:arrow Фолксваген Фолклорен Събор Узана 22-23.08.2025: Важна информация!

Замръзнало масло моля за помощ!

Техническа и сервизна информация за Polo, Lupo, Up и Fox
Потребителски аватар
rosbul
Автомобил:
Двигател:

Замръзнало масло моля за помощ!

Мнениеот rosbul » Сря 20 яну 2010 18:59

Здравейте колеги карам поло 98 година 999 кубика AER. Вчера колата ме остави на пътя светна ми лампата за маслото 2 мин след като запалих и трагнах и започнаха да тракат повдигачите като дизел. Карам само на бензин, газ нямам, нивото на маслото беше на максимума едвам развих капачката и какво да видя маслото, конденза на капа4ката беше станал на кокал замръзнал и не само там и по главата се виждаха топчета замръзнали на лед. Маслото ми е на 6000 км вече, карам със мотул 10W40.
Преди години ми е светвала лампата но имаше и звуков сигнал а сега само мига без звук има ли някаква разлика в индикирането със звук и без? Днес я занесох на майстора и той се чуди как е замръзнало маслото! Антифриза естественно си е на мястото всичко друго е наред, ще я отваря утре да видим какво, ще каже. Какво предполагате може да е на някой да му се е случвало подобно нещо?

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Re: Замръзнало масло моля за помощ!

Мнениеот zfa159 » Сря 20 яну 2010 20:09

Ами ако караш на къси разстояния това е нормално.Ако минаваш на ден по 2-3-5км колата не може да загрее и да достигне работна температура...отделя се много конденз и в един момент конденза пробладава в двигателя ти...съответно маслото замръзва и ефекта е налице.
А предния път като ти е светнала лампата и е писнал зумера какво предприе? Понеже това си е сериозна индикация за проблем със смазването на двигателя и повечето пъти проблема не е в датчика или "нещо да му стане за момент и да светне" .Мери ли след това налягане на маслото,прегледа ли мазилната уредба,отвори ли картера да видиш да няма мизерия по цедката?
Ако не си...е сега му е времето ;)

Потребителски аватар
rosbul
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rosbul » Сря 20 яну 2010 22:59

Колега тогава излезе, че е бил калпав филтъра и не е пропускал маслото. Имам колега, който е работил преди в сба. и той ме посаветва да го сменя и се оправи проблема но това беше преди година и полвина.

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Чет 21 яну 2010 0:10

Тогава сега проблема е от друго естество..и все пак малко по-нагоре има тема за проблемите на двигателите с малките обеми и никак ама никак не е лошо да си видиш всичките неща..така и така има друг проблем в момента...за да ти е мирна главата после.
Понеже на тези двигатели като не им е в ред смазването и се потрошват за норматив...дето се вика докато се усетиш какво се слчува и те...заминават на тотал щета.

Потребителски аватар
maslinkov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот maslinkov » Чет 21 яну 2010 11:13

Спореде мене ти се е случило най - лошото - замръз в маслените /много са тънки при нас/магистрали от ниските темеператури и алуминиевия блок и дано не си прецакал двг. Доколкото знам това се "лекува" само с подгрев на място докато загрее двг. преди да тръгнеш. Затова за зима дават да караме 0W30, или 5W30/40, стига да не ти са се подпушили от отлагания магистралите, или помпата ти да не прави достатъчно налягане /или и двете най - вероятно де/ :bishop Оглеждай се за нов двг. :012:

Потребителски аватар
rosbul
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rosbul » Чет 21 яну 2010 23:11

Е Маслинков не ме плаши толкова бе.
Вече всичко е ясно, днес ходих при майстора, понеже като бях сменял последния път масло, промих двигатела с маннол течност и яко се отлепи нагара и мръсотията и след това сложих новото масло но сега се е получило следното: всмукателната тръба с цедката и магистралите направо са се задръстили с нагар и мрасотии майстора каза, че всичко е на ред ,има леки луфтове на лагерите които са в нормите. Взех масло евтино кю8 и филтър. След като ми измие двигатела, ще смени маслото каза след 2 хиляди да го сменя, че сигурно, ще има още мръсотия. Конденза като се стопли от капак майстора изсипа към полвин чаша конденз каза, че е от малкото каране на градско.

