Поло 1.0 2ф карбуратор - клапан?

Техническа и сервизна информация за Polo, Lupo, Up и Fox
Потребителски аватар
moimoimoi
Автомобил:
Двигател:

Поло 1.0 2ф карбуратор - клапан?

Мнениеот moimoimoi » Вто 18 фев 2014 16:50

колеги за какво служи този клапан?
преди време някой също беше питал но сега не намирам темата.
в клапана влизат два маркуча,единия е от вакуума а другия отива в карбуратора
Прикачени файлове
Снимка0658.jpg

Потребителски аватар
darksidezoo
Автомобил: Polo Movie 1.1
Двигател: HZ 1987
Контакти:

Re: клапан,поло 1.0 2ф карбуратор

Мнениеот darksidezoo » Чет 20 фев 2014 23:13

Мисля че този клапан е клапана който решава топъл или студен въздух да смуче двигателя. Не знам дали има отношение към работата на двигателя , нека някой който знае повече да каже .

Потребителски аватар
lrlmodo
Автомобил: Zafira OPC
Двигател: Z20LET

Мнениеот lrlmodo » Пет 21 фев 2014 14:14

Не, този клапан е във филтърната кутия.
Клапана на снимката го обсъждахме навремето, но и аз не си спомням за какво е...
в Етоса няма ОЕ...

Потребителски аватар
moimoimoi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот moimoimoi » Чет 06 мар 2014 19:57

от един руски PDF научих че въпросния клапан се нарича двуходов , в него влизат два маркуча,единия е от вакуума за сервото на спирачките,или накратко маркуч с вакуум , а другия маркуч отива в карбуратора в въздушна клапа за празен ход.
маркуча за въздушната клапа за празен ход се явява изход на клапана ,а маркуча с вакуума и третия щуцер който има гумена декоратична капачка се явяват входове,когато на клапана няма подадено напрежение той е запушил входа с вакуум маркуча и е отпушил изхода/въздушната клапа за празен ход/ към щуцера с декоративната капачка,тази щуцер не е вързан никъде той служи за изпускане на вакуума когато той е подаден към въздушната клапа за празен ход,един вид за разтоварване.когато се подаде напрежение към двуходовия клапан се отваря клапана и се подава вакуум към въздушната клапа за празен ход
идеята е :
когато оборотите паднат под 700 на двуходовия клапан се подава напрежение ,той се задейства /отваря/ и подава вакуум към въздушната клапа за празен ход при което оборотите трябва да се вдигнат .над 1600 оборота се спира подаването на напрежение към двуходовия клапан,т.е.при нормален празен ход 900-1000 оборота към клапана няма напрежение,ако по някаква причина паднат оборотите под 700 той се включва,подава се вакуум към въздушната клапа за празен ход,след което трябва да се вдигнат около 1600 и при падането на оборотите ако не се успокоят на нормалните обороти за празен ход цялата операция се повтаря.

с няколко думи:този клапан служи за корекция на оборотите на празен ход когато паднат под 700
обаче все още не знам кой го задейства,как се разбира че оборотите са под 700 след като няма компютър?на другото ми поло дето също е HZ но само на бензин см забелязал че зимно време след като загрее леко двигателя се чува звук в областа на клапана и оборотите падат до нормалните 900 а преди това са били 1200+
ако въздушната клапа за празен ход е работеща трябва след съединяване на двата маркуча на клапана да се дигнат оборотите

Потребителски аватар
minimiro
Автомобил: Audi A3
Двигател:
Контакти:

Мнениеот minimiro » Чет 06 мар 2014 23:18

Е що да няма компютър, има си ЕКУ, екуто следи положението на дросел клапата по кръглата писта отстрани на моното, има инфо какви са оборотите на двигателя, от ламбдата следи състоянието на изгорелите газове, знае си температурата на двигателя и т.н.
При загрял двигател, като усети че горивната смес му е твърде бедна и следствие на това му паднат оборотите задейства клапана, обогатява сместа и налице е вдигане на оборотите :)
Проста схема 3-4 датчика и интеграл с дефинирани положения дет се вика ;)

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Чет 06 мар 2014 23:22

Това е електромагнитен клапан. Който има нормално отворен път и нормално затворен за вакуум. Когато сработи позициите на отворения и затворения се разменят. И така, там дето е нямало вакуум "теква" мигновено, а в другия край "секва". :mhihi

Потребителски аватар
lrlmodo

Мнениеот lrlmodo » Пет 07 мар 2014 17:55

Ако се разбере и какво го управлява :mhihi
Никога не съм усещал корекция на оборотите.....
Освен че кат загрее от 40-70 градуса ми държи 1600 оборота и кат мине 70 ги сваля на 900
Така е откакто имам колата - винаги ми е било странно защо е така...
Не знам при вас - при мене първо палене сутрин докато въртя ако не пипна педала не пали.
Пали държи си 1200, кат загрее малко на 1600 и поосле сваля.
1B3 е карба, разхода е нормален и градско и извън.
Ще махна буксата да видим има ли някаква промяна :mhihi

Потребителски аватар
lrlmodo

Мнениеот lrlmodo » Вто 11 мар 2014 22:22

Покарах с откачена букса и разлика нямаше никаква

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Вто 11 мар 2014 22:25

Снимай къде отиват вакуумите му, може да разгадаем мистерията за какво е там аджеба :th_up

Върни се в “Polo, Lupo, Up & Fox”