Система за видеонабюдение на общи части 4-8 камери (гараж, вход)

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Система за видеонабюдение на общи части 4-8 камери (гараж, вход)

Мнениеот Vlad777 » Чет 27 ное 2025 11:13

Здравейте, имам си IP камера в моя гараж (Xiaomi), но със съседите искаме да сложим още няколко в общите части.

Интересувам се към какво да се насочим, защото нямам никаква представа, а избор и фирми много. Гледам, че при рекордерите има NVR, XVR, а DVR май вече няма.

Камерите да са:
:arrow WiFi
:arrow да снимат на тъмно
:arrow ще бъдат на закрито
:arrow 4-6 броя, с потенциал за рекордер до 8 броя ще е достатъчно

В рекордера да може да се влиза и да се преглеждат записи дистанционно с нива на достъп с User/Pass, като да мога на всеки да му спирам/пускам достъпа.

Какъв е смисления бюджет за такава система? Без монтаж - само покупка. Сега има черен петък и искам да се възползвам - дали да е от Тему или от някой от големите сайтове?

humanic
Автомобил:
Двигател:

Re: Система за видеонабюдение на общи части 4-8 камери (гараж, вход)

Мнениеот humanic » Чет 27 ное 2025 11:24

Иди в Касаба Системс в Разсадника.
Собственикът е малко дървар, но мисля, че са добри професионалисти.
Аз оттам си взех една външна камера при това на слънчеви батерии и за 3 години е перфектна.
Стои на двора и я вали постоянно.
Цената й тогава беше съпоставима с тези от Китай, но пък при тях имам гаранция.

Потребителски аватар
fur1ous
Автомобил:
Двигател: CFMA

Мнениеот fur1ous » Чет 27 ное 2025 12:02

Ако искаш най доброто, се взима NVR, камери каквито харесаш, запис 24/7, като камерите хващат движение и наслагват в/у записите които текат 24/7.
Така е оптимално. Ако ги направиш да записват само като усетят движение, винаги има шанс да изгубиш нещо.
Евтините камери нямат например pre-record, а дори да имат понякога пак не работи като хората.
За цена/качество HIK Vision, вносителя е Сектрон, с регистрация може да видиш ценова листа в сайта им.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Чет 27 ное 2025 15:18

Аз бих ти предложил Dahua или HiLook. Да кажем, че имам известен опит с такива. Ще ти дам следните препоръки:
1. Не се занимавайте с wi-fi камери, защото така или иначе трябва да окабелите за да ги захраните. Ползвайте такива с PoE - трябва им само един лан (FTP) кабел.
2. Вземате си NVR и един PoE суич - 9 или 10 портов (за 8 камери с 1 или 2 ъплинк порта).
3. Измисляте къде искате да са разположени камерите, всички техни кабели трябва съответно да отидат до помещението или мястото, където ще е монтиран NVR. До там съответно трябва да имате прекаран и някакъв интернет.
4. Не се лъжете да плащате допълнително за IP-адрес, защото няма смисъл, всичко е на облак вече.
При Дахуа хубавото е, че камерите и NVR могат да се достъпват през УЕБ (пак с облак и определени портове) и да се конфигурират все едно си там, включен към тяхната лан-мрежа. Имаме фирма и можем да ви предложим продукти на марката Dahua, HiLook (бранд на HikVIsion), както и на TVT. Ако има нужда от помощ - мога да бъда полезен.
п.п. с китайски измишльотини от тему и алиекспресс не се занимавайте. Нито гаранция имат, нито приложенията им са като на "марковите".
п.п.2 има и NVR, има и XVR (хибриден) има и DVR, ние предлагаме и монтираме само и единствено IP-камери със съответно NVR.
п.п.3 всички модели на пазара снимат на тъмно, но има някои нюанси. Някои камери имат опцията нощем при засичане на движение да светват (съответно картината става цветна), така изпълняват и ролята на прожектори (не светят никак слабо) :mhihi Други модели не предлагат допълнителна подсветка нощем и имат само инфраред (нощем се вижда черно-бяло).

Потребителски аватар
fur1ous
Автомобил:

Мнениеот fur1ous » Чет 27 ное 2025 16:50

Китайските ако са с XMEye апликацията работят адекватно.
За мен лично реалното IP си е голямо предимство. Разликата в скоростта на зареждане е от земята до небето, все пак не минаваш през някъв сървър които не знаеш къде е, може и на другия край на света да е :)

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Чет 27 ное 2025 17:02

ОК, щом казваш ! Няма да влизам в излишни спорове :mhihi Дадох си мнението, нека си прецени Влад :c020

Потребителски аватар
fur1ous
Автомобил:

Мнениеот fur1ous » Чет 27 ное 2025 17:06

Не е до спор. Облакът добавя две връзки, повече латентност, ограничен битрейт и понякога транскодиране.
Нормално е картината да тръгва по-бавно и да е по-лоша. При реално IP това го няма. Това не е мнение, а чиста техническа реалност.

Спор няма как да има - това са технически факти.

