Как да разглобя изпускателния колектор

Техническа и сервизна информация за Polo, Lupo, Up и Fox
Потребителски аватар
vaskom
Автомобил:
Двигател:

Как да разглобя изпускателния колектор

Мнениеот vaskom » Вто 16 юни 2009 18:26

Здравейте събратя и сестри !

Питането ми е такова : Как по най-безопасният начин да сваля изпускателния колектор без да има "лоши" последици!А факта който поражда това е,че преди няколко дни патувайки скочих в нещо като трап,яма,вулкан и т.н. а в нея имаше камък , естествено това се случи в нашата мила хубава страна състояща се от "идеално" асфалтирани пътища!Нещо каза трак туп и аз ауч! Име заболя зверски защото си помислох-картера!Защастие слава Богу не е той!Но колата почна да парпори!Ходих в два сервиза(без реклама) и ми казаха,че е спукан колектора,а той нали е чугун и се заварявал доста трудно!Затова трябвало да се свали и тогава да се заварява,при това топъл ме съветват!Свалянето означава нови гарнитури 2 бр. ок днес ги поръчах във Порше София Изток двете са 23 лв.
Много ще съм благодарен на всички които могат да укажат съдействие защото едно такова нещо поражда доста неприятности с течение на времето!
Много Благодаря! :bowdown :bowdown :bowdown :bowdown :bowdown
21.jpg
12.jpg

Потребителски аватар
Anbuch
Полохолик
Автомобил: VW POLO 6R
Двигател: CGGB 2010г
Контакти:

Re: Как да разглобя изпускателния колектор

Мнениеот Anbuch » Вто 16 юни 2009 19:05

Разскачаш от оная "плочка" на долните 2 снимки и после откъм главата на двигателя. Трябва да се внимава много със резбите ,че лесно се прецакват и да се пръска обилно със спрей.
Отклонявам се малко от темата ,но на мен ми се струва невъзможно колектора да се спука заради удар на колата отдолу. Най-малкото ,меката връзка която е точно под "плочката" ще го предпази. Какъв точно е двигателя? Според мен търси втора употреба колектор. Слабо място са им на половерите а заварката .....

Потребителски аватар
vaskom
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vaskom » Вто 16 юни 2009 19:46

Благодаря за бързия отговор !
Полото е 2001г. Двигателя е 1.4 MPI типа AUD!Ако трябва да съм честен и на мен не ми се струва да е спукан ,но знае ли човек!Лично аз като слизах в канал да го гледам няма грам шупла цепнатина или нещо от сорта!Но въпреки всичко когато е запалено си парпори като на проданено гарне. Но гарнетата са здрави!Духането се получава действително под ламарината която обхваща самия колектор, а и от там се чува.
Колкото до спрея какав да е той? :roll: Имаше някакъв VD 40,нали е за смазване и лесно развиване или нещо подобно ,ако може и за това малко помощ 10Х! :bowdown :talk:

Потребителски аватар
Anbuch
Полохолик
Контакти:

Мнениеот Anbuch » Вто 16 юни 2009 22:08

Да , VD-40 върши работа.Пръскаш обилно,чукваш с чукчето след 10 минути действие на спрея,после лекичко напред-назад болтовете,пак пръскаш ,пак ги почукваш и ще се справиш.Просто не ги напъвай с все сила ,че шпилките се късат и тогава вече е по-сложно. Абе първо свали тая тенекия! Държи се на 2 болта отгоре и един отдолу. И тях ги пръскай.Без да видиш с очите си пукнатината не се захващай!Тя просто покрива колектора и играя ролята на фуния която да отвежда нагорещения от колекторите въздух към двигателя. Аз ще проверя все пак дали колектора ти е същия като на някой от по старите двигатели 6N ,че ако е друг ще е трудно да го намериш втора употреба.

Потребителски аватар
freestyler911
Автомобил: VW polo
Двигател: AEX 1996

Мнениеот freestyler911 » Вто 16 юни 2009 22:14

един офф ... а там на тая плочка турбо нещо ? Дали може да се закачи турбото там, и все ми се чинише да го монтират по горе на наще кошници турбото. А пластмасовия колектор дали би издържал налягането ? :twisted: :twisted:

Потребителски аватар
Anbuch
Полохолик
Контакти:

Мнениеот Anbuch » Вто 16 юни 2009 23:19

Ами с една дума...втората употреба ....трудна работа:(
Твоят колектор е малко по-различен от на повечето двигатели както на 6N ,така и на 6N2
представлява това
Изображение
и е еднакакъв за двигатели AUD / ANV / AUC / AKP

То по принцип всякакъв колектор можеш да сложиш ,но ще е с преправяне и дефакто незнам на твоя място ...,вероятно бих тръгнал да го заварям ,че нов е към 250-300 еuro.

п.п. Като гледам снимката,тая тенекия май не ти е на 3 болта ,ама все нещо я държи...махни я (можеш да караш спокойно колата и без тази тенекия и тръбата от нея кум въздушния филтър през лятото)

Потребителски аватар
vaskom
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vaskom » Сря 17 юни 2009 17:53

Ей, много благодаря за съветите ! :bowdown

Днес си взех от Практикер Въпросният спрей WD-40 малка разфасофка 7,50лв.
Понеже все пак всички сме на работа,а за това сваляне ще ми трябва време съм решил да го направя в събота и неделя!Но задължително ще кача снимки за да ви е от полза - дано не ви се налага!
Благодаря на всички и безаварйно! :wink:

Потребителски аватар
pavlov85
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pavlov85 » Сря 17 юни 2009 21:33

Както са казали колегите-много внимателно с шпилките. Ако не се развиват, по добре не ги напъвай, а иди в сервиз там да си блъскат главите. На моето поло му е счупена едната шпилка и от там парпори, но от сумати време никой не иска да си вкарва главата в торбата да ми изкара шпилката от блока на мотора.
Успех колега! Ще следя темата ти с интерес :)

Върни се в “Polo, Lupo, Up & Fox”