Автоматизация на гаражна врата (порта)

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
group®
Темерут
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA

Автоматизация на гаражна врата (порта)

Мнениеот group® » Вто 15 окт 2024 16:44

Привет,
Търся всякакви съвети за този процес.
Сега поръчвам самата порта (двукрилна) и с размер на крило от 2м.
Нямам идея колко ще тежи, но трябва да е доста под 200кг. Тоест нищо специално. Отваря се навътре към надолна рампа - тоест няма в какво да запира.

Гледам по сайтове, че се предлагат всякакви неща от 500 до 1500лв. Марки не знам и не разбирам.
Принципно си го представям с дистанционно да отваря и затваря. Май не ми трябва нещо по-сложно, тип от телефона, да ме засича и т.н.

Както казах, всякакви съвети ще са ми полезни - от конкретни предложения на нещо изпитано, до принципни съвети.

Благодаря :beer

Потребителски аватар
lokva
Автомобил: Passat 3c
Двигател: CBAB 2008

Re: Автоматизация на гаражна врата (порта)

Мнениеот lokva » Вто 15 окт 2024 19:20

https://amzn.eu/d/9oidCvc може би имаш предвид нещо такова

Потребителски аватар
group®
Темерут
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA

Мнениеот group® » Вто 15 окт 2024 20:13

Да, нещо такова.
В Бг откривам и на по-добри цени https://999.bg/index.php?route=product/ ... uct_id=663
Или
https://999.bg/index.php?route=product/ ... uct_id=555

Вероятно основните критерии са скорост на отваряне и натовареност/честота на отваряне. В моя случай и двете не са важни. Имам достатъчно видимост да отварям от дистанция и да не чакам. На ден по максимум 4 отваряне/затваряне.

Другото, което видях при тези, а на амозонското не намерих, че са IP55, което ми се чини малко, ама би трябвало да не е проблем.

Потребителски аватар
alpinab
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот alpinab » Вто 15 окт 2024 20:31

“Новоферм” като самата гаражна врата и автоматизация за нея. Такава имам на 2 гаража и съм много доволен. Имат официално представителство в София. Ползвам ги от 12 години за описаното задание без никакви дефекти досега. Добре позната система за поддръжка извън официалния сервиз също.

Потребителски аватар
fur1ous
Автомобил:
Двигател: CFMA

Мнениеот fur1ous » Вто 15 окт 2024 21:11

Аз бих препоръчал Motorline, много съм доволен от тях, португалски са, но са много далеч от бюджета, цената е по скоро х2 от това което си дал, на вилата ползвам Nice, уж го водят от най хубавите, ама и той е х2 пък и не бих го препоръчал, по скоро Motorline

Като цяло нямаше ли опция за плъзгаща врата, тези с крилата се представят зле при сняг. (Малко късно виждам, че си писал за надолнага рампа :mhihi )

Най евтиния автомат който ползвам в единия гараж е chamberlain ml1000ev, и като цяло съм доволен. Има и опция за евтино wifi решение, обаче е секционна автоматика, потърси дали имат за двукрилна врата мотори в Европа да се предлагат.

Иначе почти всички, да не кажа всички имат опция да се вържат към сот система и да ги управляваш през приложението за сота, ако сот системата ти го поддържа де, за мен така е най удобно.

Иначе с wifi е удобно защото може винаги да отвориш на някой ако се наложи или да видиш дали е затворена вратата, че единия съсед за последните 3 години 2 пъти му звънях, че си беше забравил вратата отворена :mhihi
Другия вариант е да сложиш датчици и да се настрои да се затваря сама след 1-2 минути, но без датчиците не става, че ще се затвори в/у някоя кола без тях.

humanic
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот humanic » Сря 16 окт 2024 8:13

Виж фирма Логел - сериозни хора са. Моята е такава и съм доста доволен.

