Почистване на дроселна клапа !

Техническа и сервизна информация за Polo, Lupo, Up и Fox
Потребителски аватар
hipnotic
Автомобил:
Двигател:

Re: Почистване на дроселна клапа !

Мнениеот hipnotic » Пон 07 ное 2011 14:09

Здраейте колеги.
Извинявам се предварително, ако се повтарям, но проблема ми е от 3г. и немога да го реша още.
Преди да ми монтират газов инжекцион, нямах проблеми с оборотите, но когато карам колата на газ и изключа от скорос, понякога гасне или играят оборотите, а на бензин нямам никакъв проблем.Но при преминаване от газ на бензин първите 2,3 мин. играят оборотите, а колате вече е преминала на бензин, после сичко се нормализира.
А най-лошото, е че газаджиите, който ми слагаха газовата си измиха ръцете и казха че проблема не бил от тях, а от колата.Пратиха ме в Бош и Юве да ми я погледнат, оказа се, че всичко и е наред, обучиха ми дроселовата клапа, но проблема не се реши :banghead: .Някой дали може да ми помогне, като ме насочи към правилния газаджия или друг майстор?
Газовата е БРЦ, а мотора е 1,6 75к.с. АЕЕ. :beer

maznia
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maznia » Вто 08 ное 2011 21:20

Колега пусни тема твоя, с данни на колата и двигателя. За напред.
Сега, виж си егр клапана ако имаш такъв на газовата или мап сензора на двигатела дават ли коректни стойности

Потребителски аватар
hipnotic
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот hipnotic » Вто 08 ное 2011 21:58

Мерси колега, ама преди години бях пускал и до никаде нестигнах, а за тия стойности, представа си нямамизобщо в какви параметри да са. Благодаря ти все пак и се извинявам на модераторите, че повдигнах моя проблем в тази тема!

Потребителски аватар
toshev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот toshev » Чет 10 ное 2011 22:43

Здравейте колеги!
От няколко дни жената е "собственик" на Ибиза 1.0 AER. Имаше познатия проблем с оборотите - без включени консуматори на празен ход държеше 850-900 ориентировъчно, а с вкл. фарове, вентилаторна парното и радио, започваше да прилапва м/у 600 и 900, сякаш всеки момент ще угасне...

След изчитане на темата, махнах капака на въздушния филтър, и почистих клапата с ВД-40. Запалих, естествено държеше височки обороти, към 1800, които постепенно падаха до 1250! Махнах + на акумулатора за 40 мин, после запалид да пораноти 5-6 мин, после я покарах 10 км градско. Ефекта е, че сега като изключа от скорост примерно на сфетофар, държи 1700 об/м, и след 7-8 сек ги сваля нормално плавно до около 900. Като се прибрах и паркирах пред блока, докато връщах на задна да паркирам, сякаш вече направо си падаха на 900 и сичко си беше ОК. Държах я още 3=4 мин и форсирах до 2500-3000, като при пускане на газта веднага падаха пак на 900.

Изключително съм доволен от темата :bowdown :bowdown :bowdown :bowdown !!!!!!!!!

Дано по-бързо се оправят оборотите, защото въпреки всичко, едно леко вътрешно съмнение не ми дава мира! Не мога да заспя спокойно..... :mrgreen:

globetrance
Автомобил: VW Golf
Двигател: 1.8 T

Мнениеот globetrance » Съб 07 яну 2012 16:14

Здравейте, изчетох всички мнения в темата и ми е ясно, че трябва да закачат голфа на компютър за да адаптират дросела, но имам време до понеделник да се справя сам с проблема ако е възможно. Голфа е 1.6 АЕЕ 1996г. Почистих с парцалче напоено с WD40 и малко пръскане, както е описано в първия пост на темата. Бях откачил акумулатора докато чистех. След 30 мин. търкане клапата светна. Закачих акумулатора и запалих, оборотите скочиха до 1500, оставих колата да поработи и след 2-3 мин. работа се вдигнаха още до 2000-2500. Оставих я да работи така още 5-6 минути, но подобрение нямаше. Натиснах педала на газта и се вдигнаха още над 3000, все едно педала е бил натиснат постоянно през това време. Реших да тръгна да покарам малко. Нямаше нужда да натискам педала, колата сама си даваше газ. Минах 2-3 километра и се прибрах. Откачих пак акумулатора за 30- тина минути. След това като запалих първоначално за 4-5 секунди оборотите се вдигнаха пак до 2000-2500, след което спаднаха до 1000 и колата продължи да си ги поддържа. Оставих я да работи 10-тина минути, но оборотите не паднаха до желаните 700- 800. Изгасих я, след това пак я запалих и при паленето пак за 4-5 секунди се вдигнаха до 2000- 2200 след което паднаха на 1000, оставих я пак да работи на празен ход за 4-5 минути. Реших да пробвам с припомпване на газта дали ще се оправи. Колата се форсираше нормално, след което пак се връщаше на 1000 об. в мин. на празен ход сякаш това са оборотите по подразбиране. Единствения ми вариант преди да я закарам на компютър е да покарам 100 тина километра и да видя дали ще се оправи. Ако някой има някакво друго предположение какво да правя, моля да го сподели. Благодаря ви.

ЕДИТ: Забравих да спомена, че реших да почистя клапата защото имах леко играене на оборотите на празне ход, от както имам голфа (вече 2 години). Играенето беше от сорта на 800 - 900- 1000 и само от време на време, бях му свикнал. През последните 2 седмици колата започна понякога като я запаля сама да си дава газ до 1600 оборота независимо че е загрял двигателя( на студен двигател проблеми не съм имал). Реших да пробвам с почистване на дроселовата калпа, но...

