съвет за джанти 13 или 14 за зимата
- stelio_009
- Автомобил:
- Двигател:
съвет за джанти 13 или 14 за зимата
Я някой да ме светне по въпроса, според вас дали на моите лети джанти 14'ки да си взема нови гуми или да си намеря някакви си други джанти 13'ки (за зимата)
хубавото е че все още няма сняг 
- moimoimoi
- Автомобил:
- Двигател:
Re: съвет за джанти 13 или 14 за зимата
я ти кажи с каква кола си
- stelio_009
- Автомобил:
- Двигател:
Поло 1.6 в момента съм с лети джанти и искам само да си сменя предните гуми (евентуално и джанти) тази комбинация предни 13'ки задни 14'ки ще има ли голямо значение за стабилността на колата (само тази зима ще е така другата ще си сменя и задните по простата причина че имам 2 зимни вече 14'ки)
Благодаря ви..
Благодаря ви..
- stelio_009
- Автомобил:
- Двигател:
ТОВА Е МНОГО ПОЛЕЗНО!
По-широки или по-тесни гуми?
Немският автомобилен клуб ADAC направи тест за поведението на автомобила с гуми с различна широчина, съобщават от automedia.bg.Целта е да се отговори на въпроса дали по-широките или по-тесни гуми са по-добро решение за автомобила.
Най-общо резултатите показват, че по-широките гуми позволяват на автомобила да има по-добро поведение на пътя, но за сметка на това отнемат от комфорта. По-тесните гуми помагат за по-нисък разход на гориво и се държат по-добре при опасния аквапланинг. При теста в ADAC използват пет комплекта гуми с различна широчина, с които екипират един автомобил. По-широките гуми дават по-голяма сигурност при суха и при мокра повърхност, като спирачният им път при спиране от 100 км/час е средно с 5.2 метра по-къс от този на по-тесните гуми.
Докато автомобилът, екипиран с гуми, имащи размери 185/65 R15T се нуждае от 41 метра за да спре, когато е „обут” с гуми с размери 225/40 R18Y спира след 35,8 метра. Подобни разлики експертите на ADAC измерват и при спирачен път на мокър участък.
С едно малко, но важно изключение – при аквапланинг, когато при много вода автомобилът започва да „плава” по пътя, по-добре се държат автомобилите с по-тесни гуми. С широките гуми автомобилът изпада в сложна ситуация и започва да изпитва аквапланинг при скорост от 69 км/час. Когато е „обут” с тесни гуми това се случва при скорост над 80 км/час.
По-тесните гуми се оказват по-добри и при сравняване на комфорта в автомобила и шума в купето. По-тесните гуми, имащи по-малка повърхност, която изпитва съпротивлението на пътя, подсигуряват и по-нисък разход на гориво. Техниците от ADAC измерват по-висок разход на гориво при по-широките гуми с около 2.5%.
Когато колата бъде ускорена до 100 км/час тя се изключва от скорост и се измерва кога скоростта ще спадне до 80 км/час. Когато тествания автомобил е с по-тесни гуми с размер 195 мм, скоростта спада до 80 км/час след 394 метра. Когато тествания автомобил е с по-широките гуми с размер 225 мм, това се случва след 359 метра.
В крайна сметка теста на ADAC позволява да се направят няколко извода, а вие можете да избирате сами – тесни или широки гуми.
По-широки или по-тесни гуми?
Немският автомобилен клуб ADAC направи тест за поведението на автомобила с гуми с различна широчина, съобщават от automedia.bg.Целта е да се отговори на въпроса дали по-широките или по-тесни гуми са по-добро решение за автомобила.
Най-общо резултатите показват, че по-широките гуми позволяват на автомобила да има по-добро поведение на пътя, но за сметка на това отнемат от комфорта. По-тесните гуми помагат за по-нисък разход на гориво и се държат по-добре при опасния аквапланинг. При теста в ADAC използват пет комплекта гуми с различна широчина, с които екипират един автомобил. По-широките гуми дават по-голяма сигурност при суха и при мокра повърхност, като спирачният им път при спиране от 100 км/час е средно с 5.2 метра по-къс от този на по-тесните гуми.
