Проблем със задна чистачка.

Техническа и сервизна информация за Polo, Lupo, Up и Fox
VW_Polo
Автомобил:
Двигател:

Проблем със задна чистачка.

Мнениеот VW_Polo » Чет 06 авг 2009 12:32

Здравейте колеги, за пръв път виждам такова нещо и се чудя от какво може да е?! Всички знаем, че задната чистачка работи само на степен с прекъсване. Когато я включим тя отива до другия край на стъклото, връща се обратно в начално положение и спира докато изтече интервала и не дойде следващия цикъл... При мен до скоро беше така, но вчера при включването и :horror: тя започна да си прави каквото поиска, а именно да минава по няколко сантимерта или само в едната посока(без да се връща), след което спира докато не изтече интервала, после пак няколко сантиметра и така общо взето обикаля цялото стъкло за 3-4 онтервала, а не за 1 както трябва да бъде. Пробвах с реле от Golf 3, понеже го чувам, че щъка неравномерно, но проблема остава. Преди това си поръчах друго втора ръка по интернет, но ако не е от него няма смисъл да го взимам... Благодаря предварително! :wink:

Потребителски аватар
unaffected
Автомобил: VW Polo 6N
Двигател: 1.6 AEE 1998

Re: Проблем със задна чистачка.

Мнениеот unaffected » Чет 06 авг 2009 16:13

Ако полото е 6N, като моето, проблема беше следния. При мен не се движеше на интервали, ами направо спря, защото беше блокирала. Но щом релето ти е наред, според мен може да се движи бавно (на интервали) защото е затормозена. (и други колеги с 6Н са се оплаквали от блокирала чистачка)
Проблема се получава от това, че тялото в което се движи оста е алуминиево, а оста желязна, като се мокри алуминия прави много гаден окис и чистачката блокира.
Като почнах да разглабям моята, първо махнах рамото на чистачката отвън, мисля беше 13 гайка. После има една голяма гайка, която е завита за тялото (алуминиевото) и като напънахме... тялото се счупи.
С баща ми извадихме целия механизъм (от вътрешната страна със все моторче, държи се на 2 болта (мисля 10 бяха)) и срязахме корозираллия алуминий (остана само оста да стърчи). Вътре имаше една втулка, извадихме я. След това взехме една тръбичка с резба отвън (около 3-4 см) и с две гайки я завихме за задния капак, пъхнахме втулката в тръбичката, а оста във втулката, смазах обилно.
При нас голям плюс ни беше тръбичката, която замести корозиралата част от алуминиевото тяло. Взехме я (тръбичката) от фасунка за живачна лампа (едни големи лампи, светят силно, не са последен модел :D ) Вътешния диаметър е точно като за втулката (е с малко пилене :) ), а външния е точен.
Сега чистачката върви много леко а вътре не влиза вода.

Върни се в “Polo, Lupo, Up & Fox”