Здравейте!
Купих си Поло 07.1999г., 1600 см3, бензин 75к.с., двигател АЕЕ, автоматична скоростна кутия.
Някой може ли да ми каже сменя ли се маслото на скоростната кутия, какво масло трябва, колко литра и какъв филтър?
И още, какво означава 1AV за горивна и запалителна система?
Автоматична скоростна кутия - смяна на масло
- eradev
- Автомобил: HR-V
- Двигател: D16W1
Re: Скоростна кутия
http://www.shell.com/home/bg/html/iwgen/shell_for_motorists/oils_lubricants/catalogue/app_engine_oils_191002.html
избери си модела и прочети какво пише над изречението с червени букви "Сроковете за смяна на маслата ......"
избери си модела и прочети какво пише над изречението с червени букви "Сроковете за смяна на маслата ......"
-
siso92
- Автомобил:
- Двигател:
Да ти е честито-почерпи!Голем кеф е автомата.Карах година Ланча автоматик,като чух,че освен масло и гарнитури и др.глупости-всичко около 300 лв-хич не ги пипнах.Огледай за щека или пропка,незнам за полото,Ланчата нямаше.Ако леко и бързо ти включва R-D,не изключва,ако ще и през дупка да минеш-карай смело.От автоматика и климатика- по-кеф -няма. 
Мерси, колега Радев!
Според Шел маслата за Поло 1.6 са:
Скоростна кутия
Ръчна Getriebeoil EP 75W-90 3,1л
Автоматична резервна част 5,7л
Диференциалът и автоматичната скоростна кутия се смазват от един и същи продукт.
Течността в автоматичната скоростна кутия не се сменя. Проверявайте периодично нивото на течността.
Сроковете за смяна на маслата за леките автомобили и вановете са съгласно препоръките на производителите на съответните превозни средства.
Да разбирам ли че не се сменя маслото, а само се долива. Доколкото съм проверил 5,7л е целия обем на маслото. Как да разбера какво масло е сложено, за да доливам от същото? От VW сервиз ми предлагат масло за 40лв. литъра, а от AutoPlus - ATF масло Fucs от 20 лв. литъра. В ръководството на автомобила няма данни нито за вида на маслото, нито за смяната му. А как стои въпроса за смяна на филтъра?
Според Шел маслата за Поло 1.6 са:
Скоростна кутия
Ръчна Getriebeoil EP 75W-90 3,1л
Автоматична резервна част 5,7л
Диференциалът и автоматичната скоростна кутия се смазват от един и същи продукт.
Течността в автоматичната скоростна кутия не се сменя. Проверявайте периодично нивото на течността.
Сроковете за смяна на маслата за леките автомобили и вановете са съгласно препоръките на производителите на съответните превозни средства.
Да разбирам ли че не се сменя маслото, а само се долива. Доколкото съм проверил 5,7л е целия обем на маслото. Как да разбера какво масло е сложено, за да доливам от същото? От VW сервиз ми предлагат масло за 40лв. литъра, а от AutoPlus - ATF масло Fucs от 20 лв. литъра. В ръководството на автомобила няма данни нито за вида на маслото, нито за смяната му. А как стои въпроса за смяна на филтъра?
- bbboiko2004
- Автомобил: VW Polo 2f
- Двигател: 3f - 1993
Не съм карал автомат,но имам приятели и от тях знам, че сменят маслото на скоростите на 10000-15000 хиляди. И ти препоръчвам да си го смениш понеже на 1 момче за смяна на 1 част -26 лв му зеха 400 за сваляне и качване на тия скорости.
Поздрави и много безавариини километри
Поздрави и много безавариини километри

