VW Polo 1.3 прегрява и перката не сработва. Моля помогнете

Техническа и сервизна информация за Polo, Lupo, Up и Fox
tkunev
Автомобил:
Двигател:

VW Polo 1.3 прегрява и перката не сработва. Моля помогнете

Мнениеот tkunev » Пет 16 окт 2009 11:00

Здравейте колеги,
Имам доста кофри проблем с количката.
Става въпрос VW Polo 1.3 бензин, 95 година.
Преди 2 дни се наложи да тегля 1 приятел, който беше закъсал уви моята трошка прегря.
Оказа се, че перката на радиатора просто не иска да се включи.
Смених термостата - той се беше прецакал и за по-голяма увереност смених и датчика на радиатора уви перката все още не иска да сработи както трябва. Просто сработва за максикум минута /и по-малко/ и спира.
Интересното бе, че преди да сменя термостата парното духаше само студено.
МОЛЯ ПОМАГАЙТЕ, ИДЕЯ СИ НЯМАМ ВЕЧЕ КАКЪВ Е ПРОБЛЕМА. :!: :!: :!:

БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО

Потребителски аватар
apa6o
Автомобил: Skoda Octavia 1Z
Двигател: BKD

Re: WV Polo 1.3 прегрява и перката не сработва. Моля помогнете

Мнениеот apa6o » Пет 16 окт 2009 12:16

Ами то тя така по принцип си работи, намалява градусите до допустими и спира... Ти какво очакваш да си работи постоянно като на Волга ГАЗ 24 :D Ако ти трябва да работи както ти се иска на теб и прекарай допълнителни кабели и си сложи едно ключе за да си я пускаш и спираш, но недей да махаш оригиналните кабели...

tkunev
Автомобил:
Двигател:

Re: WV Polo 1.3 прегрява и перката не сработва. Моля помогнете

Мнениеот tkunev » Пет 16 окт 2009 13:25

Здравей, благодаря за отговора и пояснението.
Зная какъв е принципа на перката и кога се включва и кога не.
Моят проблем беше, че и в моментите в които се включва перката тя прави няколко оборота и просто спира. И дума неможеше да става за охлаждане от нейна страна.
Както и да е.
Мисля, че преди малко открих проблема.
Оказа се, че гуменото оплътнение на капачката на резервоарчето на водата просто се е изместило. От там самата капачне не оплътнява добре и водата като започне да ври в казанчето, вместо да задейстеа ел.веригата и перката да започне да върти, просто излиза от преливника.
Доста кофти проблем, но от една малка на пръв поглед повреда доста кофти неща могат да се случат.
Благодаря отново

Потребителски аватар
apa6o

Re: VW Polo 1.3 прегрява и перката не сработва. Моля помогнете

Мнениеот apa6o » Пет 16 окт 2009 15:30

Еми дам и такива неща стават... При мен се бяха разместили токовите кабели и в едно задръстване стана красота :D Та тогава за проблема помогна една клечка да се бутнат каблите, щото няма удобен достъп до тях и такам...

Потребителски аватар
ivan.karadenizov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivan.karadenizov » Пет 16 окт 2009 15:48

Според мен казанчето няма нищо общо с включването на вентилатора на радиатора. Той си се пуска от температурен сензор на самия радиатор.
Ако термостата си работи и отваря контура на радиатора, и щом е сменен самия сензор, значи проблема идва от лоша връзка със сензора (корозирали клеми например).
Възможно е да има проблем с релето, което пуска вентилатора. (не съм запознат с електрическата схема на пускане на вентилатора, само така мисля.)

Потребителски аватар
apa6o

Мнениеот apa6o » Пет 16 окт 2009 17:03

ivan.karadenizov написа:Според мен казанчето няма нищо общо с включването на вентилатора на радиатора. Той си се пуска от температурен сензор на самия радиатор.
Ако термостата си работи и отваря контура на радиатора, и щом е сменен самия сензор, значи проблема идва от лоша връзка със сензора (корозирали клеми например).
Възможно е да има проблем с релето, което пуска вентилатора. (не съм запознат с електрическата схема на пускане на вентилатора, само така мисля.)

Подкрепям колегата, и аз мисля, че казанчето няма нищо общо ама кой знае ...

