Polo 1.4 mpi 2000 - датчик предпазен колан

Техническа и сервизна информация за Polo, Lupo, Up и Fox
Потребителски аватар
freelancer
Автомобил: VW Polo 1.4 MPI
Двигател: AKK 2000

Polo 1.4 mpi 2000 - датчик предпазен колан

Мнениеот freelancer » Нед 28 юни 2015 12:43

Здравейте колеги!
От много време си търся предпазен колан, тъй като старият ми висеше и не се прибираше и накрая си намерих, сив, като моят. Сивите явно по рядко се срещат, но радостта ми беше леко помрачена от факта, че този, който ми го пратиха няма букса за датчик. Предполагам, че е датчика за пиропатрона, ако нещо бъгяса пиропатрона да светне лампата. Този, който си го купих е същият, но без такава букса за датчика и сега лампата за възглавниците ми светна, както се сещате. :c020
И двата колана си имат пиропатрони, доколкото забелязах, само, че моят си прави чек, а другият не.
Въпроса ми е, има ли начин да сложа някакво съпротивление на контакта за датчика и да лъже екуто, че всичко е наред, за да не ми свети лампата, не че ме бърка особено, но не е приятно.
Иначе "новият" колан е в много добро състояние и се прибира перфектно.
На някой ако му се е случвало, моля да сподели?

Искам само да попитам, към пиропатрона отива една черна тръбичка, на чиито край е контакта за датчика, чудех се ако мога да извадя датчика и да го включа в контакта към екуто, само, че трябва да използвам гурба сила, но се притеснявам да не гръмне пиропатрона, ако млатя с чука наоколо. Има ли такава опасност и силно ли гърми? :mhihi

Благодаря предварително!

Потребителски аватар
mirkata 4020
Автомобил: vw mk3
Двигател: 1996

Re: Polo 1.4 mpi 2000 - датчик предпазен колан

Мнениеот mirkata 4020 » Нед 28 юни 2015 18:10

Вероятността да гръмне докато млатиш с чук е голяма,аз съм свалял от морга такъв пиропатрон и звукът от гърмежа е като от онези дебелите пиратки :eek .Та по въпроса може ли да излъжеш лампите-по принцип е възможно зависи от инсталацията на колата т.е какво съпротивление да сложиш на буксата(обикновенно е 2 ома).Освен това тази система е направена така,че след като гръмне пиропатрона се отваря и еърбега ти и пасажерският патрон също гърми!Освен във случаите когато под самата седалка има кантар,тогава трябва да симулираш и него.
С две думи може да се объркат много неща.

Потребителски аватар
freelancer

Мнениеот freelancer » Нед 28 юни 2015 19:59

Мерси за отговора колега! :beer

Значи излиза, че пиропатрона е екстра, против камшичен удар, доколкото разбрах. Задейства се с ел. импулс, което означава, че без букса няма и да гръмне, т.е. излиза, че сегашният ми механизъм, този на пасажера, няма пиропатрон, щом няма и букса.
Наистина ако сложа съпротивление, може да се обърка системата и да не се задейства на цяло, за това за сега ще оставя нещата, както са си, без пиропатрон на пасажерският колан. Свети ми лампичката, но това не ме бърка, ако намеря механизъм за колана, същият, като този, който се развали, счупено беше капачето на пружината на механизма и пружината беше излязла, ще го сменя.
Благодаря още веднъж!

Ако някои има други идеи или знае повече по въпроса може да сподели.

Потребителски аватар
mirkata 4020
Автомобил: vw mk3
Двигател: 1996

Мнениеот mirkata 4020 » Нед 28 юни 2015 20:18

Точно така,освен екстра пиропатрона е това което те спасява образно казано от самата въздушна възглавница да не те нарани тоест стягате на мястото ти докато тя вече се е раздула.Винаги първо се взривява патрона и милисекунди след това еърбега.Затова на коли с въздушни възглавници колана е задължителен. :drunk
ПП.Няколко от твоите мнения са ми помогнали много. :th_up

Somi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Somi » Пон 29 юни 2015 14:14

Един безплатен съвет, коланите почват да се ебават от натрупаната прах , пробвай с забърсване на плата аз моя го свалих и поизпрах плата под чешмата имаше доста голям ефект. Натегни пружината ако няма ефект с една намотка е няма да се дърпа колкото е сега но ще си имаш екстра пиропатрон.

Потребителски аватар
freelancer

Мнениеот freelancer » Пон 29 юни 2015 17:56

Соми, брат, мерси за съвета, но моят механизъм, беше изцяло дал фира, пружината беше излязла изцяло, тъй като пластмасовото капаче се беше счупило, то се държи на два нита и беше счупено. Какъв зор е видяло, че да се счупи не знам, сигурно е можело да се ремонтира по някакъв начин, но за 20 лева, какво да се занимавам с глупости, не си заслужава усилията. Ще ми изкочи някакъв механизъм с пиропатрон и ще го сложа. :beer
Това с прането на коланите, както казваш е точно така, гледах едно филмче по Ютуб и може би ако бях изпрал коланите след закупуването на колата, нямаше да имам проблем, но очевидно съм закъснял с прането. Иначе "новият" колан го изпрах преди да го сложа, стана, като нов и се прибира, като такъв. :c020

Върни се в “Polo, Lupo, Up & Fox”