Докато автомобилът, екипиран с гуми, имащи размери 185/65 R15T се нуждае от 41 метра за да спре, когато е „обут” с гуми с размери 225/40 R18Y спира след 35,8 метра. Подобни разлики експертите на ADAC измерват и при спирачен път на мокър участък.
С едно малко, но важно изключение – при аквапланинг, когато при много вода автомобилът започва да „плава” по пътя, по-добре се държат автомобилите с по-тесни гуми. С широките гуми автомобилът изпада в сложна ситуация и започва да изпитва аквапланинг при скорост от 69 км/час. Когато е „обут” с тесни гуми това се случва при скорост над 80 км/час.
По-тесните гуми се оказват по-добри и при сравняване на комфорта в автомобила и шума в купето. По-тесните гуми, имащи по-малка повърхност, която изпитва съпротивлението на пътя, подсигуряват и по-нисък разход на гориво. Техниците от ADAC измерват по-висок разход на гориво при по-широките гуми с около 2.5%.
Когато колата бъде ускорена до 100 км/час тя се изключва от скорост и се измерва кога скоростта ще спадне до 80 км/час. Когато тествания автомобил е с по-тесни гуми с размер 195 мм, скоростта спада до 80 км/час след 394 метра. Когато тествания автомобил е с по-широките гуми с размер 225 мм, това се случва след 359 метра.
В крайна сметка теста на ADAC позволява да се направят няколко извода, а вие можете да избирате сами – тесни или широки гуми.
- lrlmodo
- Автомобил: Zafira OPC
- Двигател: Z20LET
Виж преди да се чудиш с кой спирачен диск си.
Ако си 239мм можеш да сложиш 13-ка, ако си с по-голям си трябва 14-ка
- stelio_009
- Автомобил:
- Двигател:
lrlmodo написа:Виж преди да се чудиш с кой спирачен диск си.
Не ми е ясно точно как да разбера колко мм са
- tisho_tch
- Автомобил:
- Двигател:
еми те са стандартни размери, попитай някой по-опитен и ще ти каже само като ги види отдалеч 
- lrlmodo
- Автомобил: Zafira OPC
- Двигател: Z20LET
Или пробвай с някоя 13-ка от VW, тя просто няма да стане ако си големия диск
- digo_pl
- Автомобил: omega V6
- Двигател:
- Контакти:
6н 1.6 (АЕЕ???) си е с 239мм диск. Немаш грижа за 13ки отпред. Ако отзад си с 185/55 р14 отпред трябва да сложиш 165/70 р13, по този начин ще имаш само 2мм в диаметър повече отпред, което няма да се отрази на височината на колата, друг е въпроса, че не трябва да я юриш колата много извънградско, че ще загубиш от стабилността й. Все пак тя си е изчислена по един начин и като почнеш да коригирваш и тя си губи оригиналните показатели (просто съвет) а 165/70 р13 няма да ти е скъпа (Debica Frigo Directional около 70-80лв) и железните джанти 15-20лв втора злоупотреба и си ТИ!!! ю
Другия вариант, понеже като вземеш и гуми и джанти цифрата ще отиде на около100лв парчето, е да си вземеш направо едни гуми с твоя размер и да си ги слагаш на джаните. Е ако си с лети джанти и искаш да си ги пазиш ... ти ще решиш.
Кажи в краина сметка с какво си обут отзад?!
Поздрави!
Другия вариант, понеже като вземеш и гуми и джанти цифрата ще отиде на около100лв парчето, е да си вземеш направо едни гуми с твоя размер и да си ги слагаш на джаните. Е ако си с лети джанти и искаш да си ги пазиш ... ти ще решиш.
Поздрави!
- apa6o
- Автомобил: Skoda Octavia 1Z
- Двигател: BKD
Абе Дебика не бих препоръчал като гума, нямам особено добро мнение за тях от това което съм видял
А и да вметна, че за зимата 6Н-ката си се движи без особени даже без никакви проблеми с 14-ки а лятото 13-ки и разлика във височината е незначителна
Всичко е въпрос на избор...
