Избор на Polo 2F

Техническа и сервизна информация за Polo, Lupo, Up и Fox
snuupy93
Автомобил:
Двигател:

Избор на Polo 2F

Мнениеот snuupy93 » Нед 16 сеп 2012 22:04

Така правя part 2 на темата. Тъй като в оффтопика се опитваха да ме убедят, че това поло за нищо не става, да съм си вземал божествената голф 2.

Да ама не, аз съм упорито магаре.

Та, на 19 години съм, ще ми е първа кола. Търся нисък разход, лесна и евтина поддръжка. Спрях се на Polo 2F, баща ми преди години имаше такова 1.0 45 к.с., ходили сме и на море, къде ли не, приятна колица беше.

Искам да попитам притежателите на този модел. За какви евентуални проблеми да гледам по колата от към двигател, ходова част и тнт?

Също така гледам обяви, които не ми се струват читави. Пише, че има серво на волана, а знам, че този модел попринцип няма... Също така има някакви екземпляри - комби, CL, с часовника на таблото - 1.3 75 к.с. - знам, че попринцип това е GT изпълнението, което е с оборотомер, раздувки на калниците и още доста благинки.

Потребителски аватар
RANOPILE
Автомобил: VW Polo 2F
Двигател: AAU 1994

Re: Избор на Polo 2F

Мнениеот RANOPILE » Нед 16 сеп 2012 22:15

Моята е 1.043 куб.см. с оборотомер на таблото ама е от 94'-а година. 45 коня. На мен ми е първата кола. Миналата година правих ремонт на двигателя(гарнитурата на 4-ти цилиндър беше се преебала и ми надуваше налягането на антифриза). И сега харчи извънградско 4,88л/100км. Ако се кара по хубав равен път може сигурно и до 4 да падне :). В София и като ходя до село(на 26км от София е) ми дава среден разход до 6,5л/100км.
Проблема с частите при мен май идва или от некачествени части или от не много кадърен монтаж или в комбинация от двете...
Но ако си гледаш добре колата и тя ще те слуша.

Потребителски аватар
groznika
Автомобил: Bora 1.8T
Двигател: AUM

Мнениеот groznika » Нед 16 сеп 2012 22:34

Поло 2F няма серво. Предполагам е възможно да се сложи от голф и някой мераклия може да си е играл да го прави. Фабрично няма.
Относно разхода... Мдам... може би разхода при еднолитровката ще ти е малко по-нисък, но не е кой знае каква разликата.
Ходил съм на море с 2Ф 1.0 45 коня, комби и не можах да падна под 6,5 бензин. Колата е тромава, няма душа и НЕ може да изпреварва! Карал съм от Нова Загора до Карнобат зад един тир и след като опитите ми за изпреварване едва не завършиха летално се отказаха от подобни маневри.
Реалната максимална скорост на този автомобил е почти 145 км/ч. Ускорението до тази скорост обаче става с календарче.
Колата е лека (около 800 кг) не е стабилна и извън града си е цяло приключение да се шофира. За градско обаче е приемлива и непретенциозна. Слаба ходова час. Моно инжекцията за мен е по-скоро минус. Лошо отопление на купето (важи за всички 2F).
Моделът се произвежда до 1994-та и ръждички се срещат.

3F или така нареченото GT - Същата работа като предното. Малко вежди, оборотомер, малко мощност и доста повече ядове. Многоточкова инжекция. Компютър. Повече датчици и капризи. По-висок разход с около два литра градско (аз под 10 не съм могъл да го сваля). 75 коня обаче вървят доста по-прилично на това купе. Правил съм му 180 по магистрала с багаж до козирката. Колата обаче пак си остава лека и нестабилна. Същото окачване като на AAU-то. В общи линии разликата е малко пудра и малко коне отгоре.

Вече съм позабравил какви ги натворих с двете полота, но тук има една стара тема за 3F-а ми. Ако ти е интересно прочети я:
viewtopic.php?f=7&t=95597&hilit=%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%BE&start=0

snuupy93
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот snuupy93 » Нед 16 сеп 2012 23:01

Разликите са огромни между GT и CL, много са, ето малко от wikipedia:

