Днес свалих ел. моторчето от задната врата на Полото. Странното жулене се чува от ограденото място с червено кръгче. Самата цицка за пръскане на задното стъкло не иска да се завърта до края и не може да се регулира
Здравей колега. Аз имах подобен проблем и практически е трудно да се отремонтира.Двигателчето е цилиндърът.Четките на двигателчето се намират в най-десния край на снимката ти: там където излиза черното кабелче. В левия край на "цилиндъра" има на оста на двг. малко зъбно колелце.То от своя страна е зацепено към периферията на голямото зъбно колело разположено в кръглата част оградена с червено.Върху голямото пластм. колело има специално сегментирана метална проводяща пластина. По нея се плъзгат 3 контактни пъпки - към тях са запоени трите кабелчета които виждаш - левия кряй на черното кабелче + още два. При износване на някоя от 3-те контактни пъпки започва въпросното скърцане следва искрене и нараняване на контактната повърхност, а след това грешни команди. Чистачката тръгва и спира когато си иска, и стига до някъде си.Ремонт - смяна на голямото колело и на групата контакти но от точно същия модел - аз имах 4 бр.от Поло , Голф, Пасат и Сиера РАЗЛИЧНИ СА. Колкото до нитовете разпробиват се с подход. бургия и след това се заменят с подходящи рапидки. Основен проблем - сламката в оста на чистачката през коато минава течността, от старост почва да пропуска и водата се излива вътре върху кантактите. Ще пусна снимка как е разпарчетосано
Мерси за информяцията колега Ще се радвам да видя снимката как е разглобено моторчето. В крайна сметка извода е да се намери друго моторче запазено и да си реша проблема
Колега цицката на задната чистачка се върти със самата ос на редукторчето. Ако е здраво редукторчето вътре,цицката при пръскане трябва да се завърта на 180 градуса. На мен са ми ми заминали зъбните колелца в редуктора вътре и ми стържи, а от там идва и проблема че цицката при пръскането не иска да се завърта от ляво - на дясно.
Колеги вижте в раздел Голф за задната чистачка. Описал съм подробно причината и ремонта. Цицката се вади с клещи обвита в парцал.Върти се леко наляво надясно и се издърпва навън. На нея има пластмасов канал, който служи като О пръстен. Контактите на крайния изключвател са яко направени и не се изхабяват. Звук се чува , защото е блокирал вала /изходящия / за чистачката.На този вал има 1 гумен О пръстен, който се изтрива и започва да пропуска вода по остта. Нов не се намира, От водата вала блокира в алуминиевият корпус .Нитовете се разпробиват със свредло ф 3 мм на дрелка със станок и ниски обороти или на колонна бормашина, после се нарязва резба М4 . Продухват се отворите и едва тогава се пристъпва към отваряне на капака внимателно - има книжна гарнитурка под капака и се къса.