Проблем със спирачките на 6N

Техническа и сервизна информация за Polo, Lupo, Up и Fox
Потребителски аватар
rokera
Автомобил:
Двигател:

Проблем със спирачките на 6N

Мнениеот rokera » Чет 30 дек 2010 3:03

Ситуацията е следната. Преди няколко дена мих колата и я оставих. Вчера около обяд се качвам да ходя на работа и потегляйки се чу леко изпукване. Опитах се да спра иий.. неще. Спирачния педал до долу и нема никой. Дръпнах ръчна и некак си спрях. Напомпах спирачката няколко пъти и се оправи. Педала се качи и се удърви както трябва да е. Потеглям си аз, обаче на първия светофар усещам че спира на тласъци. Викам си обледило е дисковете, ще се оправи. И верно почна да спира нормално, обаче се появи шум от предно ляво колело при натискане на спирачка. Все пак отидох на работа и през ноща свършил вече си тръгвам. Качвам се и на страх натискам спирачка, проблем няма, педала горе и сичко е чук. Паля, загрява натискам и си е добре, да ама не. Тръгвам и при спиране пак се чува шум от предно ляво колело, който обаче вече се чува и при завой без натисната спирачка. И са се чудя кво ли може да е станало. Дали може да се е откачил диск, който при движение направо не дава отражение а при завой и спиране задира. Незнам какво да мисля. Първия топъл ден след празниците ще сваля джантата да видя кво е станало, но до тогава някой сблъскал се с такова произшествие може да ме светне каква е причината за това. И още един въпрос. Къде минават тръбите за спирачната система до задните колела, щот ми се стори че почти по средата под колата имаше някакво малко петно, но не съм сигурен какво и що е.

Потребителски аватар
maslinkov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Проблем със спирачките на 6N

Мнениеот maslinkov » Чет 30 дек 2010 8:47

Щом казваш че одървен педал ти е нормално, значи нямаш серво? Шума от колелото може и да е от лагер, а това вече не търпи отлагане. Отиди при гумаджия, вдигнете колелото на количка с твърд привод /не хидравличен крик/ и го завъртете - ако спирачка задира ще се чуе, а ако е лагер ще има вибрации на дръжката на количката. Не отлагай.
И да не пропусна - ляв лагер се чува на десен завой и обратно./да не губя време да те разпитвам де/ :D
Ако се чува и в двата завоя ще да е спирачка по - вероятно.

Потребителски аватар
rokera
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rokera » Чет 30 дек 2010 10:05

Не, не, не може би неправилно се изразих. Исках да кажа, че педала си се качи горе щот първоначално при натискане опираше долу и нямаше никой, може би нещо е било замръзнало по системата и оттам е дошло пропадането докато не напомпих няколко пъти а през нощта при прибирането ми преди палене го натиснах и беше удървен като при почти всеки. После след запалването си омекна нормално, но не беше пропаднал пак това ми стана интересно. Серво си има и то добро, знам как е с лошо такова. Лагер не вярвам да е познавам симптомите а и шума го има и при двата завоя и при спиране с възможно най-малък натиск шума се усеща веднага. Та най вече ме съмнява може ли да се откачи самия диск. При тия минуси сега няма да се нагъза да свалям колело, но ако позатопли след някой ден ще го видя а дотогава само догадки.

Потребителски аватар
anonimko
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот anonimko » Чет 30 дек 2010 10:35

Сменял ли си скоро спирачната течност -минал боклук и заседнал в задно цилиндърче и като си припомпал е преминало-познато лятото така ми направи и на мен .

Потребителски аватар
rokera
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rokera » Чет 30 дек 2010 10:50

Да сменявал съм течността предното лято. През оная нощ е било доста минусово та ме съмнява е ли е възможно от замръзване да пропадне педала. Досега не ми се случвало такова нещо а съм сменил доста коли. После ще слезна да пробвам как е сега, през нощта е било още по студено.

ПП: По последни наблюдения положението е: Днес педала си е както трябва да е. Ще видя по натам ако ми направи пак тоя номер ще търся причина. Като погледнах колелата апаратите и дисковете изглеждат на място, обаче докато десния диск е лъснат от снощното спиране то левия е ръждав, явно не е спирал. Докато не видя кво е станало и го оправя возилото в бокса и тъй.

silvesterjunior
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот silvesterjunior » Пет 31 дек 2010 16:31

педала може да пропадне ако от някъде изтича спирачна течност, или завира някъде поради прегряване някъде по система :012:

Потребителски аватар
Koksan
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Koksan » Нед 02 яну 2011 10:08

rokera написа:Да сменявал съм течността предното лято. През оная нощ е било доста минусово та ме съмнява е ли е възможно от замръзване да пропадне педала. Досега не ми се случвало такова нещо а съм сменил доста коли. После ще слезна да пробвам как е сега, през нощта е било още по студено.

ПП: По последни наблюдения положението е: Днес педала си е както трябва да е. Ще видя по натам ако ми направи пак тоя номер ще търся причина. Като погледнах колелата апаратите и дисковете изглеждат на място, обаче докато десния диск е лъснат от снощното спиране то левия е ръждав, явно не е спирал. Докато не видя кво е станало и го оправя возилото в бокса и тъй.

С;ед като е ръждив - явно имаш блокирало цилиндърче! Усеща ли се теглене при колата като спираш? другото което ми идва ... да не би да са ти замръзнали накладките и при тръгването да си разлепил феродото и сега да нямаш накладка?

Диска иначе няма къде да иде, защото е притиснат м/у джантата и главината и основно се държи от 4те болта на колелото! А шума, който чуваш, какъв е точно?

Потребителски аватар
rokera
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rokera » Пон 03 яну 2011 11:17

Koksan написа:да не би да са ти замръзнали накладките и при тръгването да си разлепил феродото и сега да нямаш накладка?

Ся като се замислих си абсолютно прав, щот за пропадне педала, а после да си е наред значи се е отлепило феродото, цилиндъра е излезнал по напред и съответно педала е пропаднал и при напомпване нещата се нормализират. Отивам да видя със сигурност това ли е а после евентуално ще търся накладки. Съвет за дебелината им и неква марка. Като се има предвид, че напролет ще сменям дискове, щот сега не му е времето и тогава пак ще ги сменям и няма смисъл много да се набутвам.

Потребителски аватар
anonimko
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот anonimko » Пон 03 яну 2011 11:25

Тогава ги смени сега всичко комплект-няма смисъл упражнение за луди и два пъти пари за накладки а за марка феродо засега съм доволен от тях а за дискове -зависи от парите които си приготвил.

Потребителски аватар
Koksan
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Koksan » Пон 03 яну 2011 14:47

И според мен е най добре всичко накуп ако се сменя да е сега! ей я е пролетта е след 2 месеца!
иначе ... най добрата комбинация според мен е диск Zimerman с накладки Ate

Потребителски аватар
rokera
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rokera » Пон 03 яну 2011 15:58

Дам точно това се оказа. Предна, лява, външна накладка феродото го нема. С приятел решихме компромисен вариант. Ще сложим стара здрава накладка само външна на това колело, колкото да се закрепи положението до напролет и тогава сменям комплект дискове и накладки. Сега е студено, мокро и съвсем не е време за нови. Един съвет, миете ли колата зимата задължително правете една обиколка да се оттече водата и тогава паркинг, да не стане като при мен.

Върни се в “Polo, Lupo, Up & Fox”