Polo 6n AEX - Колата спира на тласъци

Техническа и сервизна информация за Polo, Lupo, Up и Fox
Потребителски аватар
garvan06
Автомобил:
Двигател:

Re: Колата спира на тласъци

Мнениеот garvan06 » Сря 04 май 2011 11:41

Колеги за баравани не мога да съм категоричен на 100% но мисля че ситоацията е същата. Проблема с отклонението и изкривяването в повечето случай е с микрони , което е напълно достатъчно за тези симптоми.
Получава се най-вече при загрети спирачки когато минеш през локва ; некачествени дискове и варавани ; след като са износени до предела който им е даден от производителя.
Да си купиш употребявани според мен е не рентабилно в дългосрочен план ,а да караш с криви е предпоставка за съсипване на други части до проблемното колело.

:Bulgaria

Последна промяна от garvan06 на Чет 05 май 2011 17:35, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
Anbuch
Полохолик
Автомобил: VW POLO 6R
Двигател: CGGB 2010г
Контакти:

Мнениеот Anbuch » Сря 04 май 2011 16:26

Така....днес минах на канал в Кат. Ще направя едно сравнение със спирачките на поло 6N. Значи на полото предните показваха на машинката в кат стойност 20 ,а задните 14,на ръчна 15. При лупото предни пак 20 ,но задни 10 и ръчна 13.Нищо не ми казаха ,явно съм в нормите ,но задните според мен не държат достатъчно.
Вдигнах колата на крик и още на първи зъб на ръчната като завъртя колелото то спираше все на едно и също място. На втори зъб вече ту едва движех колелото ,ту се завърташе много лесно. Това го има осезаемо само от дясно. При лявото колело пак го има ,но разликата е едва доловима. Тия дни ще гледам да отделя време за ревизия на барабаните. Проверих ,че нови челюсти на паджит са 30 лв ,а на АТЕ 45 (тези ще взема),а комплект клинчета ми е 10 лв. Ако барабана ми не е износен много (според изискването на VW) ,така и така ще го дам на комшията да го врътне на струга за да му вземе ръбчето, дали няма да може да го изправи ако е крив изобщо де?Надеждите ми са ,че само с челюсти и клинчета ще мина. Поне знам че проблема ми не е в цилиндърчетата и течността щом го прави и на ръчна

Потребителски аватар
lrlmodo
Автомобил: Zafira OPC
Двигател: Z20LET

Мнениеот lrlmodo » Сря 04 май 2011 16:28

Много важно е, като сложиш новите дискове и накладки да ги разработиш правилно.
Иначе ще ги изкривиш пак.
Докато не улегнат добре не ги претоварвай.
Аз така по някое време сменях през месец :wink:

Потребителски аватар
Anbuch
Полохолик
Контакти:

Мнениеот Anbuch » Сря 04 май 2011 16:39

Да Любо , и аз го разбрах това "по скъпия" начин още с 2F-a. Всеки ден по малко гресчица като им се слага няма да има проблем (шегувам се разбира се). Силно загрети нови дискове + студени дълбоки локви са отлична предпоставка да се изкривят

stil
Автомобил: VW Polo 1991
Двигател: NZ

Мнениеот stil » Сря 04 май 2011 17:02

Стругар може да оправи малко (не напълно) отклонението от формата (напр. елипса), но доколкото си спомням допускът за износване на барабаните беше много малък (около милиметър), така че много лесно може да бъде "изяден".
Що не си ги сменяте с нови? Не са чак толкова скъпи - Брембо преди 2-3 години вземах за около 80-90 лв и двата. А имаше и по-евтини варианти.

Иначе допустимото аксиално (за дисковете) и радиално (за барабаните) биене е около 0.05 mm в МОНТИРАНО състояние. Но за да се измери е необходим индикаторен часовник.

Потребителски аватар
Koksan
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Koksan » Чет 05 май 2011 10:37

dj_tuhla написа:Ако е седяла някъде по автокъщите 1 година на ръчна е ръждясал барабана отвътре неравномерно, после като се подкара и падне ръждата и готово .. то и малко му стига за да се усеща..

Айде пак се изказа неподготвен!!! :bishop

По върпоса! Прегледайте си тампоните по окачването и най вече кормилните накрайници! Ако не е от спирачната течност ще е нещо по окачването отпред ;) Ял съм го тоя! Особенно тласъците се засилват ако колата е по натоварена и отслабват като сила когато сте само вие вътре!

Потребителски аватар
garvan06
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот garvan06 » Чет 05 май 2011 17:34

Ами нали когато е по натоварена натискаш спирачките повече за да спре колата.
Също така когато е натоварена кантара пропуска повече от налягането на помпата на задните колела , и ако в случая те са проблемни (ето ти повече вибраций).

