Polo 6N 1997г. SDI Open Air - Моторче за панорамния покрив

Техническа и сервизна информация за Polo, Lupo, Up и Fox
Потребителски аватар
sAtanko
Автомобил: WV POLO 6N1
Двигател: SDI 1997

Polo 6N 1997г. SDI Open Air - Моторче за панорамния покрив

Мнениеот sAtanko » Вто 21 юли 2015 11:45

Здравейте,

Имам проблем с моторчето, което отговаря за свалянето и дърпането на понорамния покрив. Механизмът и моторчето за изрядни, но превърта и покривът не се отваря. Свалих и отворих моторчето и вътре открих, че едно от пластмасовите зъбни колела, е много изпилено. Възможно ли е да се изработи/намери същото, с което да го заменя? Прилагам и снимки, за да онагледя:

Цялото моторче, неотворено, махнати са болтчетата само:
Изображение

Моторчето отворено:
Изображение

Изпиленото зъбно колело:
Изображение

Моторчето с извадено зъбно колело:
Изображение

Въпросното изпилено зъбно колело:
Изображение

Зъбното колело се разделя на две еднакви части. Само едната част е увредената. Другата е наред.
Изображение

Пробвах да разменя долната и горната част на зъбното колело. Така при отваряне на покрива, моторчето захапва и отваря леко, но после пак изпуска и трябва да се помага с ръка, за да тръгне отново и после пак и пак.

Молбата ми е следната - бихте ли могли да ми предложите вариант, как мога да изградя ново зъбно колело, с което да сменя сегашното? Търсил съм втора ръка моторче, но никъде не намирам. Чудя се дали при стругар или 3D принтер би могъл да създаде реплика на колелото. Ако може да ми дадете насоки и съвети, как да подходя?

Благодаря предварително!

Потребителски аватар
georgebonev
Автомобил: Golf 3 Variant
Двигател: 1.9 TD AAZ 1994
Контакти:

Re: Polo 6N 1997г. SDI Open Air - Моторче за панорамния покр

Мнениеот georgebonev » Вто 21 юли 2015 18:21

Колега, потърси причината за изяждането на з.колела, защото има вероятност и с ново моторче/з.колела да се случи същото.
Например, луфт между оста и втулките на зъбните колела. Или нещо друго по механизмите за панорамния покрив. Явно нещо пречи/затруднява движението и оттам превъртане на з.колела в моторчето.
Ако е луфт между оста, може да се оправи с нови з.колела и цяло моторче, но щом си разменил двете и пак имаш проблем, явно е нещо друго по системата.

Върни се в “Polo, Lupo, Up & Fox”