Имам сериозен проблем с охлаждането.

Техническа и сервизна информация за Polo, Lupo, Up и Fox
Потребителски аватар
Boian
Автомобил: Поло
Двигател: AEF Дизел 1998

Имам сериозен проблем с охлаждането.

Мнениеот Boian » Вто 17 авг 2010 18:14

Здравейте, колеги... От много време не съм писал във форума, за което се извинявам, защото не съм имал проблеми до сега с колата, но от вчера незнайно защо имам следния проблем: едновременно не ми работят перката за охлаждане на колата и компресора на климатика не включва изобщо. Колата ми е Поло 98г. 1.9 Дизел, 47kw-64коня. Знам, че работната температура за този модел е 90 градуса, но без охлаждане качва до 120 градуса, което е голям проблем. Климатикът е в изправност, има фреон, както и наскоро правена профилактика. Има в рамките на нормалното охладителна течност антифриз. Знам също така, че при пускането на климатика трябва да тръгне и перката за охлаждането на двигателя, но не знам на какво се дължи това, че едновременно не работят и компресора, и охлаждащата перка.. ДАЛИ НЯКЪДЕ ИМА БУШОН,КОЙТО ДА Е ИЗГОРЯЛ !??? Най-искрено се надявам на вашата помощ... Всякакви мнения и предложения биха ми били полезни... :wink:

Потребителски аватар
kle4kata
Автомобил:
Двигател:

Re: Имам сериозен проблем с охлаждането.

Мнениеот kle4kata » Сря 18 авг 2010 18:54

датчиците провери ли дали са в изправност

Потребителски аватар
van4ooo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот van4ooo » Сря 18 авг 2010 20:44

Провери предпазителя до разширителния съд.

Потребителски аватар
Boian

Мнениеот Boian » Сря 18 авг 2010 21:12

Ами датчиците са наред поне така ми казаха... Ама това с предпазителя не съм го поглеждал :wink: Дано да имам късмет и там да е проблема. Че, ако и там не е... значи моторчето на перката е заминало. Тя перката ми е една и моторчето е закрепено на нея, което е кофти защото в един сервиз ми казаха, че ако е от перката трябва да си купя нова която струва 120лв. + 60лв. за труд. В момента съм много зле финансово и тези парички ми идват малко в повече. Много, благодаря за идеята с предпазителя на разширителния съд.

Потребителски аватар
freestyler911
Автомобил: VW polo
Двигател: AEX 1996

Мнениеот freestyler911 » Сря 18 авг 2010 21:15

Провери си температурните датчици задължително на една диагностика, преди да даваш каквито и да е пари за перки и хеликоптери.

Потребителски аватар
Boian

Мнениеот Boian » Чет 19 авг 2010 8:13

Колеги, само да попитам къде се намира точно предпазителя на разширителния съд :roll:? И как изглежда? Благодаря предварително :wink: :roll:

Потребителски аватар
embi4a
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот embi4a » Чет 19 авг 2010 10:28

Колега провери си следните неща в тази последователност:
1, Под волана стоят бушоните на колата. Отвори капака и виж кой точно бушон ти е за перката - то си пише на капака. Смени бушона дори да не е изгорял видимо - струва 10 стотинки.
2, Ако не е бушона се вадят клемите на самата перка и с един кламер се дават на късо - така моторчето тръгва - така се проверява дали не е изгоряло. Така са ми проверявали и двете скорости на перката - бързата и бавната.
3, Ако и това не е като загрее колата на 90+ градуса си пипни маркучите на големия кръг. Ако не е отворил големия кръг значи ти е заминал термостата и смяната му е 25-30 лв. Ако не знаеш кой е големия кръг пипни маркучите които влизат и излизат от радиатора. Аз миналата година така загрявах и се оказа термостата ми. Смениха го за 25 лв. с труда.
Успех - това е дребен проблем но почти съм сигурен че не ти е изгоряла перката. Не знам по какви майстори ходиш но това е супер елементарна операция. Или те цакат или нищо не отбират.

Потребителски аватар
Boian

Мнениеот Boian » Чет 19 авг 2010 11:01

Благодаря, за информацията като се прибера от работа ще ги пробвам тези неща. :P

Потребителски аватар
embi4a
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот embi4a » Чет 19 авг 2010 11:32

Boian написа:Благодаря, за информацията като се прибера от работа ще ги пробвам тези неща. :P

Само това с даването на късо на моторчето не го прави сам, за да не изгориш нещо освен ако не си на ТИ с токовете :wink: Най -добре отиди да ти го проверят електричари.

Потребителски аватар
i.e.i
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот i.e.i » Чет 19 авг 2010 12:11

Бушона вероятно е до акумулатора.При смяната виж дали гнездото не се е разтопило(рано или късно се случва) .Сложи качествен бушон.

Потребителски аватар
Boian

Мнениеот Boian » Чет 19 авг 2010 12:25

Сам няма да пипам да не стане по зле! Бушоните ги прегледах и на външен вид нямат проблеми но довечера ще сменя този за перките. Но така и неразбрах тоя предпазител на разширителния съд как изглежда? :? Много е гадно да се занимаваш със застраховки и да нямаш идея от механизмите в колата... Ама няма срамно човек да пита поне аз така си мисля! Вие ако имате проблеми със застрахователи или ви интересуват цени и прочие пишете а телефона ми е: 0899 80 93 37 Боян. :wink:

Потребителски аватар
i.e.i
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот i.e.i » Чет 19 авг 2010 12:53

Сам няма да пипам да не стане по зле
Не я и карай докато не тръгне перката ,за да няма :banghead:

Потребителски аватар
van4ooo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот van4ooo » Чет 19 авг 2010 15:12

Междо разширителния съд и акумулатора има една черна кутиика на нея е предпазителя.

Потребителски аватар
freestyler911
Автомобил: VW polo
Двигател: AEX 1996

Мнениеот freestyler911 » Чет 19 авг 2010 18:26

Колега, най-добре и най-евтино ще ти излезе да идеш в сервиз.

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Чет 19 авг 2010 18:30

Boian написа:Сам няма да пипам да не стане по зле! Бушоните ги прегледах и на външен вид нямат проблеми но довечера ще сменя този за перките. Но така и неразбрах тоя предпазител на разширителния съд как изглежда? :? Много е гадно да се занимаваш със застраховки и да нямаш идея от механизмите в колата... Ама няма срамно човек да пита поне аз така си мисля! Вие ако имате проблеми със застрахователи или ви интересуват цени и прочие пишете а телефона ми е: 0899 80 93 37 Боян. :wink:

Бояне, това не е предпазител НА РАЗШИРИТЕЛНИЯ СЪД! С твоите технически познания, бягай в сервиз! Гледай си застраховките и не се прави на майстор, да не прее"еш нещо!
Не се засягай...

Върни се в “Polo, Lupo, Up & Fox”