CL Extra 155/70R13-Reifen, sunroof, height adjustable driver seat, glazing, 5-speed transmission, otherwise known as CL
GT Extra Sunroof, White Indicators, partially darkened tail lights, roof antenna, radio-ready, sports seats, sports steering wheel, leather gear knob and control cuff, otherwise GT
Fantasy Metallic paint, front grille and door mirrors in body color, glazing, 155/70R13-Reifen, black and silver wheel covers, tachometer, digital clock, center console, glove box door, height adjustable driver's seat, steering wheel, floor mats, interior light contact for passenger side bracket for first aid kit and warning triangle, Magic Black - Interior Design
Fancy Model from France that was initially available only as a coupe. Body-color outside mirrors, grille, rear spoiler, rear handle and partially painted bumpers. Sitzausstatung in "cosmic" design. Everything else corresponded to the " Style "model. Colors were Tornado, Windsor Blue Metallic, Classic green pearl and Brilliant Black metallic.
Genesis Fender flares with bumpers, BBS alloy wheels 5,5 x13 with 175/60R13-Reifen, partially painted bumpers, mirrors and handle bar on the trunk in the body color, white corner lights, fog lights, black and red tail lights, glazing, exclusive paint purple-touch perleffect , sport seats and interior trim in sound design, additional writing "Genesis" in the headrests, printed Tuftingvelour floor mats in the Middle area, sound system Genesis with radio gamma and two three-way speaker system in the front and two two-way speaker systems, rear, and two small subwoofers, electronically amplified roof antenna, 3-spoke sport steering wheel ( at 83 kW - leather) with violet decorative beams and Genesis logo, key ring with the inscription "Genesis" and VW badge, tachometer, digital clock - only as a coupe with 40 -, 55 - and 83-kW motors

Колега, RANOPILE - Благодаря за изчерпателният отговор.

Потребителски аватар
BukTop
Автомобил: Impreza WRX + Polo 2F GT
Двигател:
Контакти:

Мнениеот BukTop » Пон 17 сеп 2012 6:17

Разгледай назад в раздела или използвай търсачката. Пълно е с такива теми, конкретно за този модел!
Моето мнение, сравнително безпроблемна кола, не съм съгласен с по-горното за отоплението, аз лично съм доволен. Ориентирай се към 1.3, било то 55 или 75 коня.

Потребителски аватар
groznika
Автомобил: Bora 1.8T
Двигател: AUM

Мнениеот groznika » Пон 17 сеп 2012 8:16

Ако наистина толкова си си втълпил да взимаш 2F... и аз бих ти препоръчал GT 75 коня.
Специално за GT трябва да знаеш, че има дебитомер. Често се случва да е прецакан и сравнително трудно се намира втора ръка.

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Пон 17 сеп 2012 10:48

Ина GT и с 1,3 моно ,код AAV.
Екстри : оборотомер, капандура, 5 скорости.Водна помпа се сменя с ангр. ремък.Бързо загрява, харчи малко, за градски условия е идеално.Като се събори задната седалка - много място за товарене/ само дето е висока борда отзад.Лесно за ремонт,няма много електроника, евтини рез. части.
Недостатъци :
-няма серво на волана / то затова е и с щатни велосипедни гуми/.Малко зор с паркирането в тясно място. -избива ръжда и дупки по ламарината под акумулатора.
-избива ръжда и дупки по задния капак точно по долния ръб на стъклото/стъклото е лепено/. Ръждата е от точковите заварки вътре по капака.
- от старост се разпада 1 гумен маркуч круша за отдушника на масленитепари- олива се целия мотор около капака на клапаните . / струва 12лв. , но смяна само на канал или повдигач.
По- нагоре след този маркуч круша има и 1 пластмасов филтър /да не цапа филтъра и др. клапа/ дето и той се разпада на парчета от старост.
- задни спирачни цилиндърчета протичат / но са по 10 лв.
- Вече по морките не се срещат - /за резервни ламарини/

snuupy93
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот snuupy93 » Пон 17 сеп 2012 12:10

kris11 написа:Ина GT и с 1,3 моно ,код AAV.
Екстри : оборотомер, капандура, 5 скорости.Водна помпа се сменя с ангр. ремък.Бързо загрява, харчи малко, за градски условия е идеално.Като се събори задната седалка - много място за товарене/ само дето е висока борда отзад.Лесно за ремонт,няма много електроника, евтини рез. части.
Недостатъци :
-няма серво на волана / то затова е и с щатни велосипедни гуми/.Малко зор с паркирането в тясно място. -избива ръжда и дупки по ламарината под акумулатора.
-избива ръжда и дупки по задния капак точно по долния ръб на стъклото/стъклото е лепено/. Ръждата е от точковите заварки вътре по капака.
- от старост се разпада 1 гумен маркуч круша за отдушника на масленитепари- олива се целия мотор около капака на клапаните . / струва 12лв. , но смяна само на канал или повдигач.
По- нагоре след този маркуч круша има и 1 пластмасов филтър /да не цапа филтъра и др. клапа/ дето и той се разпада на парчета от старост.
- задни спирачни цилиндърчета протичат / но са по 10 лв.
- Вече по морките не се срещат - /за резервни ламарини/

Благодаря за полезната информация. Ще гледам да е моно, че пълната инжекция е по-претенциозна, повече джаджи за правене и тнт.