Потребителски аватар
rosbul
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rosbul » Съб 23 яну 2010 22:48

Колеги взех колата от ремонт вече всичко е наред.
Проблема е бил евентуално, че Италианците са били немарливи и не са сменяли масло редовно а аз карам все с добри масла от сорта на мобил, мотул и сега кю8 което трябва да сменя след около 4 хил. км. и явно са смъкнали всичкия нагар в картера и от там е задръстило цедката на смукателната тръба и магистралите, всичко друго е ок. Почисти ги майстора смени маслото и филтара и сега работи чудесно. Налягането е замерил след това и всичко каза е наред на 1000 оборота 1.5 бара на изфорсиране 4 бара.

ihtiman
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ihtiman » Нед 24 яну 2010 0:02

Къде си я карал на ремонт и колко пари ти излезе всичко???

Потребителски аватар
_HighVoltage_
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот _HighVoltage_ » Сря 27 яну 2010 20:36

Колега, същите симптоми се появиха и при мен във Варна при последното падане на температурите. Лампата за масло светва при повишаване на оборотите (над 1500), но на по ниски двигателят работи нормално. Днес изчаках 30 мин. докато загрее, след това проблемът изчезна.
Не мога да се отърва от неприятната мисъл за некачествено масло Q8 5W40 - минали зими съм карал с Aral.
Съжалявам за последния компромис. Това което ни продават тук може би е подходящо за арабските страни.

Потребителски аватар
Gecatawe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Gecatawe » Чет 28 яну 2010 1:25

При мене 2 дена небях палил колата и се наложи да пътувам.Пала изчаках 10 мин при температура -16 и потеглих след около 100 метра видях че лампата на маслото свети, преди това несъм обърнал внимание.Веднага изгасих колата и вдигнах предния капак.Първата работа беше да вида на пръчката дали има масло. Имаше под минимума, извадих тубата от багажника TOTAL 10W40 и налях колкото беше останало в нея(то ми остана когато го сменях 6000км съм минал и него пипа).Пала колата свети пак, накрая се обадих на един майстор:цитирам" Закарай полото в някой топъл гараж и обдухвай картера с пистолет за топъл въздух и непали колата ами я тегли до гаража след това ми се обади да ми кажеш какво става".Така и направих обадих се на брат ми и той ме затегли ама до един автосервиз(на приятел друго ненамерих а бързах да пътувам).Оставям колата там с уговорката да ида след около 2 часа за да се стопли колата, майстора(приятеля ми) ми каза я дай на контакт след което лампата угасна и пак светна пак угасна и така така докъто той ми каза ела след 1 час и ще видим какво ще излезе или масло или датчик.Отивам след 1 час 5лв. датчик и големи благодарности :D след което тръгнах на път.Вече 5 ден на студено стои Полито ми и никакви проблемчета.Един приятел ми обесни че в този въпросен датчик имало някаква мембрана която от налягането се мърда и лампата реагира и гасне.Датчика беше оригиналния Made in Germany 96 part nomer....
П.С: Та колеги след този роман непропускайте освен маслото датчика да погледнете. ПОЗДРАВИ!!! и безавариини в тези студове :)

Потребителски аватар
ivo_555
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivo_555 » Чет 28 яну 2010 11:26

Колега само да знаеш, маслото се проверява при двигател изгасен поне 5 - 10 мин, а не веднага, и на сравнително равно място, иначе дава големи отклонения на щеката!

Потребителски аватар
PzKpfW
Автомобил: Golf 6
Двигател: CAYC
Контакти:

Мнениеот PzKpfW » Сря 17 фев 2010 19:25

При мене се появи преди време същия проблем. Стана на връщане от работа, времето беше много студено, но не знам защо включих вентилатора на парното доста по-късно от обикновено (аз по принцип изчаквам да позагрее малко и го включвам след около 4-5 минути каране). Беше късно вечерта, нямаше коли и понастъпих колата, двигателя загря бързо, и когато се прибрах след около 10мин. всички повдигачи щракаха много силно, колата звучеше като дизел. На следващата сутрин отворих с голямо усилие капачката за маслото и вътре имаше големи буци лед. Според мен при студено време и бързо загряване различните части на двигателя не могат да загреят еднакво и заради това върху по-студените части (като например капака на клапаните) се образува конденз. Възможно е такъв конденз да запушва и маслените магистрали към повдигачите, но също е възможно заради температурната разлика повдигачите да не могат да уплътнят и да задържат добре маслото. Оттогава включвам парното по-рано, на по-силна степен, двигателя загрява по-бавно, но по-равномерно и повече такова нещо не ми се е случвало. :)

Върни се в “Polo, Lupo, Up & Fox”