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Чет 27 ное 2025 17:08

fur1ous написа:Нормално е картината да тръгва по-бавно и да е по-лоша.
Спор няма как да има - това са технически факти.

Доообре :mhihi
Да те питам - пробвал ли си приложението на Дахуа или на ХикВижън? Битрейтът се настройва в камерата, не го ограничава облакът :c020 Скрийншотове да ти показвам ли от камера на Дахуа или ми вярваш?

Потребителски аватар
fur1ous
Автомобил:

Мнениеот fur1ous » Чет 27 ное 2025 17:15

Да, ползвал съм DMSS (Dahua) и Hik-Connect. И точно затова знам разликата.
Битрейтът в камерата ти е едно, ефективният битрейт през P2P е друго.

През P2P винаги минаваш през техни сървъри, тоест има по-висока латентност и по-ниска реална пропускателност.
Това не го решаваш с настройка в камерата.

При директен достъп (реално IP или локална мрежа) картината тръгва мигновено и върви с пълния поток.
При облакът има препредаване и буфериране, колко ти е добра камерата няма значение.

Dahua/HikVision сами препоръчват директен достъп, когато е възможно, защото P2P-то им е за удобство, не за оптимална скорост.
P2P ползва TURN/relay, когато няма директен hole-punch, което автоматично минава през сървър и пада скорост.
Това е елементарна мрежова логика.
Ти явно гледаш от страната на камерите, но мрежовата част работи по други правила.
Затова и при директно IP или VPN потокът е по-бърз и стабилен защото няма междинни хостове.
TCP през облак буферира повече, особено на мобилен интернет.

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Чет 27 ное 2025 17:22

Да, в реално време има забавяне, действително. Но то е в рамките на ДО 2 до 3 секунди (по-скоро рядко), по мое наблюдение (а принципно няма изобщо забавяне). Заради което не мисля, че си струва всеки месец да се доплащат допълнително пари на доставчика. Относно качеството на картината не бих се съгласил. Но не е проблем да пробвам, защото имам къде. Почти съм сигурен, че на телефона разлика няма да намеря. И с приложението на Хик-Вижън съм тествал, както и с това на Дахуа. Не мисля, че е нужно да цепим милисекундата чак толкоз. Нали латентностите са в милисекунди? Или се бъркам?

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Пет 28 ное 2025 8:11

Благодаря за препоръките! Убедих се, че най-практично ще бъде да ползвам PoE захранване по LAN кабел.

Гледането в реално време не е приоритет. Важно е да има записи с добро качество. Важно е и управлението на потребителите и интерфейса за гледане на записите. Статичен IP адрес няма да има и нетът ми в гаража е 80 мбита. Важно ми е всичко да се случва в локалната мрежа, а отвън да се ползва само за наблюдение, без трафик между камера и NVR да минава през външен сървър.

Dahua са с цени х2 на тези на Касаба примерно. Какви са недостатъците?

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Пет 28 ное 2025 10:50

Ходих до Касаба, това ми предложиха - 7 куполни камери с бели диоди и една булет камера с инфраред, защото тя ми е за рампата на гаражите и ще се пада точно срещу очите като влизаш - няма да е добра идея да свети.
:redface
В офертата има и кабели и стойки за камерите и HDD 2 тб.

Отделно ми казаха, че цената за монтажа ще е повече от техниката, но той не ме притеснява толкова.
kassaba.jpg
Оферта от Кассаба

Потребителски аватар
Чудомир
Автомобил: Passat 5.5 + Caravelle T4
Двигател: 03 V6 AMX + 97 VR6 AES

Мнениеот Чудомир » Пет 28 ное 2025 11:52

https://studentski.bg/етажна-собственос ... ане-на-ви/

Само напомняне, в случай, че не сте мислили в тази посока.

Потребителски аватар
fur1ous
Автомобил:

Мнениеот fur1ous » Пет 28 ное 2025 11:56

Дали са ти оферта за XMEye, както споменах, те са китайци, но от хубавите китайци, приложението е ОК, имаи предвид че pre-record не работи адекватно.
Направи камерите да записват 24/7 и да наслагват отгоре когато засекат движение, така няма да изгубиш нищо, евентуално вместо 2TB HDD ще трябва да сложиш 4TB, за да имаш записи за по дълго назад, в зависимост от това колко време в миналото ти е нужен запис. Това е правилния подход за XM.

Цените няма да ги коментирам и не съм ги гледал, от AliExpress също може да си купиш XM, има готови китове, един такъв работи на вилата 5г. без никакви проблеми. Стига да имаш кой да ги монтира, ако искаш пиши ЛС, ще ти дам човек близък до мен които монтира основно XM, може да искаш оферта и там.

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пет 28 ное 2025 15:15

Да ти дам ли и от нас оферти с: HiLook, Dahua и TVT?
От чисто меден FTP няма никакъв смисъл в твоя случай. Дори и CCA( помеднен)ще работи отлично и е почти наполовина като цена.
Тез хора и конекторите фактурират... смятай (един конектор RJ45 струва 6 стотинки с ДДС) ;)
От мен ще получиш безплатна настройка на системата като бонус.

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”