Потребителски аватар
maslinkov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот maslinkov » Нед 18 окт 2009 8:13

Айде и от мене малко хвърлен боб. Датчика ти е изправен, още повече че е нов, но проблемът ти е по- вероятно в самата перка /затяга- вероятно лагера й и релето ти я изключва/ :bishop

Потребителски аватар
valski
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот valski » Съб 31 окт 2009 19:55

моето поло също загряваше, освен термостата,смениха ми какво ли не още и накрая се оказа че перката е прецакана, 2рата й степен не работела /поне така ми обясниха тогава/, намерих 2ра употреба от друго поло /от голф 3 и ибиза ен стават-пробвахме/и вече е ОК

Потребителски аватар
Vizor
Изгубена душа
Автомобил: Subaru Forester XT
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Vizor » Пон 02 ное 2009 14:55

Как разбра, че е прегряло?
Аз моето го прегрях 1 път, 2-ри път.. 3-ти път.. 4-ти път.. щото перката не се включваше.. включваше се на 120 градуса :( ама.. дали? :lol: Оказа се, че проблема е в датчика за таблото :lol: и че перката се е включвала на 94 градуса, а не на 120 колкото си мислех аз

Потребителски аватар
doc_j
!!!ИЗМАМНИК!!!
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот doc_j » Пон 02 ное 2009 21:21

valski написа: 2рата й степен не работела

Втора степен??? Бая зор трябва да е имало, аз на моето с цедене на MAXXX веднъж успях да я накарам да включи втора степен. Аз бих направил профилактика на цялата охладителна система, сиреч: промивка, датчик на радиатора, смазване на преката/нова перка, хубава охладителна течност, съобразена според нуждите и сезона, смяна на термостат (не е кой знае колко скъп), смяа на уплътнения (ако има нужда).

Daido
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Daido » Пон 02 ное 2009 21:40

Ще ти дам един съвет, извади букаста на перката която дава сигнал да се вкючи и я дай на късо с пинсета(примерно). Ако перката си заработи нормално значи не е от нея, ако ли пък не значи си за нова перка. Това е от мен дано съм помогнал.

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Skoda Karoq + Passat B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Пон 02 ное 2009 21:48

maslinkov написа:Айде и от мене малко хвърлен боб. Датчика ти е изправен, още повече че е нов, но проблемът ти е по- вероятно в самата перка /затяга- вероятно лагера й и релето ти я изключва/ :bishop

М...нема такива екстри...ако затегне перката изгаря предпазителя...ако пък той е замнен с по-голям или менте се стопяват кабелите....няма реле,което да я спре като затегне.
И...уплътнението на разширителния съд има ужасно много общо с цялата охладителна система понеже ако системата е отворена не може да се развие нормалното за системата налягане от около 1 бар и тя започва да работи зле...съответно на около 90 градуса антифриза ти излиза навън...и като остане без вода надай се Уйно на перка...просто датчика остава на сухо и...няма перка.
Перката тръгва на 94-5 градуса за повечето мотори на VW и втора степен на около 100-102 градуса (имаше разни изключения дето перките им тръгваха на около 90 градуса).
Ако системата е отворена въобще не работи нормално.

azahariev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот azahariev » Нед 08 ное 2009 17:25

Човекът е прав - ако има проблем с капачката на разшир. съд се сгига до прегряване. Случвало ми се е с Шкода и с Поло . Не се създава необходимото налягане в системата, за да се завърти нормално течността през радиатора и съответно датчика на радиатора въобще не задейства перката просто защото не е достигнал съответната темп. да включи .

vlado86
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vlado86 » Съб 01 яну 2011 18:03

колеги аз пак имам проблем с моето поло 1.3 моята като я карам на далго пак постепенно изтива и ми замразва изпарителя предполагам че ми е заял термостата... някои знае ли каде се намира ??? не успях да го намеря в аутодата :( полото ми е 1.3 95 година 6Н1

Потребителски аватар
minimiro
Автомобил: Audi A3
Двигател:
Контакти:

Мнениеот minimiro » Пон 03 яну 2011 1:36

за да ти замръзне изпарителя значи там нямаш въобще вода. Сиреч нещо пречи на нормалната циркулация на течността.
Обикновено е въздушен джоб
Има вероятност този джоб да се образува от пробив в гарнитурата на главата. Надува въздух в охладителната система. Признаците са подобни замръз на изпарителя и студено парно на загрял двигател....

Върни се в “Polo, Lupo, Up & Fox”