- stelio_009
- Автомобил:
- Двигател:
digo_pl написа:6н 1.6 (АЕЕ???) си е с 239мм диск. Немаш грижа за 13ки отпред. Ако отзад си с 185/55 р14 отпред трябва да сложиш 165/70 р13, по този начин ще имаш само 2мм в диаметър повече отпред, което няма да се отрази на височината на колата, друг е въпроса, че не трябва да я юриш колата много извънградско, че ще загубиш от стабилността й. Все пак тя си е изчислена по един начин и като почнеш да коригирваш и тя си губи оригиналните показатели (просто съвет) а 165/70 р13 няма да ти е скъпа (Debica Frigo Directional около 70-80лв) и железните джанти 15-20лв втора злоупотреба и си ТИ!!! ю
Поздрави!
Значи, в момента предните ми гуми са зимни 175/65/14 (с лети джанти) а задните летни гуми. Като си взема нови зимни гуми, ще ги сложа отпред а сегашните отпред зимни ще ги туря отзад
- digo_pl
- Двигател:
- Контакти:
Значи трябва 175/70р13 и си -8мм отпред, но това пак не е голяма разлика си мисля. Kleber, Fulda, Bridgestone. Маркови и евтини, въпрос на компромис, има и още по евтини, но не бих препоръчал да се взимат такива.
Аз лично съм с Клебер HP2 185/60р14 и чесно казано това е много добра гума - държи се много добре на студения асфалт и сняг. Мога да ти ги препоръчам, но не съм сигурен колко ще струва твоя размер, защото в нета цените не винаги са актуални. Аз ги взех за 101лв, а ги гледах в един сайт за над 120лв
Поздрави!!!
Аз лично съм с Клебер HP2 185/60р14 и чесно казано това е много добра гума - държи се много добре на студения асфалт и сняг. Мога да ти ги препоръчам, но не съм сигурен колко ще струва твоя размер, защото в нета цените не винаги са актуални. Аз ги взех за 101лв, а ги гледах в един сайт за над 120лв
Поздрави!!!
- actros1846
- Автомобил: AUDI A4 B5 1.9 TDI Avant Facelift
- Двигател: AFN 1999
stelio_009 написа:Тази комбинация предни 13'ки задни 14'ки ще има ли голямо значение за стабилността на колата (само тази зима ще е така другата ще си сменя и задните по простата причина че имам 2 зимни вече 14'ки)
Благодаря ви..
Колеге не си прави такива експерименти, щом имаш 2 зимни 14 вземи си още 2 и си ти 
П.П. За долния коментар. Защото с гумите не се прават експерименти.
Последна промяна от actros1846 на Чет 29 окт 2009 13:19, променено общо 1 път.
- Dido_Petrov
- Автомобил: Polo 6N
- Двигател: 1.8 20VT
actros1846 написа:stelio_009 написа:Тази комбинация предни 13'ки задни 14'ки ще има ли голямо значение за стабилността на колата (само тази зима ще е така другата ще си сменя и задните по простата причина че имам 2 зимни вече 14'ки)
Благодаря ви..
Колеге не си прави такива експерименти, щом имаш 2 зимни 14 вземи си още 2 и си ти
защо да не си прави експерименти да няма да се обърне на някой завой???
- digo_pl
- Двигател:
- Контакти:
Все пак гумите са връзката на колата с асфалта, ако това не е важно не знам кое е важното! - това относно спора по горе.
А приятелю, все пак бъди внимателен когато караш това малко зверче с разбазикани размери гуми. И все пак 175/65 р14 не е оригинален размер за поло 6н. Оригинални са: 195/45 р15, 185/55 р14 и 175/65 р13. Твоята е със средния размер. Размерите на гумите са поредица от компромиси и са тясно свързани с ходовата част окачването на автомобила.
Внимавайте на пътя! Не оглупявайте и не надвишавайте възможностите на колата!
Поздрави!
А приятелю, все пак бъди внимателен когато караш това малко зверче с разбазикани размери гуми. И все пак 175/65 р14 не е оригинален размер за поло 6н. Оригинални са: 195/45 р15, 185/55 р14 и 175/65 р13. Твоята е със средния размер. Размерите на гумите са поредица от компромиси и са тясно свързани с ходовата част окачването на автомобила.
Внимавайте на пътя! Не оглупявайте и не надвишавайте възможностите на колата!
Поздрави!
Върни се в “Polo, Lupo, Up & Fox”