Здравейте двигателя има шум откъм картера, забелязах го при топъл двигател. Звука е все едно удряш две метални топчета едно в друго. Преди 5000км. свалях картера и свалях биелните лагери и изглеждаха добре, също и вала. Откъде може да е звука? Колата има нормална компресия и върви нормално.
Мерси.
Polo 98-ма 1.4 APQ притесняващ звук от двигателя.
Re: Polo 98-ма 1.4 APQ притесняващ звук от двигателя.
Е освен да си изпуснал нещо в катера . Източи маслото виж за стружки свали картера друго боба няма да покаже.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Somi написа:Е освен да си изпуснал нещо в катера
Сега се сетих, забравил съм две отверки в картера.

- muns61
- Автомобил:
- Двигател:
Защо сваля лагерите?
-
- Автомобил:
- Двигател:
muns61 написа:Защо сваля лагерите?
Защото свалях картера да му сменям гарнитурата и защото още тогава се чуваше чукане откъм картера. При тогавашния оглед лагерите изглеждаха много запазени, тогава проверих и с ръка буталата нагоре-надолу за луфтове и не се усещаха. Затворих и вече съм минал 5000км. и шума не се е променил.
Пробвах със изключване на свещите и се разхлопва още повече независимо коя от свещите изключа(може би нормално двигателя се разбалансира)
Чукането го има само при загрял двигател най-отчетливо се усеща около 1000 оборота и не е постоянен ами причуква през интервал "так так так" пауза 1сек. и пак! (Метален звук като желязо в желязо)
Верига маслена помпа разтегната.За изпускане нещо в картера историята познава доста случаи я гайка я шайба през маслени магистрали, та дори скъса и въпросната верига.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Somi написа:Верига маслена помпа разтегната.За изпускане нещо в картера историята познава доста случаи я гайка я шайба през маслени магистрали, та дори скъса и въпросната верига.
Ако е веригата може ли да се кара така ?
-
- Автомобил: Nissan 200SX and VW Polo 6N 1996
- Двигател:
Ако е от веригата според мен може да се кара така. Не съм сигурен дали на този двигател маслената помпа е с верига. Може да е от бутален болт или луфт в разпределителния вал - в петите. Свали капака на клапаните и провери вала с една яка отверка или малка щангичка дали има луфт. От каквото и да е шумът се предава в картера. Но както описваш шума, че е на паузи по-вероятно да е от бутален болт или вирига. Всичко останало ще трака постоянно при определени обороти.
Върни се в “Polo, Lupo, Up & Fox”