без рутер изобщо. Мрежовата карта на тоя компютър трябва да се премести на друг слот ако работи изобщо

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Съб 31 дек 2016 11:05

В долният десен ъгъл има две компютърчета, като сложа курсора там ми изписва, че има нет. Като извадя кабела, върху компютърчетата излиза едно червено кръстче и пише, че няма нет.
Имам рутер, кабелът излиза от него.
Възможно ли е мрежовата карта да е нещо прецакана?
Май нямам отделна мрежова карта, кабелът влиза в една запоена за дъното букса.

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”