Ново Поло в семейството иска съвет?

Техническа и сервизна информация за Polo, Lupo, Up и Fox
one665
Автомобил:
Двигател:

Ново Поло в семейството иска съвет?

Мнениеот one665 » Съб 19 яну 2008 17:02

От три дни имам Поло 1.4 ЕАХ мото. Преди избора на колата се допитах до форума какво да гледам (не лично), но по-разбиращи от мен гледаха мотор, аз си харесвах интериор. И сега е ред да се сменят консумативи. Отидох до един сервиз (уж голям, реномиран) питам за обслужване - масло, филтри, ремъци, вкл. ангренажен. Посъветваха ме да ида след три-четири дни, като първо запиша колата за смяна - цена на обслужването около 400 лева, понеже трябвало да се сменя и водна помпа, че вървяла с агрен. ремък. Нещо не бях ги доразбрала ли какво, но досега не бях чувала, че трябва да сменям водна помпа, при това работеща и реших няма да си оставя колата в този сервиз. Поръчах си в друг магазин - ангр.ремък, ролка, филтри и масло - всичко 120лв, а един приятел на полеви условия ще опре едно рамо. Но ме гложди въпрос редно ли е да се сменя помпата. И друго - къде в Пловдив има читав сервиз за VW, че ми е съвест да товаря все приятели с такива неща.

Потребителски аватар
veselin111
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот veselin111 » Съб 19 яну 2008 17:14

Аз също съм от Пловдив, но читав сервиз незнам. Аз ходих на сервиза който се намира на бул"Христо Ботев"2(от коматевския възел като се тръгне към Ц.гара-отдясно:срещу стоматологичния факултет). Взеха ми 230лв.-смениха ми ремък-45лв, една ролка :shock -75лв(тук си мисля че ме излъгаха)масло,въздушен,маслен филтър и регулиране на съединителя.Аз лично не останах доволен, тъй като си мисля 4е майстора нещо ме извратка-не ми сварши всичко за което предварително се бяхме разбрали, лошото беше че аз бях на работа и му бях оставил колата
Един съвет: Където и да си закараш колата гледай да намериш време и ти да си в сервиза, че като те няма не се знае какво ти сменят и какво ти правят!
Със здраве да си караш колата! Честито!

one665
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот one665 » Съб 19 яну 2008 17:20

Посмъртно няма как да им я оставя. Изчетох почти форума и не видях положителни отзиви за пловдивски сервиз. В София си имат явно vaskoto1. Искам да питам за маслото на скоростната кутия, как да разбера с какво е в момента?

Потребителски аватар
veselin111
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот veselin111 » Съб 19 яну 2008 17:28

За маслото в скоростната няма как да разбереш какво е, освен ако не е сменяно и в някакви документи да пише с какво е сменено(ако има сервизна книжка-например или някъде някакъв стикер). Можеш да му провериш само нивото, дали е пълна, като отвъртиш пробката-ако потече масло значи нивото му е добре, ако не потече масло,значи му е малко!

one665
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот one665 » Съб 19 яну 2008 17:39

Жена съм и да си кажа честно трудно ще стане с пробата, но искам да мога да поискам компетентно. Затова питам за що го де читав сервиз, зашото оставам с впечатление, че като видят жена в сервиз и повечето майстори смятам "че ядем доматите с колците". Извинявам се предварително, ако засегна някой майстор, но съм карала стара кола, преди полото и добре, че имам съвестни приятели, че повечето сервизи, в които съм се озовавала, ако оправят едно друго се разбие повече. Незнам само на мен ли ми се случва. Та за скоростните кутии прочетох, че е едно от слабите места, та искам да се провери още от сега, ако трябва да го сменя по добре да не му правя икономия, а ако е само трябва да се добави, т.е. може ли да се смеси със старото. Знам, че препоръчаното е 75W90, но може ли да се смесва с това, което е в момента?

Потребителски аватар
chy
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот chy » Съб 19 яну 2008 18:29

По принцип е добре да се сменя и водната помпа,когато се сменя ангренажа...За да не издъни работата след време!
На моето,например, водната помпа обтяга ремъка

one665
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот one665 » Съб 19 яну 2008 18:43

То сигурно и на моето е така, но сега тя е добре, ако потече ще я сменя. Има доста примери - сменяш, после се оказва фалшива и по сле пак сменя, а само за сигурност, айде де като потече ще я сменя, така или иначе някога ще се случи, но за проверка масло на скорости никой и дума не обели, ако не беше форума дали щях да знам?