Потребителски аватар
M.Mitov
Автомобил: VW Passat B5
Двигател: AFN-2 000

Мнениеот M.Mitov » Пон 17 сеп 2012 12:12

Виж и тази тема колега:http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?f=7&t=333559

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пон 17 сеп 2012 12:13

Към автора - гледам си много скептично настроен към Голф. Няма лошо и аз не ги харесвам особено много, но тия благинки, за които говориш не са точно у тоя модел на Поло. 1.0л. 45к.с. бих взел само и единствено ако съм сигурен, че 95% от пробега му ще го навъртя в градски условия. Благинки не мисля, че е точната дума за тия спартански като оборудване автомобили. Но ако не държиш на "благинки"-те може и без тях, разбира се. Моето мнение е - гледай да е 1.3 мотор без значение карбуратор, моно или мфи. Ще гори литър отгоре в градски условия, но ще е в пъти по-приятен за каране.
По въпроса с картерната вентилация, който е разгледан от Крис11. Драмата с маркучите и масления сепаратор, за който иде реч в поста му, не е чак толкова голяма. Досега не съм ползвал канал или подемник, за да ги демонтирам*. Карам с почти същия като концепция мотор - 1.6 ABU (от групата "наклонени напред" мотори), където нещата са почти 1:1.
*Зимния период ще ти се налага почистването на системата за отвеждане на карт.газове, поради конструктивната й... особеност, така да се каже. Понеже сепараторът е отвън се образува конденз, който смесвайки се с маслените изпарения образува консистенция подобна на майонеза, която може да ти създаде доста проблеми зимно време, ако не си запознат с тая особеност. Има теми по този въпрос във форума. :търсачкаа

snuupy93
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот snuupy93 » Пон 17 сеп 2012 12:38

M.Mitov написа:Виж и тази тема колега:http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?f=7&t=333559

Харесах двигателите:
1.1 AAU бензин 45 коня-моноинжекция
1.3 AAV бензин 55 коня-моноинжекция

Няма значение кой ще намеря, важното колата да е читава. Ако намеря 1.1 в такова състояние:
http://nfs.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?to ... f1=details

И наистина това му е състоянието, няма да се замисля изобщо.

Между другото така като се заглеждам по улиците 1 на 10 е GT, демек не е толкова лош тоя двигател 1.1, колкото го описвате.

И други. Прегледах темата обстойно, някой беше казал:
Карах 1.1 за известо време, разхода не е чак толкова нисък.

аз имам такова поло 1.1 карбуратор 45коня, за 100000км нищо по двигателя не съм сменял,само бензин му сипвам,градско гори 6/100 извънграда 5/100

Колко по-малко трябва да гори?

Потребителски аватар
M.Mitov
Автомобил: VW Passat B5
Двигател: AFN-2 000

Мнениеот M.Mitov » Пон 17 сеп 2012 12:57

Еми да спомена че моя дизел,градско харчи 4 нафта heavy metal zork

snuupy93
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот snuupy93 » Пон 17 сеп 2012 15:17

M.Mitov написа:Еми да спомена че моя дизел,градско харчи 4 нафта heavy metal zork

Е ама дизел... нормално. Блазе ти. :mrgreen:

Потребителски аватар
moskovw
Автомобил: VW Polo 2f
Двигател: 1.3 NZ
Контакти:

Мнениеот moskovw » Пон 17 сеп 2012 15:40

мойта я засичах на дълго колко гори --300км.-15литра като се има предвид че сам с 4 скорости
градско ми гори 6,зимата 7 без да я жаля(не съм я засичал колко гори ако я галя)
двигателят ми е 1.3нз с 4скорости,за 4 години(160 000)съм сменил една гарнитура на капака на клапаните,водна помпа,палец с капачка,кормилна рейка и консумативи ама те си вървят
ако попаднеш на гледана кола ще останеш доволен от полото
апък с малко пари вътре става доста удобна

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Пон 17 сеп 2012 15:51

Разходът на гориво при VW не им е силната страна. Ако търсиш икономичност, огледай Опел и Рено, ама там има други кусури.
Зимно време карбураторното Поло и моноинжекцията си погорват в градско доста добре. Приказките за разход ги възприемай като вицове от рибарски форум. mhihi

Върни се в “Polo, Lupo, Up & Fox”