Поло 1,6 АЕЕ нетипично поведение при подаване/пускане газта

Техническа и сервизна информация за Polo, Lupo, Up и Fox
Потребителски аватар
shotoman
Автомобил: VW Polo 6N1
Двигател: AEE 1997
Контакти:

Поло 1,6 АЕЕ нетипично поведение при подаване/пускане газта

Мнениеот shotoman » Пон 25 ное 2013 14:18

Здравейте колеги,
След като смених: Свещи, капачка, палец, бобина + втори дросел, почистен и адаптиран, колата остана със следния проблем. Паля, загрява, тръгвам -
- докато не я покарам 15-тина мин. за да загрее хубаво, при пускане на газта колата не държи винаги стабилно обороти, играят
- когато загрее работи отлично, но когато качвам продължителен наклон на 5-та с 2.300 оборота да речем, на върха като изключа от скорост колата гасне без да се замисли въобще, сякаш цял баир е чакала да отпусна газта за да угасне. Имам чувството, че натрупва много недоизгоряло гориво или обратното, сякаш спира горивото изведнъж
- когато карам да речем с 2500 оборота и пусна рязко газта, колата сякаш забива много усезаемо, няма плавно продължаване на работата на мотора. Съответно щом тръгна да обирам педала на газта, колата скоква от веднъж, няма плавно подаване на гориво сякаш.

Някой казват, че дросела е заминал, някой казват, че компютъра си забравял адаптацията защото бил "Marelli". Но никой не може да ми каже компютър ли да търся или дросел. Дроселът е чист, не дава грешки. :banghead Наистина не мога повече, намразих си колата от "опити" да оправим проблема. Кой ли не гледа колата, какво ли не опитахме....температурни датчици, ламбди, дросели, капачки, палци, кабели, свещи, бобини....до тука ми стъпи това Поло на нова Датчия :icon_lol Смея се, ама не ми е смешно, да знаете. Ако дадете акъл ще съм безкрайно благодарен. :( Да кажа - колата има ГИ, по който всичко смених, да не би от там нещо да бърка смесите - нови дюзи, маркучи, клапани, изпарител....Но не, продължава да прави номерата и на газ и на бензин, като на бензин маааалко по-рядко проявява проблема. Но като я запаля и я оставя да загрява на бензин, като достигне 900 оборота и започва да работи неравномерно, сякаш губи цилиндър, или недостига гориво.....не знам :cry

Последна промяна от shotoman на Пон 25 ное 2013 15:14, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
freelancer
Автомобил: VW Polo 1.4 MPI
Двигател: AKK 2000

Re: Поло 1,6 АЕЕ - неравномерна работа при подаване на газ

Мнениеот freelancer » Пон 25 ное 2013 15:12

На диагностика какво показва? Лампа свети ли? Онази оранжевата. Налягане на горивото мерено ли е? 2,5-3 бара?
Живи данни МАП сензор? Четох, че ако не държи обороти под наклон - стъпков мотор/управление.
За това с прекъсването може да е виновно ЕКУ то, четох, че горяло нещо там което управлява искрата.
Ако всичко друго работи остава компа. :gruebel
Като е студена гасне ли ти, при консуматори как е?
На студена, като и набиеш консуматорите и въртиш волана какво се получава? Само, като качваш наклон ли е проблема?
Компресия мерена ли е?

Колега, щом ти играят оборотите студена първо гледай за неотчетен въздух!