Вие колеги който имате тези симптоми на колите си ЗАПОЧНЕТЕ с версията за криви спирачни дискове и баравани. Не е най-рентабилния ,но със сигурност е с най-добро обяснение за неравномерното спиране на колата и появяването на тресенето САМО И ЕДИНСТВЕНО при употреба на спирачките.

:Bulgaria

Потребителски аватар
Anbuch
Полохолик
Контакти:

Мнениеот Anbuch » Чет 19 май 2011 19:03

Окачването е проверено!
Днес отворих барабаните. Изключително лесно беше защото нямаха никакъв ръб. Моите са стандартно 200 мм, при допустимо износване 201.5 мм. Е , както и да ги мерих 200мм си бяха. За феродото да не говорим-чисто ново си е 5мм. Клинчетата са в отлично състояние,от цилиндърчетата не тече течност.
Тъкмо бях решил да си прецакам заводската настройка на кантара като му опъна пружината на макс и реших да пусна малко спирачна течност макар да знам от бившия собственик, я е сменял преди 7000км и останах изненадан от чернилката която излезе. Не допускам да ме е излъгал предишния собственик,по-скоро са го излъгали,че са му я сменили. Затворих си барабаните-никаква разлика като от преди. Утре ще сменя течността и дано там е разковничето. Хич не ми се иска да трябва да "пипам" кантара

Потребителски аватар
gibsonit
!!!ИЗМАМНИК!!!
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот gibsonit » Чет 19 май 2011 23:13

извинявам се предварително ако се повтарям нямах време да чета цялата тема. аз съм имал същия проблем, оказаха се спирачни апарати, на задна дясна гума (гоборя за барабан, не за дискови спирачки) се бяха прецакали и се получаваше едно супер леко усукване но в купето е много осезаемо. мисля че пазя още старите, ще направя снимки и ще кача за да е нагледно какво имам предвид ;)

Потребителски аватар
Anbuch
Полохолик
Контакти:

Мнениеот Anbuch » Пет 20 май 2011 6:38

:039: (за снимките)

Имаш в предвид цилиндърчетата?

Потребителски аватар
gibsonit
!!!ИЗМАМНИК!!!
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот gibsonit » Пет 20 май 2011 14:19

Сорка Anbuch, моя грешка, точно цилиндърче имам предвид, беше много зле и като натрепаш спирачките и заема някакча много странна поза (съжалявам че сум ги затрил някаде за да ги снимам). то си личи и по самия барабан и накладки, че единия ъгъл е трил повече. Аз смених цилиндърчета и всичко се оправи ;)

Потребителски аватар
slavi13
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот slavi13 » Съб 21 май 2011 2:42

мисля,че знам къде ти е проблема, ако си с барабанни спирачки, едно от буталцата на спирачното цилиндурче ти е заяло, и изтласква само едната челюст, от там идва тласъка. (личен опит)

Потребителски аватар
Anbuch
Полохолик
Контакти:

Мнениеот Anbuch » Съб 21 май 2011 6:12

Смених спирачната течност и нещата се промениха! Сега пак го има това спиране на тласъци ,ама е много по-рядко и много по-малко ,дето се вика почти изчезна и не ми пречи по никакъв начин вече ,а само дразни. Значи като блъсна рязко спирачките докрай -колата кове и няма тласъци ,ако пък я натискам прекалено слабо също е така. Проявява се само понякога ,като натисна спирачката със "средна" сила.

DDim9
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DDim9 » Пет 27 май 2011 21:37

При мен също спираше на тласъци, но без да "дърпа" волана, затова се насочих към задните спирачки. На задно дясно колело лагерите бяха направо разбити и колелото направо си ходеше насам натам. Смених лагерите и след регулирането им всичко се оправи.

Потребителски аватар
Blizzarder-VW
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Blizzarder-VW » Пет 27 май 2011 23:45

Anbuch написа:Смених спирачната течност и нещата се промениха! Сега пак го има това спиране на тласъци ,ама е много по-рядко и много по-малко ,дето се вика почти изчезна и не ми пречи по никакъв начин вече ,а само дразни. Значи като блъсна рязко спирачките докрай -колата кове и няма тласъци ,ако пък я натискам прекалено слабо също е така. Проявява се само понякога ,като натисна спирачката със "средна" сила.

Колега и аз съм така. С тая разлика, че съм сменил лагерите и на двете задни гуми, пружинките, цилиндърчетата и накладките. И освен,че продължава да ми спира на тласъци при средно натискане на педала, се чува едно много особено виене, заради което започнах целия основен ремонт на задното окачване и спирачки, но така и така нищо не съм оправил до момента :D

Върни се в “Polo, Lupo, Up & Fox”