Поло 91год/1.1 - проблем с разхода и датчика за бензин...

Техническа и сервизна информация за Polo, Lupo, Up и Fox
Потребителски аватар
sony_87
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Поло 91год/1.1 - проблем с разхода и датчика за бензин...

Мнениеот sony_87 » Чет 16 мар 2006 21:23

Здравейте.Имам Поло 91-год/1.1 двигател-карбуратор.Та както се очаква от колата разхода трябва да е малко...и той е малък но само на извънградско,до Петрич ми даде 4.5л/100,това ок, но последните зимни месеци(включително яките студове от по -20С) градско колата ми даде 12л/100....което мисля че е прекомерно високо.Дайте съвет,нормално ли е, да я карам ли на преглед,нещо май от карбуратора е проблема? (Колата е нов внос и са и сменени филтрите,ангренажния ремък и маслото с 15W40..)

Другия ми проблем е че тоя скапан датчик на таблото за бензина е много груб и реално не мога да разбера колко бензин има....сипвам за 10лв карам 20км и стрелката си влиза в червената зона.Има ли как да го направя по-прецизен или пък да си сложа нещо като дигитален ако е възможно.Мерси за отговорите колеги... :D

Потребителски аватар
nii
Незабравим член
Автомобил: Golf 2 Automatic
Двигател: RP

Мнениеот nii » Пет 17 мар 2006 1:06

разхода ти е нормален. щом извънградско ти дава 4.5 - всичко ти е пушка, просто това моторче на студа градско си харчи. сега като се постопли ще падне на 8/100
това за стрелката - има начин ама не е много просто. вадиш сондата от резервоара, изпразваш всичкия бензин, наливаш ТОЧНО Х литра (например 21 - половин резеровар) и кричиш рамото докато стрелката почне да показва половин резервоар.
Има и други методи но този е най-прецизен

Потребителски аватар
sony_87
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот sony_87 » Пет 17 мар 2006 8:54

nii написа:разхода ти е нормален. щом извънградско ти дава 4.5 - всичко ти е пушка, просто това моторче на студа градско си харчи. сега като се постопли ще падне на 8/100
това за стрелката - има начин ама не е много просто. вадиш сондата от резервоара, изпразваш всичкия бензин, наливаш ТОЧНО Х литра (например 21 - половин резеровар) и кричиш рамото докато стрелката почне да показва половин резервоар.
Има и други методи но този е най-прецизен

А 8/100 не е ли пак много, съседката срещу мен има същото и нея и дава 6/100 градско...предполагам мерено през лятото.Значи докато се достигне оптималната температура на двигателя (при която работи най-добре) гълта много...Също теоретично ако го карам с по-силен бензин разхода трябва да падне нали? Но така ли е на практика? Вие какво сте забелязали,защото все пак е малък мотор и се влияе...
Това за резервоата звучи надеждно, но не знам как да стигна до него и как се вади сондата...иначе когато стрелката влезе в червената чертичака(зона) колко литра мога да очаквам че има ?

Потребителски аватар
wili98
Щраусолог
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот wili98 » Пет 17 мар 2006 9:04

Ако щеш и 200 октана да му сипеш..
все си харчи кат му е студено.. кво да го правиш...

Потребителски аватар
nii
Незабравим член

Мнениеот nii » Пет 17 мар 2006 9:15

знчи за сондата - вдигаш задната седалка под нея има едно черно кръгло - там е сондата. пипаи много внимателно да не прецакаш някое уплътнение или да не почупиш нещо и да стане още по-зле.
най-добре ако питаш мен е да не се занимаваш а да си караш така - по пътя на експеримента виж кое положение на стрелката на колко бензин отговаря.
а за разхода - много зависи как се кара. моя например варира между 6 и 10 градско (софия) кви задръствания, какъв маршрут, какви разстояния. ако караш по 2-3 км на ден тя не успява да загрее => разход 15/100
ако караш само нощем когато няма задръствания => 6/100

Потребителски аватар
emils
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот emils » Пет 17 мар 2006 9:22

аз съм със същия мотор, карбуратор Пиербург 1Б3 и разходът е грубо 6 на извънградско и около 8 на градско, макар че движа предимно на газ - там разходът е 9-10 на градско. но в студовете е нормално да се качи до 10, че и повече на бензин на градско. колегите с пасаторите се оплакват от разход 15-18 :xaxaxa
все пак си направи един основен преглед на ДВГ-то - карбуратор, вкл. елементите му, маркучи, водни съединения, термостат, диагностика, газове, обороти, вакууми, гарнитури и т.н.
не вярвам да падне драстично разхода (много хора се оплакват от висок разход на този малък мотор), но поне ще знаеш че си направил всичко, което е по силилте ти.