Последна промяна от freelancer на Пон 25 ное 2013 15:22, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
shotoman
Контакти:

Re: Поло 1,6 АЕЕ нетипично поведение при подаване/пускане га

Мнениеот shotoman » Пон 25 ное 2013 15:18

Компресията е идеална. Ако студена докато работи на място пусна едновременно фаровете, парното, радиото и завъртя волана се вижда минималното, нормално колебание в оборотомера и дросела моментално наваксва - няма проблем.
В 1 от 3 случая гасне, когято продължително съм я карал по наклон, т.е. когато е понатоварен мотора и другото е това забиване/подскачане на колата, когато пусна/натисна газта по време на движение. :( На диагностиката всичко е в норма, няма проблеми никакви. Няма и грешки. Всъщност май само МАП сензор никой не е гледал. Колега, дай малко инфо къде трябва да се намира и как да го проверя? :gruebel

Потребителски аватар
freelancer

Мнениеот freelancer » Пон 25 ное 2013 15:30

shotoman написа:Компресията е идеална. Ако студена докато работи на място пусна едновременно фаровете, парното, радиото и завъртя волана се вижда минималното, нормално колебание в оборотомера и дросела моментално наваксва - няма проблем.
В 1 от 3 случая гасне, когято продължително съм я карал по наклон, т.е. когато е понатоварен мотора и другото е това забиване/подскачане на колата, когато пусна/натисна газта по време на движение. :( На диагностиката всичко е в норма, няма проблеми никакви. Няма и грешки. Всъщност май само МАП сензор никой не е гледал. Колега, дай малко инфо къде трябва да се намира и как да го проверя? :gruebel

Колега, аз имам един проблем при студен двигател и от доста време търся решение, чета много в нета и се интересувам как работят различните компоненти, но карам само на безнин.
Има един сайт kolegi.info и там се дискутират проблеми с МАП сензори при газифициране на колите. Според мен сменят МАП сензора, а също и базикат ламбдата. Какво точно правят в детайли не съм се интересувал, но виж сайта.
Само на бензин, като е играят ли ти оборотите? Палиш студена и си на бензин, ако играят, въздух. Едва ли проблема ти е в дросела. Спомена нещо за прекъсване, може да идва от ЕКУ - то, то управлява запалването също.

Потребителски аватар
shotoman
Контакти:

Мнениеот shotoman » Пон 25 ное 2013 16:46

Ще прочета. Кажете ако знаете къде във ВАГ-а да видя как се държи МАП-а? На кой канал е и какво трябва да показва?

Потребителски аватар
shotoman
Контакти:

Мнениеот shotoman » Вто 26 ное 2013 11:11

Друго, което останових днес - случайно на обороти си задържах крака на педала на газта, без да го натискам. На педала усещам как дросела не спира да играе. Това нормално ли е? Не спира да играе постоянно :question Поредния заминал дросел :question :gruebel

Потребителски аватар
freelancer

Мнениеот freelancer » Вто 26 ное 2013 16:02

shotoman написа:Друго, което останових днес - случайно на обороти си задържах крака на педала на газта, без да го натискам. На педала усещам как дросела не спира да играе. Това нормално ли е? Не спира да играе постоянно :question Поредния заминал дросел :question :gruebel

Колега, като го помпиш бързо, трака ли? Тръгва ли да гасне, особено, като е студена? Натискаш и пускаш рязко един след друг няколко пъти. Що не натиснеш клапата при изгасена кола да провериш дали има луфт? Да нямаш механичен проблем? Имам чувството, че нещо клеясват вътре и се износват, пластмасови колелца, графитените писти.
И аз съм пред същата дилема - ЕКУ или дросел, но при теб нещата са по кофти.
Няма ли кой да ти го види този дросел за да знаеш къде е проблема, обикновено от него гаснат?

Потребителски аватар
shotoman
Контакти:

Мнениеот shotoman » Вто 26 ное 2013 16:20

Не, не трака. Не гасне ако го припомпя. Няма и луфтове :( Просто е възможно самия TPS да си е тръгнал. Все пак е втора употреба и преди това е каран камара време, НО защо тогава го прави и на топъл мотор? Да не би пък да е заминал МАП-а и дросела от там да се бърка и да отваря и затваря не като хората? :(

Потребителски аватар
freelancer

Мнениеот freelancer » Пет 29 ное 2013 14:49

Разкачи МАП-а и виж дали има разлика? Има теми в нета, как се тества така МАП сензора.

Върни се в “Polo, Lupo, Up & Fox”