Потребителски аватар
chy
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот chy » Съб 19 яну 2008 19:28

http://forum.vwclub.bg/viewtopic.php?t=24963-но както се казва-що не идеш направо да го сменят...преди това да проверят...Не вярвам че ще се наемеш сама да правиш тая гимнастика!Маслари-бол:wink:

освен това помпата може и да не протече,а да стърже свири....

Потребителски аватар
Anbuch
Полохолик
Автомобил: VW POLO 6R
Двигател: CGGB 2010г
Контакти:

Мнениеот Anbuch » Съб 19 яну 2008 19:33

Ами , водната ти помпа не обтяга ангренажният ремък ,тъй че не е чак толкоз фатално ако не я смениш. Не мога да ти кажа : Не я сменяй щом не тече и щом лагера и не вие и няма луфт ,защото човек неможе да е 100% сигурен кога помпата ще сдаде багажа. Мога само да кажа ,че на сегашното ми поло АЕХ не му смених водната помпата ,а само ангренажният и пистовият ремък. На старото ми поло дето обтягането ставаше от водната помпа му смених 3 пъти ангренажният ремък (просто си ставаше за смяна след 45 000 - 50 000 км) и също не я смених - един господ знае на колко км е била вече.
Като ти сменят маслото на двигателя ,да погледнат и маслото в скоростите (досега никога не са ми искали пари за такова нещо)

Иначе обслужването на АЕХ- са ми излезе:
22 лв - ангренажен ремък
13 лв - пистов ремък
67 лв - обтягаща ролка
25 лв - труд (за смяна на горните работи)
15 лв въздушен филтър
13 лв филтър за вентилатора на купето
10 лв маслен филтър
32 лв двигателно масло
20 лв бензинов филтър (смениг си го сам)
---------------
217 лева

П.П. До колкото зная водната помпа срува към 40 лв - тъй че сама си направи сметката за тия 400 лв дето ти искат!

one665
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот one665 » Съб 19 яну 2008 19:52

Разбрах правилно, че се опитват да ме "хвърлят на черешата", затова и основния въпрос бе някъде в Пловдив читав сервиз, т.е. аз съм ходил там - справиха се добре.
Anbuch, сигурен ли, че водната помпа не обтяга ангр ремък?

Потребителски аватар
Anbuch
Полохолик
Автомобил: VW POLO 6R
Двигател: CGGB 2010г
Контакти:

Мнениеот Anbuch » Съб 19 яну 2008 20:04

Водната ти помпа се задвижва от ангренажният ремък ,но не играе ролята на обтягаща ролка както е при някои други двигатели - сигурен съм 100%
Сега ако се задвижваше не от ангренажният ,а от пистовият ремък - тогава щях да кажа със сигурност ,че си е набутване да я сменяш щом няма признаци за нещо.
В твоят случей ,ако ти е чак толкоз зле лагера на водната помпа ,че да вие и да стържи чак си има опастност от блокиране на лагера и и тогава белята с ангренажният ремък може и да стане. Просто като свалят ремъка и разклати шайбата да видиш дали няма лушт. Ако няма луфт и не тече аз не сменям.
Не мога да бъда категоричен - НЕ СМЕНЯЙ - хубаво е да се смени ,ама аз от личен опит знам ,че квото сменям - пак трябва да го сменям - нещо голям карък съм с частите купувани от България :roll:

one665
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот one665 » Съб 19 яну 2008 20:18

Ама тя нито вие, нито стърже нищо. Колицата върви перфектно. Даже на празен ход се заслушвам да я чуя дали работи, толкова е тиха. Просто купих колата преди три дни, от автокъща. Задължителна смяна - ангр ремък, ролка, масло филтри. Отивам в реномиран сервиз - те ми казват, а ангр ремък върви с водната помпа. Помпата да върви с ремъка - по бих се съгласила, но ремъка с помпата - нещо ме усъмни. Иначе, ако има пробем защо да си го правя по голям. То там дори не ми казаха какво би трябвало да сменя, като я разкачат ще видят какъв е ръмъка, помпа и др такива неща. Чудех се по тези сервизи няма ли каталози - тозо модел - такива са ремъците, приблизителна цена и човек да си прави сметката. Като не ми изнася нама да я оставя.

Върни се в “Polo, Lupo, Up & Fox”