Проблеми с картерната вентилация - решение

Техническа и сервизна информация за Polo, Lupo, Up и Fox
Потребителски аватар
Vizor
Изгубена душа
Автомобил: Subaru Forester XT
Двигател:
Контакти:

Проблеми с картерната вентилация - решение

Мнениеот Vizor » Вто 20 яну 2009 14:46

Сега.. проблема беше следния.. от време на време ми течеше от щеката..
вариантите бяха 2 .. сегменти или запушена вентилация
реших да пробвам с вентилацията.
На канал извадих вентилацията (където при мен е на трагично място) ..
с една отверка се маха чопчето, което я държи и с чук и отверка леко я побутвате нагоре точно по ръбчето и
запушвате тръбичката където отива към филтъра, който е в калника ви.. и я махате
от там взимате 18мм маркуч (НЕ 16 КАКТО НАПРАВИХ АЗ!!!) и го надявате на 5-те сантиметра пластмасова тръбичка останала след махането на вентилацията
аз взех 1 метър маркуч
мина над входящия ми колектор и с дъга го закрепих между маркучите за водата на парното и го подпрях на скоростната кутия така, че да не взима гадории случайно

резултата: щеката е перфектно чиста .. масло грам няма качено по нея, а от маркуча излизат съвсем леко картерни газове :) дори не са ми зацапали скоростната кутия ;)
дано съм помогнал на някой
картерната вентилация отиде направо в коша като я видях какво представляваше :( дори без да се замисля да я чистя..

Потребителски аватар
Anbuch
Полохолик
Автомобил: VW POLO 6R
Двигател: CGGB 2010г
Контакти:

Re: Проблеми с картерната вентилация - решение

Мнениеот Anbuch » Вто 20 яну 2009 15:33

Така до колкото многа да си го предстявя хич не не радва.
Под скоростната кутия ли е карят му или над? Ако е над е по-кофти: то гадории няма да влизат ,ама от там излизат гадните изпарени токсини които се плъзгат от вътрешната страна на капака и парното ги засмуква и ти ги набива в бялото дробче (особенно като киснеш в някое задръстване). Не е особенно добре да е много дълъг маркуча за вентилацията защото по стените му се отлага конденз ,който се стича към картера (ако си направил S като сифон много лошо ще е ,защото след време ще се напълни с вода и като замръзне гледай какво ще скочи от щеката на маслото. Колкото по къс е маркуча ,толкова по-малко количество вода ще "генерира". Изобщо не съм фен на ваденето на маркуча от кутията на филтъра ,но ако се прави..според мен би трябвало да се направи така : Маркуч маслоустойчив към 10-15 см с вътрешно Ф 18мм който тръгва от блока и после за по-евтино (защото няма да има опастност да се стопи от висока температура) гофриран маркуч към 1-1.5 м който да се спуска директно надолу (без чупки и т.н.) и да върви назад под купето успоредно на гърнетата

Потребителски аватар
Vizor
Изгубена душа
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Vizor » Вто 20 яну 2009 16:05

Към скоростната кутия е ...
и е леко подпрян на нея
в момента почти не излиза нищо от този маркуч
мислех да го прикрепя някъде назаде както каза ти обаче колата ми е изключително ниска и винаги има мизерии под нея .. сняг влага и всичко.. и е доста по-вероятно да събира конденза..
ще видя как ще се справи тея дни маркуча.. лесно се сваля както съм го направил в момента и ще мога да проверя как стоят нещата с него в най-скоро време и ще споделя впечатленията..
определено няма как да духа към и да му гълтам парите ;) повярвай няма.. след днешната ръчка.. дори паричка не е стигнала до скоростната кутия.. само се усеща въздуха, който избутва и си "диша"
според мен варианта е перфектен за сега.. докато не взема съд за картерна вентилация.. тогава всичко ще се изясни..
дори ми идва в главата една идея как да го направя ръчно.. така, че да диша.. да хваща парите и маслото .. и да го връща обратно в двигателя

Потребителски аватар
lrlmodo
Автомобил: Zafira OPC
Двигател: Z20LET

Мнениеот lrlmodo » Сря 21 яну 2009 10:30

И аз му казах на Визорката да го бутне някъде отдолу - много гад излиза оттам - не е шега работа
Иво изведи го някъде долу, вържи го за бензинопровода с нещо
При мене беше спукан маркуча дето излиза от капака на клапаните и миришешя на гняз
Тоя изпарения от коша си намират място и влизад през парното :wink:

Потребителски аватар
Vizor
Изгубена душа
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Vizor » Сря 21 яну 2009 11:28

Аз карам така вече 3 дена и нямам проблем.. грам не мирише
единствената миризма е на клингерита от гарнитурата на даунпайп-а :banghead:
но той почти се обгори
ще обмисля варианта с преместването на маркуча под купето..

