Отношението обороти/скорост е напълно константно и не зависи от това дали двигателя е с половин атмосфера компресия или е на 2000км.Това се определя единствено и само от предавателните числа на 5-та (ако приемем че говорим за скоростта от 120км/час на 5-та) и диференциала на колата т.е. от типа на скоростната кутия.
с една дума да обобща казаното дотук - не може днес при 2500 оборота да си на 120 а утре да си на 120 при 3000 примерно.
Освен ако:
-не си смениш гумите с друг размер при което променяш отношението обороти/изминат път и оттам скоростта спрямо оборотите ама то тогава километража не ти е верен спрямо реалната скорост така че пак е същото показанието макар,че скоростта ти е друга реално.
-не ти приплъзва съединителя - много често срещан ефект е на скорости като 4-та и 5-та съединителя да започене да приплъзва като се поизноси и дефакто ти си даваш газ и колата си вдига обороти ама си седиш на една и съща скорост....голям кеф

Тогава вече оборотите и скоростта ще зависят от натоварването.....аз съм виждал Голф 2-ка как седи на 3000 оборота с 120км/час...след това идва баир и колата пада на 100 а оборотомера показва вече 3500...така че не е невъзможно да има разлика ама тя се дължи на съединителя а не на някакъв проблем в двигателя.
Виж ако преди е вдигал 160 на 5-та а сега спира да кажем на 100 оборота по-малко и примерно 140 тогава вече става дума за някакъве проблем с мощността.
Все пак за дизел ми се вижда нормално такова отношение на обороти/скорости като при теб.
Успех!