Потребителски аватар
Каспър
Автомобил: Insignia A Sports Tourer 2014 4x4
Двигател: A20NHT Turbo 250 HP

Мнениеот Каспър » Съб 07 яну 2012 16:26

Писано е няколко пъти по-горе, но пак ще го напиша. Откачи аку-то за 30 мин. После я запали и я остави да работи докато загрее без да пипаш нищо и без никакви консуматори. Ако това не помогне покарай около 200км. и ако пак не се оправи тогава ходи да ти адаптират дросела. Междувременно виж жилото на газта дали е правилно закачено и датчиците дали всичко е включено, ако си пипал и изключвал нещо.

globetrance

Мнениеот globetrance » Съб 07 яну 2012 16:32

Каспър написа:Писано е няколко пъти по-горе, но пак ще го напиша. Откачи аку-то за 30 мин. После я запали и я остави да работи докато загрее без да пипаш нищо и без никакви консуматори. Ако това не помогне покарай около 200км. и ако пак не се оправи тогава ходи да ти адаптират дросела. Междувременно виж жилото на газта дали е правилно закачено и датчиците дали всичко е включено, ако си пипал и изключвал нещо.

Жилото на газта даже има свободен ход(леко е хлабаво), датчици не съм пипал, това със загряването и махането на акумулатора вече го пробвах, както съм написал. Остава ми само да карам и това ако не помогне, на доктор комп. Благодаря.

Потребителски аватар
Каспър

Мнениеот Каспър » Съб 07 яну 2012 17:26

Написах го защото не разбрах от поста ти дали си го направил на студена кола и си я оставил да работи докато включи перката без да пипаш нищо и без никакви консуматори. Ако си го направил така и не помага има и други два варианта които работят при Пежо/Ситроен:
1. Откачаш акуто за 5 мин., после на студена кола даваш на контакт за 10 сек. след което гасиш, после пак палиш и оставаш да загрее без да пипаш нищо и без консуматори;
2. Откачаш акуто за 5 мин., след закачането му караш около 15 минути поддържайки между 2500-3500 оборота.

globetrance

Мнениеот globetrance » Съб 07 яну 2012 20:23

Направих това ^ и сякащ има съвсем леко подобрение, вече държи около 970 - 1070 оборота... има още какво да се желае, предполагам с още каране може и да се оправи, но в понеделник ще я заведа на доктор за по сигурно. Благодаря ти за бързите отговори.

globetrance

Мнениеот globetrance » Пон 09 яну 2012 17:17

Закарах колата за адаптация на дроселовата клапа, но дава грешка 043F Базовата настройка не може да бъде осъществена. Когато софтуерът започне да настройва компюътра се чува как клапата два пъти си променя положението, а трябва да са 3 пъти, тоест не може да застане в крайно положение. Мастора каза, че най- вероятно клапата затяга и му оставих колата да си играе с нея (да се учи май на нея)...Първоначално, като видя че не става се опита човека да ме метне, че 950 - 1000 оборота били нормални за този двигател, но след кратък спор стигнахме на моята, че трябва да държи 750-800 оборота и че при палене не е нормално да скача на 3000 оборота за 5-6 секунди. Сега да видим каква ще я свърши майстора и дали ще ми каже, че дроселовата клапа е развалена, защото не може да я направи.

Потребителски аватар
Каспър

Мнениеот Каспър » Пон 09 яну 2012 18:01

Оборотите на ПХ за Голф 3 АЕЕ са 650 :!: С какъв софт настройвахте клапата Бош Еситроник или ВагКом?

globetrance

Мнениеот globetrance » Пон 09 яну 2012 18:06

Със сифтуер на Бош , човека тъкмо се обади, колата е готова. Отидох и си я взех. Проблема се е оказал в самата клапа стояла е неправилно и е затягала. Сега всичко е наред, колата държи около 650 оборота. Имах проблем преди, игаеха ми оборотите на празен ход. Мислех си че проблема е в стъпковото моторче, но се оказа че е бил в клапата, сега не играят. Имах леко придърпване на втора предавка след като пусна педала на газта последната 1 година, сега и то е изчезнало, проблема отново се е оказал в дроселната клапа.

Потребителски аватар
Каспър

Мнениеот Каспър » Пон 09 яну 2012 22:01

globetrance написа:...Проблема се е оказал в самата клапа стояла е неправилно и е затягала...

За пръв път чувам такава диагноза :shock Как така клапата ще стой неправилно, пък и ще затяга? Кое затяга като има една клапа, ос, зъбно колело и пружина?

globetrance

Мнениеот globetrance » Пон 09 яну 2012 22:15

Не разбирам много, но преди да ме изгони въртеше двете болтчета който са по средата там. След това като отидох да си вземам колата го попитах точно кое е бил проблема, а той с половин уста ми каза ''ми в клапата, затягаше, не беше наред'' един вид не искаше много много да ми казва. Свалих въздушния филтър и видях че има надрано като от нож по горната страна на клапата. Не знам какво е правил ''майстора'' но сега колата работи по- добре от преди 1 седмица.

Потребителски аватар
m-dobrev
Автомобил: Passat b5
Двигател: 99 AFN

Мнениеот m-dobrev » Пон 02 апр 2012 19:12

Здравейте колеги! При мен проблема е следния-карам Polo 6n 16v AFH.Колата не дъпжеше обороти и студена направо гаснеше(след като я запаля работи около 10сек. и изгасва).Почистих дросела,запалих и колата заработи идеално.На следващия ден запалих и същата работа-работи няколко секунди и изгасва,а започва да работи нормлно след като позагрее.
Поздрави!

Върни се в “Polo, Lupo, Up & Fox”