Питане за моторче за празен ход на двигател AEX 1.4

Техническа и сервизна информация за Polo, Lupo, Up и Fox
clayton
Автомобил:
Двигател:

Питане за моторче за празен ход на двигател AEX 1.4

Мнениеот clayton » Сря 30 юли 2008 16:40

Здравейте на всички! Аз съм новодошъл във форума. Признавам си, че не съм маниак на тема "коли", но искам да попитам може ли някой да ми покаже със снимка къде аджеба се намира този стъпков мотор, защото ми писна да давам пари на "майстори", за да ми регулират празния ход. :( Сякаш нарочно крият как се прави, за да им "снасям" всеки път пари. Колата ми е Сеат Кордоба 1996 год. Проблема е, че веднъж на няколко месеца оборотите почват да играят нагоре-надолу, че чак до гаснене се стига, като изключа от скорост или спра. Някъде четох, че оборотите при този двигател се саморегулират, но съм сигурен, че има някакъв винт, с който да се коригират. Ако знам къде се намира това чудо, ще мога да го почистя от насъбралите се боклуци и да го регулирам (при възможност). Някой може да каже, че има вече такава тема, но за този двигател, при това със снимка, не намерих. Ще съм благодарен на всички отзовали се!

Потребителски аватар
zmz
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zmz » Сря 30 юли 2008 17:00

Почистване на дроселова клапа !
погледни във тази тема мисля че това ще ти свърши работа успех Пробваи със търсачката :lupe

clayton
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот clayton » Сря 30 юли 2008 17:09

Благодаря за отговора, но мисълта ми е има ли изобщо такъв мотор, как изглежда и дали подлежи на обслужване. :roll:

Потребителски аватар
zmz
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zmz » Сря 30 юли 2008 17:11

има да и се почиства моя го почистиха преди година и нямям пролем

Потребителски аватар
zmz
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zmz » Сря 30 юли 2008 17:12

ами ето ти темата да не се мъчиш http://forum.vwclub.bg/viewtopic.ph ... f52943fe79 мисля че ще ти отговори на въпросите

Потребителски аватар
maslinkov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот maslinkov » Сря 30 юли 2008 19:00

А ако това не ти обрави оборотите, не се отчайвай - постни пак!
ПП По този въпрос пиши на лични на колегата Анбух, който е с този двг.

clayton
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот clayton » Сря 30 юли 2008 19:05

Да, видях тази статия, но ме интересува къде се намира стъпковия мотор. Да не би да е в общ корпус с дроселната клапа, защото не го виждам на друго място? При другите модели двигатели е някаде отвън в близост до дросела. Но тук... :?: Дали при АЕХ двигател има начин за ръчно регулиране на оборотите (не от компютъра)?

Потребителски аватар
Anbuch
Полохолик
Автомобил: VW POLO 6R
Двигател: CGGB 2010г
Контакти:

Мнениеот Anbuch » Сря 30 юли 2008 19:16

clayton написа: Да не би да е в общ корпус с дроселната клапа, защото не го виждам на друго място?

Точно ,стъпковият мотор е в един корпус с дросела! Ръчно да се регулират- небих казал. Не е невъзможно да му се вдигнат оборотите принудително ,но това ще е за сметка на много други неща и не е работа!

clayton
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот clayton » Сря 30 юли 2008 19:54

Благодаря ви за отговорите! 8) Ще пробвам да разглобя дроселната клапа и да почистя всичко в нея. Ако това не помогне, ще опитам всички съвети, касаещи нестабилни обороти при този двигател. Дано стане! :roll:

Потребителски аватар
Anbuch
Полохолик
Контакти:

Мнениеот Anbuch » Сря 30 юли 2008 23:49

И да го разглобиш и почистиш напълно (голяма отрепия ще е) ,надали ще има резултат ,защото ако проблема не се оправи само с чистене на отвора на дроселовата клапа външно ,най-вероятно ти е заминал ТПС датчика (потенциометъра) ,който също е в корпуса на дросела. А там чистене непомага!

Прегледай тези теми :

http://volkswagen.msk.ru/forum/index.ph ... =38939&hl=
http://vwclub.bg/forum/viewtopic.php?t= ... hlight=aee
http://vwclub.bg/forum/viewtopic.php?t= ... EB&start=0

clayton
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот clayton » Чет 31 юли 2008 0:54

Tя работата била много сериозна! :shock :lol: Ще го отворя, за да го разгледам, но няма да бъзикам частите. Един мой приятел с Фиат Типо ми беше казал, че има проблем с износен потенциометър. Не успя да го оправи и си караше така. Ако този стъпков мотор беше отвън, нещата щяха да са малко по-добре. :?
Извън темата: В една от статиите имаше предложение да се разкача ламбда сонда. Това как повлиява върху работата на двигателя и разхода на гориво? Може ли да се кара така постоянно?

maznia
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maznia » Чет 31 юли 2008 1:11

изчети темите- обороти - наблегни на моите коментари във сички теми за обороти и ако не ти помогнат си за даване на кинти

Потребителски аватар
Anbuch
Полохолик
Контакти:

Мнениеот Anbuch » Чет 31 юли 2008 1:18

Той един хубав стъпков мотор е 200+ (дето се вика половин дросел),проблема е ,че тпс датчика е вътре ,дето струва "стотинки" при двигателите дето се монтирва отделно и го има като резервна част

Откачането на ламбда сондата не може да доведе до нищо хубаво.. Дори и да върви що-годе добре колата (а тя със сигурност ще върви по-зле) ,най-вероятно ще праска прекалено богата горивна смес и ще се трупа много нагар в горивната камера ,което след време ще създаде други големи проблеми

clayton
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот clayton » Чет 31 юли 2008 17:47

Maznia, можеш ли да ми обясниш/покажеш къде се намират тези вакуумни тръби (проверка на вакуума), за които говориш в постовете си? Също така как се мръдва делкото, така че да се променят оборотите?

maznia
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maznia » Нед 03 авг 2008 0:57

Малиии ако не знаеш как се мърда делко и се настройват обороти и каде са ти вакумите то просто не пипай. -малииии. Или, вакумите са ти едни маркучета които минават под пласмасата на ваздушния филтар и отиват кам сервото, клапата към филтара и клапата към дебитомера на филтара има и един маркуч който отива в десния калник зад фара в един съд ако той е прекъснат смуче и от там, много ме караш да обяснявам, за делкото се прави центровка на запалване на изкрата, в кое положение да вазпламени газа у цилиндара и когато сложиш по силен бензин или по слаб първото което ти почва да прави след зацапан дросел е да ти мени оборотите поради обогатена или бедна смес а разликата в бензина е че когато примерно бензина е по силен има по бързо вазпламеняване и изгаряне а когато е по калпав или слаб по бавно вазпламеняване и изгаряне от кадето идва и промяната на центровката на делкото с един милиметар само закаснение или предварение. За жалост дори и да почистиш дросела двигатела нема веднага да заработи като чесовник поради други причини зацапан мап сензор зацапана ламбда или запушена, нужно е малко време докато се стабилизират нещата и да се самозачистят датчиците и сензорите но това става когато ти е добре центровката и смесването на гориво -ефекта не идва веднага.

Върни се в “Polo, Lupo, Up & Fox”