28 - 30 август 2020 г. - предстои ФОЛКСВАГЕН ФОЛКЛОРЕН СЪБОР УЗАНА!

smart home

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
VWGT
Мнения: 5196
Регистриран на: Пет 09 дек 2005 10:09
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София

smart home

Мнениеот VWGT » Пет 31 авг 2018 10:13


всичко тръгна от една alexa, след като ми омръзна да я ползвам само за музика, времето и глупави вицове, се разрових за други нейни приложения и така сега чета за умните домове.
Още само чета и се ориентирам, но понеже посоките са няколко искам да питам някой от вас заигравал ли се е с подобно нещо?

От една страна стоят големите брандове, при които интеграцията ще е доста plug&play, но и цената няколко пъти по-висока от DIY сетовете. Въпросът е има ли добри DIY сетове със свестен апп и евентуално интеграция с alexa?

Като за начало си представям нещо, което да управлява контакти и лампи, за умни електроуреди за сега по-скоро не.
Потребителски аватар
apchih
Мнения: 526
Регистриран на: Сря 07 фев 2007 22:12
Автомобил: Ford Mondeo MK4 TDCi
Двигател:
Местоположение: София

Re: smart home

Мнениеот apchih » Пет 31 авг 2018 12:05


Приложение Tasker с инсталиран AutoVoice, който посредством bluetooth или wireless да подава команди към микроконтролер (Arduino или Raspberry), който от своя страна да контролира релета, но тук или ще трябва да слагаш по един "модул" (мокроконтролер с blue или WiFi, захранване и реле) на всеки контакт или да теглиш кабели. Правил съм нещо подобно, но само на макет и с 4 релета.

Под "големите брандове" визираш ли Xiaomi?
Потребителски аватар
VWGT
Мнения: 5196
Регистриран на: Пет 09 дек 2005 10:09
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София

Re: smart home

Мнениеот VWGT » Пет 31 авг 2018 12:31


xiaomi са ми в шорт листата, имам техни продукти и ползвам mi home
малко концепцията с тези преходници/сокети не ме кефи, предпочитам контакти/ключове, за вграждане в стената (на мястото на сегашните). Виждал съм такива на филипс.

имам и свободно razspberry pi3, така че ако има готови решения за него също са вариант

примерно xiaomi някакъв стартов кит излиза 120 лева (датчици за присъствие, влажност, врата, един контакт, хъб)
на филипс най-евтиният е около 150 лева (но има само един ключ за осветление и хъб)
хубавто на горното е че позволяват интеграция с алекса, т.е. получаваш гласовите команди

отделни wireless noname контакти са ти по 20 долара + hub за още толкова, свободата сигурно е по-голяма, но нямам идея как се подкарват всички неща заедно


Потребителски аватар
georgebonev
Мнения: 3022
Регистриран на: Пет 10 май 2013 10:04
Автомобил: Golf 3 Variant
Двигател: 1.9 TD AAZ 1994
Местоположение: Търговище
Контакти:

Re: smart home

Мнениеот georgebonev » Пет 31 авг 2018 13:50


Аз бих помислил/потърсил производител, който може да предостави уреди за пълно обзавеждане, за всичко (ако има такъв) - и за затопляне на вода, осветление, управление на битова техника и т.н.
Както и за съвместимост между отделни производители.
По този начин, след време, ако се реши да се добавят нови системи в дома, ще бъде по-лесно и удобно. Няма да има нужда от различни пултове, програми... за управление на различните системи от различните производители.


Потребителски аватар
VWGT
Мнения: 5196
Регистриран на: Пет 09 дек 2005 10:09
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София

Re: smart home

Мнениеот VWGT » Пет 31 авг 2018 14:16


съгласен съм, обаче така си зависим от продуктовата гама на производителя, който избереш.
За това си мисля, дали не можеш да комбинираш нещата. Примерно гръбнака на системата да бъде от някой сериозен производител, така ще си гарантираш лекота в изграждането на мрежата и сигурност в комуникацията (апп, който ще се поддържа и ъпдейтва и тн). Т.е. след като си избрал hub и app, може ли към този hub да се връзват датчици и периферия на други производители? Пример: спрял съм се на Xiaomi, но те нямат термовентил за радиатора, но пък имат всичко останало. Мога ли да си купя wifi термовентил, който да вържа към hub-a и да управлявам през mi home или alexa?


Потребителски аватар
georgebonev
Мнения: 3022
Регистриран на: Пет 10 май 2013 10:04
Автомобил: Golf 3 Variant
Двигател: 1.9 TD AAZ 1994
Местоположение: Търговище
Контакти:

Re: smart home

Мнениеот georgebonev » Пет 31 авг 2018 14:41


Именно за това обръщам внимание на съвместимостта между отделните продукти/производители.
Вероятно може да сложиш някоя система от друг производител, но има вероятност и да я управляваш с допълнителни пултове или програми.
В тези случаи, понякога (ако се наложи), трябва да се направи компромис, в зависимост от това, примерно, колко често ще се налага "управление" на тази допълнителна система.

