Проблем с предните амортесйори/тампони

Техническа и сервизна информация за Polo, Lupo, Up и Fox
Потребителски аватар
grasshooper2087
Автомобил:
Двигател:

Проблем с предните амортесйори/тампони

Мнениеот grasshooper2087 » Чет 11 юни 2009 17:07

Колеги имам проблем с амортисйорите или тампоните мисля, не тропа по дупки, но като го вдигна на крик луфта изчезва. Търсих във форума но нищо не намерих. Ето и снимките, нормално ли е? Има луфт около 6-7мм. дайте идеи и мнения. Полото е '98 г.

Потребителски аватар
Anbuch
Полохолик
Автомобил: VW POLO 6R
Двигател: CGGB 2010г
Контакти:

Re: Проблем с предните амортесйори/тампони

Мнениеот Anbuch » Чет 11 юни 2009 17:38

Луфта си остава....Докато гумата е вдигната на крик я хвани отдолу и се опитай да я повдигнеш ,колкото мърда,толкова е луфта от тия тампони. Не е опасно ,да се откачи нещо и да се прибиеш ,но ако луфта е прекалено глоям,губиш малко устойчивост на колата в завой ,както и тропане се чува от тях. Не са скъпи ,единият е 15-20 лв ,смяната му пак толкова,но после се минава и стенд 30 лв (тъй че ако решиш да сменяш единия,сменяй и другия макар да е с по-малък луфт

Потребителски аватар
grasshooper2087
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот grasshooper2087 » Чет 11 юни 2009 18:11

сега опитах да повдигна гумата и не чука/тропа никъде.

Потребителски аватар
freestyler911
Автомобил: VW polo
Двигател: AEX 1996

Мнениеот freestyler911 » Чет 11 юни 2009 19:15

Аз като ги гледам как са изхвръкнали нагоре.... Моите бяха така и си ми трополеше с ниска скорост по павета...
Нов тампон с лагерче 18 пари беше , феби билщайн. Сам си ги смених и тема пуснах даже има я на тресачката.После и стенд минах 38 пари ме обраха....

Потребителски аватар
grasshooper2087
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот grasshooper2087 » Чет 11 юни 2009 20:24

И аз мисля да си ги сменя сам. Реглаж на предницата ми излиза 15лв в Разлог, даже скоро превих.

stil
Автомобил: VW Polo 1991
Двигател: NZ

Мнениеот stil » Съб 13 юни 2009 16:33

Не е необходимо да ги сменяш, ако не се чува хлопане при преминаване през дупка или ако не усещаш неустойчивост в предницата. Нормално е луфтът да "изчезне" когато вдигнеш на крик и тампона се отлепи от купето. Тогава Макферсъна увисва на тарелката. Дори при нови тампони, този луфт е от порядъка на 5-10 mm, но стойността силно зависи от теглото на автомобила и характеристиката (зависимост между сила-деформация) на тампона. Тя пък зависи от конструкцията му и вида на материала. И няма как да бъде иначе, защото тежестта на купето се поема от тампона, който не е твърдо тяло и поддава. Целта е да се предотврати до известна степен предаването на вибрации и удари от пътя, през окачването, към купето.

Върни се в “Polo, Lupo, Up & Fox”