Потребителски аватар
sony_87
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот sony_87 » Пет 17 мар 2006 9:23

nii написа:знчи за сондата - вдигаш задната седалка под нея има едно черно кръгло - там е сондата. пипаи много внимателно да не прецакаш някое уплътнение или да не почупиш нещо и да стане още по-зле.
най-добре ако питаш мен е да не се занимаваш а да си караш така - по пътя на експеримента виж кое положение на стрелката на колко бензин отговаря.
а за разхода - много зависи как се кара. моя например варира между 6 и 10 градско (софия) кви задръствания, какъв маршрут, какви разстояния. ако караш по 2-3 км на ден тя не успява да загрее => разход 15/100
ако караш само нощем когато няма задръствания => 6/100

и аз така предположих за разхода....
А има ли начин да се върже някакъв електронен датчик който да отчита състоянието в резервоата на диспей или си мечтая прекалено много... :lol:
@emils - мерси за съвета,мисля да го закарам да го погледнат.Иначе на този етап не знам дали си струва да слагам газова...

Потребителски аватар
kimbaten
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот kimbaten » Пет 17 мар 2006 9:49

нии казва съвършено верни неща, мойта е също 1.05 и просто работата ми е близо сравнително (~6 км) и ежедневния режим на каране е 15 мин. - гася, цял ден студ, после след работа паля и отивам в центъра на кафе - 15 мин. 2-3 часа седи - пак изстива - аре още 10 минути до нас и така - зимата 11 - 12 на сто - тва е положението много зависи от разстоянията които се правят на студено колко км. са и респективно - колко минути има ли задръстване и тн. :roll:

Потребителски аватар
nii
Незабравим член

Мнениеот nii » Пет 17 мар 2006 9:55

sony_87 написа:А има ли начин да се върже някакъв електронен датчик който да отчита състоянието в резервоата на диспей или си мечтая прекалено много... :lol:.

не е невъзможно но е много сложно - има едни системи за мерене на обем с ултразвук и незнамсиквоси ама ще ти излезе по-скъпо от самата кола

Потребителски аватар
maks
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот maks » Пет 17 мар 2006 12:30

Моето на газ харчи 7,5/100 Софийско градско,това зимата а лятото 7/100.

Потребителски аватар
sony_87
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот sony_87 » Пет 17 мар 2006 14:49

мерси колеги :lol: , значи да не се притеснявам от разхода :) Ако имам време и нерви ще пробвам това с резервоара :P

Потребителски аватар
wili98
Щраусолог
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот wili98 » Пет 17 мар 2006 15:45

Maks написа:Моето на газ харчи 7,5/100 Софийско градско,това зимата а лятото 7/100.

Твоето е бъгаво...

Потребителски аватар
kimbaten
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот kimbaten » Пет 17 мар 2006 16:15

wili98 написа:
Maks написа:Моето на газ харчи 7,5/100 Софийско градско,това зимата а лятото 7/100.

Твоето е бъгаво...

хахахах:D искам да "бъгна" и мойто ама не ще :hmmmm

Потребителски аватар
nii
Незабравим член

Мнениеот nii » Пет 17 мар 2006 16:52

навии си кранчетата на газта или на бензина...
абе истината е че всички трябва да си купим от тия новичките полота 1.4 тди дето харчат по 2/100

Потребителски аватар
maks
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот maks » Пет 17 мар 2006 18:38

wili98 написа:

Твоето е бъгаво...
следващия път недей да идваш с рендето на Бояна та да видиме кой е бъгав :twisted:

Върни се в “Polo, Lupo, Up & Fox”