В последно време, мисля, че системите за "умни домове" почти се стандартизираха и вероятно основните системи ще имат съвместимост помежду си.


egalov
Мнения: 5
Регистриран на: Вто 08 май 2007 8:48
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София

Re: smart home

Мнениеот egalov » Пет 31 авг 2018 15:13


В IKEA предлагат системата TRADFRI - крушки, които са съвместими с ALEXA, но е необходим и контролер.
[url]https://www.ikea.bg/home/ikea-collections/smart-lighting/[/url]
Има крушки PHILIPS HUE, кото могат директно да се командват.

За телевизори, усилватели, сателитни приемници и др. (до 8) идеално работи Logitech Harmony Hub.
[url]https://www.amazon.de/Logitech-Harmony-Funktioniert-Amazon-Schwarz/dp/B014GXQ9YW/ref=sr_1_1_sspa?ie=UTF8&qid=1535720444&sr=8-1-spons&keywords=logitech+harmony+hub&psc=1[/url]
По лесно е с контактите, има много и не е необходимо междинно устройство.За български условия съвместими са тези, които се предлагат от немския амазон.
[img]https://www.amazon.de/Oittm-Funktioniert-Steckdose-Intelligente-Verwaltung-Update/dp/B07BV8RJDP/ref=sr_1_1?s=ce-de&ie=UTF8&qid=1535720955&sr=1-1&keywords=alexa+steckdose[/img]


Потребителски аватар
VWGT
Мнения: 5196
Регистриран на: Пет 09 дек 2005 10:09
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София

Re: smart home

Мнениеот VWGT » Пет 31 авг 2018 16:01


както Philips, така и Икеа набляга само единствено на светлината. Т.е. няма универсалност. Ако искаш да управляваш различни неща, трябва да имаш 4-5 апп-а на телефона, което е кофти.
Heu-то го гледах в някой от технонещо си магазините за 150 лева ... 3 крушки с хъб и ключ. Много е.
Ако има стандартизация и са съвместими с Xiaomi ще е друго :)

logitech harmony hub - това как точно работи? Може ли да управлява "тъпи" устройства, като несмарт уредба или тв?

Примерно гледах smart home hub-ове, които чрез периферни IR модули управляват всичко, което работи на IR като, телевизори, уредби, климатици, ако искаш и тези крушките с IR дистанционните и тн


Потребителски аватар
VWGT
Мнения: 5196
Регистриран на: Пет 09 дек 2005 10:09
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София

Re: smart home

Мнениеот VWGT » Съб 01 сеп 2018 9:20


поръчах един кит на xiaomi (хъб, различни датчици и два контакта). Като дойде ще го видим.


Потребителски аватар
VWGT
Мнения: 5196
Регистриран на: Пет 09 дек 2005 10:09
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София

Re: smart home

Мнениеот VWGT » Чет 20 сеп 2018 9:22


Игарчките пристигнаха. Пакетът е супер семпъл и без проблеми мина по нормална поща. Вчера успях да навържа част от нещата и вече съм им намерил едно конкретно приложение - домашна аларма с видео наблюдение. В момента съм ограничен от наличното и ще трябва да купувам още датчици според нуждите ми.

Първо да кажа няколко думи за самата концепцията. Към един централен модул, наречен gateway се връзва цялата периферия. Той отделно се връзва към домашната wifi мрежа, за да може да си говори с мобилен app, чрез който може дистанционно да се управляват нещата.

Управляващият модул (gateway) изпълнява няколко функции:
1. командва всичко
2. може да работи като нощна лампа, радио, аларма за събуждане

Към един модул могат да се вържат над 30 различни вида датчици, като започнеш от датчици за движение, за отворени врати, за влажност, ключове за лампи, крушки и смарт контакти и всякакви подобни. Максималния брой датчици, които може да управлява не ми е известен, но щом не се споменава като ограничение, сигурно е голям.

След като навържеш датчиците, можеш да решиш как и за какво да ги ползваш, като създаваш т.нар. сценарии. Примерно да изпълняват функцията на домашна аларма е един такъв сценарий и той изглежда така: Казваш на контролния модул кои конкретни датчици да следи (примерно магнитен на входна врата и балкони, обемни датчици по помещения и тн). При "аларма" от някой от тях, gateway-а започва да пищи и изпраща нотификация на телефона. Можеш да конфигурираш много неща, как да пищи, колко силно, ако искаш можеш да навържеш и лампи, които да палят/мигат, IP камери, които да записват и пращат запис на сървър и тн.