- Bobi_S13
- Der Polizist
- Автомобил: VW Passat
- Двигател: AVF
Попринцип повечето производители посочват като масло за автоматична скоростна кутия ATF TYPE III(има го на АцДелко под името DEXTRON III). Скъпичко е но е нужен консуматив. Сменя се на 25-30хил. км. заедно с филтър и гарнитура, ако не искаш после да изкачаш минимум хилядарка за ремонт.
- radomirsl
- Автомобил:
- Двигател:
Съгласно Autodata маслото в скоростната кутия не се сменя, а само се долива, ако има нужда! Без значение дали кутията е автоматична или ръчна!
- bbboiko2004
пич в аутодата пише че моита кола сериино е с винтилирани дискове пък те са само за г40 

- Stefo`o
- Автомобил:
- Двигател:
bbboiko2004 написа:пич в аутодата пише че моита кола сериино е с винтилирани дискове пък те са само за г40
На мен пък са си винтилирани и не е г40
-
Uneek
- Автомобил: 1998 VW Polo Variant
- Двигател: APQ
Re: Автоматична скоростна кутия - смяна на масло
На мойта друга кола (VW New Beetle) e автоматик и съм чел по щатските форуми че маслото не се сменя - само се проверява нивото.
- doc_j
- !!!ИЗМАМНИК!!!
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Нека само да вмтна: на предишната ми кола (Polo 2F, AAV мотор, да пренебрехнем факта, че скоростната кутия е механична) даже и не смятах да сменям маслото. Четях из форума, че някои го сменят, а аз ги храних най-брутално, че не трябва (според предписанията и препоръките на някои мои познати). По едно време скоростите ми започнаха правят проблеми. Долях масло, но проблемите си останаха. И тогава си казах: "А, бе, 'що не 'зема да пробвам със смяна? Може пък и да са прави хората. Все пак т'ва с доливането ми го казват рожби на карбуратора и фенове на Ладата, където самобичуването е пряко свързано и неразривно с притежанието на автомобил." И... О, ЧУДО!!! След смяната на маслото в скоростите проблемите изчезнаха, скоростите независимо при какви условия си влизаха нормално, изчезна запъването и "хърррркането". След това за майка ми купихме Golf MK3 - двигател 2Е, 4-степенен автоматик. Вече бившият собственик ми каза, че откакто е в България, на всеки 15000 километра колата е минавала на профилактика на скоростната кутия и смяна на масло и филтър през сервиза на "Джемини". И скоростната кутия е "ЧУК", сиреч: няма никакви проблеми. За сравнение: Имахме Golf MK1 - 1.6 карбуратор, автоматик (нашите имат афинитет към автоматиците, баща ми кара МК2-автоматик). Там маслото никога не е било сменяно, а долколкото си спомням най-честите ремонти бяха свързани със скоростната кутия и диференциала (при него маслото за скоростите и това за диференциала са различни).
Сами си правете изводите, имаме сравнително доста опит с автоматичните скоростни кутии.
Сами си правете изводите, имаме сравнително доста опит с автоматичните скоростни кутии.
- bbboiko2004
Stefo`o написа:bbboiko2004 написа:пич в аутодата пише че моита кола сериино е с винтилирани дискове пък те са само за г40
На мен пък са си винтилирани и не е г40
от снимката виждам че си 9н( ако не се лъжа)а г40 такова няма има само 2F което е моя модел
защооо го няма гаражааааа

Колеги, няма ли по-сигурни мнения, на база документи от производителя и т.н...........?
- radomirsl
- Автомобил:
- Двигател:
Ако имаш време може да прочетеш малко от тук. Информацията е по-обща и е на руски, но може да добиеш някаква представа. Файл "avtomatici", стр.18!
http://www.petkov.biz/download.php?view.73
http://www.petkov.biz/download.php?view.73
- doc_j
- !!!ИЗМАМНИК!!!
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Принципно ако бях финансово неограничен щях да си сменям всички флуиди на 1000-2000 км.
Дано поне 2-ма разберат какво искам да кажа с това.
Дано поне 2-ма разберат какво искам да кажа с това.
Върни се в “Polo, Lupo, Up & Fox”