Потребителски аватар
fur1ous
Автомобил:

Мнениеот fur1ous » Сря 16 окт 2024 8:26

Колко да са сериозни тия Логел, отварям сайта, гледам на мотори за врати пише "Очаквайте скоро!" :mhihi , поне марка да бяха написали какво слагат :screwy

thanis
Автомобил: Polo 9N
Двигател: BBY 2004

Мнениеот thanis » Сря 16 окт 2024 8:57

Каквото и да избереш, пропусни Wifi или ако вземеш с такова, не го настройвай и не го ползвай. IP55 не е проблем за твоя случай, защото самите апарати доколкото разбирам няма да имат възможност за директен контакт с вода. Ако има риск при дъжда да се мокрят, гледай нещо IP65 или си предвиди допълнителна водна защита, дори и със спрей да е.

Потребителски аватар
fur1ous
Автомобил:

Мнениеот fur1ous » Сря 16 окт 2024 9:03

Кое те притеснява в WiFi-то, супер си е, а със СОТ система да се управляват (през приложението за СОТ-а) е най добре както вече споменах.

thanis
Автомобил: Polo 9N
Двигател: BBY 2004

Мнениеот thanis » Сря 16 окт 2024 9:55

Повечето евтини имплементации ползват отворени протоколи и генерално не са фирми/производители, които имат концепция за кибер сигурност. Ако ще е скъп автомобил и/или скъп имот - трябва да е нещо над което имаш контрол и/или да е голяма фирма, която може да си позволи да следи това нещо.

Wifi контрол само за неща, които така да се каже няма да са драма, ако комшията ги "хакне". Всичко, което има опция за външен контрол и/или изнесен терминал и вмъкване на код - не е добра идея.

Кибер сигурността не е шега работа.

Потребителски аватар
fur1ous
Автомобил:

Мнениеот fur1ous » Сря 16 окт 2024 10:07

Пускаш ги към СОТ-а и няма драма попринцип.

Външни решения има доста, аз за chamberlain-a си ползвам тяхното решение - https://www.chamberlain.com/myq

Другите автоматики са ми към СОТ-а

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Сря 16 окт 2024 19:12

fur1ous написа:Колко да са сериозни тия Логел, отварям сайта, гледам на мотори за врати пише "Очаквайте скоро!" :mhihi , поне марка да бяха написали какво слагат :screwy

Сайтът им е куц та няма на къде, обаче братчеда поръча секционна врата за сервиза от бързите, Дорман и още 1-2 други фирми предлагаха врати само със стандартни размери и стандартен вид пълнеж на цена около 10 хил лв и срок за изпълнение около 3 месеца щото ги поръчвали в Германия вратите.
Тия хора дойдоха, взеха мерките, съгласиха се цветът на пълнежа да е различен от трите стандартни цвята, изпълниха я с още 1 ред прозорци, преместиха мотора и механизъма отгоре над вратата на тавана за да не ни намаляват ширината и т.н.т и я направиха за 7 хил лв.
Та доста сериозна фирма са за такива врати. Може и да им се звънне по телефона, сайтовете не са всичко

Потребителски аватар
fur1ous
Автомобил:

Мнениеот fur1ous » Сря 16 окт 2024 19:20

Не ги знам, не отричам че може и да стават, просто сериозна фирма с куц сайт е странно.
И то дори не е и толкова куц, щото е просто информативен сайт, достатъчен е, но непопълнен от тяхна страна което не говори за сериозност.

Потребителски аватар
hooligans
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Мнениеот hooligans » Чет 17 окт 2024 0:01

Каквото и да избереш като автоматизация, задължително трябва да имаш и мониторинг на телефона (отворена/затворена и опция за затваряне през телефон)! Аз сложих дистанционно отваряне/затваряне на гаражна врата и няколко пъти я намирам отворена (неволно натискане на копчето в джоба/чантата) и се принудих да сложа датчик и интернет, за да знам в какво състояние е вратата, когато съм далеч от обсега на дистанционното.

ognqn
Автомобил: Suzuki Swift
Двигател: 1300

Мнениеот ognqn » Чет 17 окт 2024 13:23

Бих препоръчал:
https://edoors.bg/index.php?route=common/home
Собственика е участник в Офроуд форума

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”