Сила на затягане на гайката на главината!

Техническа и сервизна информация за Polo, Lupo, Up и Fox
Потребителски аватар
Koksan
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Сила на затягане на гайката на главината!

Мнениеот Koksan » Съб 27 яну 2007 19:14

Здравейте колеги! Питането ми е .... някой може ли да ми каже точно стойност на силата на натягане на гайката на главината предписана от VW за Половери с ABS! Че си стегнах ПРЕДНО ДЯСНО колело понеже имам едно виене което се чува и викам .. да не е от разхлабена гайка и луфт на лагера! Обаче след като го стегнах освен че нямаше никаква промяна в шума , клата започна да тегли надясно!
благодаря предварително!

Последна промяна от Koksan на Съб 27 яну 2007 22:36, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Теодор
Автомобил: Ford Fiesta 6 BMW 325XI
Двигател:

Мнениеот Теодор » Съб 27 яну 2007 19:42

Доколкото знам се затяга почти на ръка да няма луфт и се законтря. Поне за задните съм сигурен че е така. Ако си я затегнал с ключ лагера със сигурност е заминал.

Потребителски аватар
Koksan
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Koksan » Съб 27 яну 2007 20:03

нищо смислено не намерих в отговора ти! Значи първо съм я стягал на ръка, вторто лагера от стягане не се разваля!Трето ... как ще я стегнеш на ръка без ключ не ми е ясно!?!

Потребителски аватар
Теодор
Двигател:

Мнениеот Теодор » Съб 27 яну 2007 20:12

Стягане на ръка го пиша образно казано, значи да се стегне без да се прилага усилие а да обере луфта. Ако не вярваш натегни и другите лагери да видиш какво ще се получи. :wink:

Потребителски аватар
Anbuch
Полохолик
Автомобил: VW POLO 6R
Двигател: CGGB 2010г
Контакти:

Мнениеот Anbuch » Съб 27 яну 2007 21:26

teodor6769 написа: Ако не вярваш натегни и другите лагери да видиш какво ще се получи. :wink:

Ако става въпрос за задните....(за предните и аз не съм твърде наясно)Не го прави! :D Вярвай на човека! Или по друг начин казано: Трябва да стегнеш до толкова ,че да няма почти никакъв луфт и колелото да се върти свободно ,а за такова стягане рядко е необходима сила по-голяма от силата на човешката ръка. След около100-200 км пак го провери дали луфта се е увеличил и при необходимост дозатегни.Като махнеш капачката ,вземи с отверка малко от греста и я намажи тънко на дланта си за да видиш дали има метални частичи в нея (които са от самият лагер който е за смяна).При необходимост свали целият лагер-външен и вътрешен и ги разгледай добре дали има язвички по тях.

Потребителски аватар
Koksan
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Koksan » Съб 27 яну 2007 21:48

е .. те тези лагери нямат сваляне! Сваслиш ли го веднъж ти си го счупил и ътрябва да сложиш нов! По принцип говоря за предно колело! в случая за дясно! Ама неможе никаде да няма колко се стяга! Имам си динамометричен ключ и искам да го стегна точно колкото трябва! И затова питах дали някой знае точно колко трябва! :)

Потребителски аватар
Теодор
Двигател:

Мнениеот Теодор » Съб 27 яну 2007 22:02

Koksan написа:е .. те тези лагери нямат сваляне! Сваслиш ли го веднъж ти си го счупил и ътрябва да сложиш нов! По принцип говоря за предно колело! в случая за дясно! Ама неможе никаде да няма колко се стяга! Имам си динамометричен ключ и искам да го стегна точно колкото трябва! И затова питах дали някой знае точно колко трябва! :)

Колега за последно ти пиша, лагери на главини не се натягат. А това че вие или бучи е първия признак че лагера е заминал. При всички случаи е за смяна. Оттук нататък ти си решавай какво ще правиш.

Потребителски аватар
Koksan
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Koksan » Съб 27 яну 2007 22:34

Абе колега .. не е проблема в лагера! Сигурен съм почти на 90% виенето е супер странно и ще се окаже май че е от накладки защото го има точно до 45км/ч като най-силно е на 40! и точно на 45 изчезва и няма грам звук после! Вдигах колата 20пъти на майстори ходих! Всеки вика че не е лагер! не е и скоростна кутия! както и да е .. да не се отклонявам от темата, питането е за сила на стягане в "Nm"! А и другото ... на пассата ми точно от такова натягане ... на ръка .. се разви гайката и прееба чисто нов лагер за няма 300км!
П.С. а за натягането на ръка ... то с един хубав лост може и гайката да се скъса ... с това искам да кажа че стягането на ръка е отностиелно!

Потребителски аватар
Теодор
Двигател:

Мнениеот Теодор » Съб 27 яну 2007 22:55

За да не спорим излишно пиши като решиш проблема че майсторите от форума нещо не взимат отношение по въпроса ти :handshake

Потребителски аватар
Jikata
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Jikata » Съб 27 яну 2007 22:55

Супер странно е , но аз карам същото Поло и без майтап скоро ми се появи аналогичен проблем :stll think:
И аз ходих на майстор, казва спокойно карай. Но ме дразни шума, вярно много е слаб, но ме дразни. Не ми прилича на лагер затова помислих че ми задържа буталото на спирачният апарат и днес го разглобих и почистих , нулев ефект :cry:
Така че и аз питам ако някой знае или може да намери ръководство за експлоатация за да проверим гайката на главината с каква сила се стяга , много ще съм благодарен.

Поздрави

Потребителски аватар
Koksan
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Koksan » Съб 27 яну 2007 23:44

Jikata
МнениеПуснато на: Съб Яну 27, 2007 11:55 pm Заглавие:
Супер странно е , но аз карам същото Поло и без майтап скоро ми се появи аналогичен проблем
И аз ходих на майстор, казва спокойно карай. Но ме дразни шума, вярно много е слаб, но ме дразни. Не ми прилича на лагер затова помислих че ми задържа буталото на спирачният апарат и днес го разглобих и почистих , нулев ефект Crying or Very sad
Така че и аз питам ако някой знае или може да намери ръководство за експлоатация за да проверим гайката на главината с каква сила се стяга , много ще съм благодарен.

Поздрави

Ръководство за експлоатация има ... но аз не намерих нищо в него! :(

Потребителски аватар
Anbuch
Полохолик
Автомобил: VW POLO 6R
Двигател: CGGB 2010г
Контакти:

Мнениеот Anbuch » Съб 27 яну 2007 23:58

Дано това да ви помогне,... та според аутодата:
Изображение
За предна главина : стягате на 200Nm ,развивате на 360 градуса,стягате на 50 Nm и после затягате на 45 градуса
За задна е както ви казваме за полота произведени до 10/99 ,а след тази дата затягате на 175 Nm -------- Така си го преведох поне АЗ

Потребителски аватар
tbs_niki
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот tbs_niki » Нед 28 яну 2007 0:21

задните наистина не се стягат , но предните си ги стегни с някаква траба за удължение

Потребителски аватар
niks76
VW експерт
VW експерт
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот niks76 » Пон 29 яну 2007 2:54

гаиката няма да е скъса :lol: ;стяга се здраво за отпред

Потребителски аватар
georgipass
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот georgipass » Пон 29 яну 2007 15:03

Отпред стягаш , колкото може, слагаш една тръба и скачах върху нея, но ако си е отишъл лагера и вие,значи си за нов :idea:

Върни се в “Polo, Lupo, Up & Fox”