Проблема ми ако сте чели други мои теми е, че от време на време, обикновено след престой, когато е студен двигателя, след, като запаля и пусна фаровете или фаровете и духалката(нямам климатик), двигателят изгасва, това се случва обикновено, ако не я изчакам да позагрее. След, като поработи двигателя или ако дам газ, проблема изчезва.
Чудех се какъв може да ми е проблема, сменил съм доста неща, като бобина с комутатор, свещи, филтри, ремъци, масла, кабелите ми са почти нови, профилактика е правена на стартера и на алтернатора (съответно сменен бендикс и регулатор на напрежението).
Акумулатора е мерен и показва 12,5, алтернатора ми зарежда нормално, 14 - 14,2 с консуматори (всички).
Обаче днес сутринта, беше влажно, не знам дали има връзка, беше капнал дъжд, но не проливен, колата беше на паркинг. Паля, пускам фаровете, вентилатора на 4 и си изгасна, но новото, което ми се случи и ме насочва към ел. проблем е, че този път при повторно запалване, вместо да се оправи, както прави ми изчезнаха токовете и при опит да запаля, се получи, все едно няма ток в акумулатора, изчезнаха индикациите по таблото и ми се нулира часовника с онзи звук, чкрррррр, все едно някака сметачна машина работи. Случвало ми се е да загасне и при чистачки и фарове примерно.
Реших, че или акумулатора си е заминал или не ми зарежда алтернатора, обаче при запалването след това нямаше проблеми. По късно акумулатора и алтернатора си бяха в норма при извършеното замерване с мултицета от ел. техник(братовчед ми).

Явно имам гаден ел. проблем, окислена връзка, маса или оголен кабел, нещо такова.
Забелязах, че и на няколко пъти при първото палене само върти, пък не пали или пали ама много анемично и бавно се вдигат оборотите, стрелката бавно се качва.
На моменти аха да не запали, пали с повече въртене.
След това си пали перфектно и всичко е ок.
Оставих я да я видим напълно изтинала и акумулатора и алтернатора бяха в ред, нищо нередно.
Ще я карам на ел. техник, но ако сте имали подобни проблеми ще ми бъде от полза.
Забелязах също на стария ми филтър на купето, мишина, явно мишле се е разхождало там, но не видя нищо прекъснато, гледах под кората на чистачките, гледах около ЕКУ -то и нищо нередно.
На стартера му е паднала капачката, там където има един болт и ще проверя и там.
Каква е тази маса или кои са тези кабели, че чак да изгаси двигателя? Кабела към дросела къде минава?
Явно трябва да се гледа по обстойно.
Случвало се е да ми изгасне, когато е студена, само при завъртане на волана или фарове с въртене на волана, като общото между тях е пистовия ремък, за това ме съмнява дали някоя ролка не затяга. Когато правихме замерване на акумулатора и алтернатора пуснах всички консуматори и нещо се разсвири, предполагам, че е ролка или пистовия ремък, който е чисто нов оригинален по каталог.
Според мен има вариант да ми затяга хидравличната помпа, която се чува как бучи, когато работи двигателя, сменил съм хидравличната течност по каталог(зелена) и ми течеше маркуча за високото налягане, който също е отремонтиран. Правена е профилактика на алтернатора, но въпреки това ме съмнява и ролката на алтернатора, но по скоро залагам на хидравличната помпа.
Ще проверя този вариант тези дни, за затягаща ролка или хидравлична помпа.
Благодаря ви за отговорите предварително!