Един и същи датчик може да се ползва за различни сценарии. Примерно обемния датчик, когато е в режим на аларма (при сценарии аларма), включва алармата. Когато е в режим примерно сценарий "нощ", може да включва лампите в помещението в мабиентен режим, примерно ставаш до кенефа. Вместо да търсиш лампите и да будиш цялата къща като ги светнеш, автоматично ще се включват само лампите, които са ти нужни и то като светят колкото ти си им казал. Същото важи за всички останали датчици.

Варианти много, сега започвам да търся инфо за готови сценарии, защото и те не са прости неща. Описват се като логически процеси IF/THEN, тоя датчик това, оня датчик онова и тн.
Всичко е като едно лего technics, имаш една купчина блокчета, логически процесор и ти сам решаваш какво да сглобиш.
Сега поръчвам още обемни датчици за алармата и осветлението. Също така мисля да взема и един IR модул, който ще може да управлява по-тъпите дивайси в къщата, като да речем климатиците. Имам датчик за температура, който като го програмирам ще може да пуска климатиците, за да поддържат определен температура в къщи. По натам ще се опитам да намеря и кранове за радиаторите (xiaomi май нямат такива).

Има и лоши страни разбира се :) това нещо е направено да работи само в Китай, съответно всичко е на китайски, говори на китайски, но поне звука на алармата е универсален :)
Ако ти падне gateway-a, умира всичко (това в случай, че някой реши да го ползва за сериозна аларма, ще трябва да го подсигури с акумулатор за ток, бекъп интернет и тн). В тази връзка не съм пробвал ако някой заглуши датчик дали алармата ще ревне. Всичко е wifi. Всеки датчик е с батерия, не знам колко време кара тя.

Всички модули, които имат собствено захранване, са за някакви китайски контакти. Съответно трябва да се ползва преходни, или да си купиш китайски контакти/разклонители.
Примерно имам един смарт контакт, на който се слага EU преходник за контакта и цялото това нещо стърчи 10 см от контакта -- грозно е.


Потребителски аватар
milmar
Мнения: 4640
Регистриран на: Съб 22 мар 2008 2:57
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC
Местоположение: Русе

Re: smart home

Мнениеот milmar » Чет 20 сеп 2018 9:28


Моля, сподели линк!


Потребителски аватар
VWGT
Мнения: 5196
Регистриран на: Пет 09 дек 2005 10:09
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София

Re: smart home

Мнениеот VWGT » Чет 20 сеп 2018 9:29


такъв комплект взех като за начало
https://www.aliexpress.com/item/Xiaomi- ... 4c4d2qYAWh


Потребителски аватар
milmar
Мнения: 4640
Регистриран на: Съб 22 мар 2008 2:57
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC
Местоположение: Русе

Re: smart home

Мнениеот milmar » Чет 20 сеп 2018 9:48


А мобилното приложение отчита ли актуалното състояние на управляемите ключове. Примерно си извън дома, ключ 1 си го поставил на "ON" от мобилното приложение, но някой вкъщи го изключи чрез дистанционното, отразява ли се актуалното състояние и на смарфона?

Доста интересно ми изглежда и на добра цена.


Потребителски аватар
VWGT
Мнения: 5196
Регистриран на: Пет 09 дек 2005 10:09
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София

Re: smart home

Мнениеот VWGT » Чет 20 сеп 2018 9:51


това за конкретен ключ не съм го проигравал, но тествах следното: алармата се включва през апп-а, или през ключ. Когато включа алармата през апп-а, но я изключа през ключа, на апп-а виждам актуалното състояние, т.е. off.
Алармата има пълен лог на датчиците, кой кога какво е регистрирал, кога е включена и изключена. Не съм пробвал как се държи с няколко апп-а.

Да спомена само нещо, нещата са доста plug&play. Не е необходимо специфично познание, за да ги подкараш. Има предефинирани сценарии, които поддържат основни функции. Примерно с алармата е така. Но ако ти се занимава има безброй оптимизации и реализации, които можеш да навържеш. Примерно сценарий "Аларма" може да се разшири при пускането на алармата, да се спират всички уреди, до които gateway-а има достъп. Реално през смарт контакти можеш да вържеш към системата всичко, което е на ток. Примерно за контакта на който си включваш ютията е ОК, така никога няма да се притесняваш спрях ли я, или не.


Потребителски аватар
Skruji
Мнения: 1140
Регистриран на: Пет 11 май 2007 16:40
Автомобил: Golf 6 Variant
Двигател:
Местоположение: София

Re: smart home

Мнениеот Skruji » Чет 20 сеп 2018 10:40


VWGT написа:....това нещо е направено да работи само в Китай, съответно всичко е на китайски, говори на китайски, но поне звука на алармата е универсален :)
.....


В отзивите на продукта един руснак е писал, че е ъпдейтнал системата и вече работила на руски. Питай китаеца дали няма ъпдейт за български, или поне за английски и сподели и тук отговора.Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 12 госта