Потребителски аватар
freestyler911
Автомобил: VW polo
Двигател: AEX 1996

Мнениеот freestyler911 » Сря 21 яну 2009 11:50

п.п. помните ли на ладите как ги правеха маркучите на картерните газове право надолу , и като караш зад някоя лада и гледаш като качва оборотите и отдолу мъгел яко дим ....

не ги оставяйте току така тия маркучи, не е шега работа, или някъде отдолу под колата , далеч от филтъра на парното....

Потребителски аватар
Vizor
Изгубена душа
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Vizor » Сря 21 яну 2009 12:03

freestyler911 написа:п.п. помните ли на ладите как ги правеха маркучите на картерните газове право надолу , и като караш зад някоя лада и гледаш като качва оборотите и отдолу мъгел яко дим ....

не ги оставяйте току така тия маркучи, не е шега работа, или някъде отдолу под колата , далеч от филтъра на парното....

ОХХ!! ще го снимам да го видите как съм го направил и къде съм го сложил.. според мен там ще има най-малко ще има а и да има ще се полепват към скоростната кутия.. така е сложен

Потребителски аватар
Anbuch
Полохолик
Автомобил: VW POLO 6R
Двигател: CGGB 2010г
Контакти:

Мнениеот Anbuch » Сря 21 яну 2009 14:24

не говорим за това дето полепва ,а за парите дето излизат. Те тръгват директно нагоре (по-топъл въздух),плъзгат се по капака на двигателя и....(то има гума дето да уплатнява ,ама тя не е от край до край на 100%. Това са силни токсини , дори и да не ги усещаш ги има (макар и в малки количества)

Потребителски аватар
freestyler911

Мнениеот freestyler911 » Сря 21 яну 2009 14:30

незнам колегата що просто не си купиш там тоя мъркуч 18 мм и не го вържеш за бензинопровода , да се успокоим за здравето ти !!! :bowdown :bowdown

Uneek
Автомобил: 1998 VW Polo Variant
Двигател: APQ

Мнениеот Uneek » Сря 21 яну 2009 15:23

А със Oil Catch can не стават ли нещата на 100% културно :roll: Някъде бях чел за това нещо, ако може някой запознат да обясни

Потребителски аватар
vladko1001
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот vladko1001 » Сря 21 яну 2009 22:14

картерната вентилация отиде направо в коша като я видях какво представляваше дори без да се замисля да я чистя..

същия проблем имах с този новозакупен боклук "AAU" от италия...
от автоморга си намерих "картерната вентилация"- модула чист като"девица"-без въглеродни отлагания...впоследствие се оказа че пуска "невзрачни маслени изпарения" :lol: което е нормално за тези стари коли...

p.s.
ей... тези жабари само доливат масло...де@ба жабарите :smackbum
чух митове и легенди за това, че само доливат масло,без да го сменят ,де@ба жабарите му...
p.s.2
колега голяма смрад е тази картерна вентилация/опасно за живота :Mr Green Fun /
според мен си заслужава да се разтичаш по моргите... този модул е колкото лимон :banghead:

Последна промяна от vladko1001 на Сря 21 яну 2009 22:39, променено общо 1 път.

siso92
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот siso92 » Сря 21 яну 2009 22:28

"ей... тези жабари само доливат масло...де@ба жабарите
чух митове и легенди за това, че само доливат масло,без да го сменят ,де@ба жабарите му..."
Ей,те са най-големите мърляци!!! И аз се чудих,на запазената /уж на малко км/ ми кола като отворих капачката за масло,що има лайна и нагар кат цигански гъз!!!

Потребителски аватар
freestyler911

Мнениеот freestyler911 » Сря 21 яну 2009 22:33

siso92 написа:"ей... тези жабари само доливат масло...де@ба жабарите
чух митове и легенди за това, че само доливат масло,без да го сменят ,де@ба жабарите му..."
Ей,те са най-големите мърляци!!! И аз се чудих,на запазената /уж на малко км/ ми кола като отворих капачката за масло,що има лайна и нагар кат цигански гъз!!!

и мойта е кът цигански гъз.... е кво да я правя, да слогам синтетично масло.... дали ще я измие .... ???

Потребителски аватар
vladko1001
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот vladko1001 » Сря 21 яну 2009 22:46

колеги,един познат си купи пежо306 набор 1999 :mrgreen: от IT -познайте от първия път-колко болести има: с очите си видях като свалихме капака на Матора
имаше два пръста "майонеза" навсякъде...и т.н. :Mr Green Fun :Mr Green Fun :Mr Green Fun

Потребителски аватар
vladko1001
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот vladko1001 » Сря 21 яну 2009 22:56

момчета,има една руска "военна" присадка която се добавя към горивото "FENOM"-по каталог избора е за всеки....
много е ефективна за по стари авт.питайте по бензиностанциите за нея съответно за дизели или бенз. мАтори-перфектно измива ПОМИЯТА,която се е наслагала с годините...успех от батко-владко :D

Върни се в “Polo, Lupo, Up & Fox”