ламбда сонда-купена

Техническа и сервизна информация за Polo, Lupo, Up и Fox
gar4a
Автомобил:
Двигател:

ламбда сонда-купена

Мнениеот gar4a » Съб 02 апр 2011 7:19

Здавейте колеги вчера закачих полото на диагностика и ми показва че има грешка а именно ламбда сонда после я подвързахме да я пробваме дали дава добри стойности и се оказа че е(изтощена) забива на богата смес графиката та въпроса ми е от каде мога да си купя ламбда сонда ходих в ауто+ и ми казаха 250лв scare няма ли по евтин вариянт и надежден че и разхода ми е доста завишен полото е 6н1 1.6 аее 97г мерси предварително на всички вклучили се.

Последна промяна от gar4a на Вто 05 апр 2011 15:23, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Blizzarder-VW
Автомобил:
Двигател:

Re: ламбда сонда

Мнениеот Blizzarder-VW » Съб 02 апр 2011 8:29

Колега има по-евтини варианти, аз моята я взех за 90 лева и сам си я монтирах, нямам грижи от тогава. Не помня на коя марка беше,но нямам оплаквания.

Потребителски аватар
dj_tuhla
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dj_tuhla » Съб 02 апр 2011 9:45

APQ мотор, 4-жична сонда Bosch, LH05 мисля че беше модела (оригиналната е такава), цена клиент - 130лв, цена с отстъпка - 90лв. След смяната и, времената на дюзите на празен ход паднаха приблизително от 3.6ms на 1.8ms или иначе казано двойно :shock . Сега разхода в града е 7.5 :applause: . Имай предвид обаче, че сондата много лесно умира ако гори колата масло. Ако не са добре гумичките и/или маслените сегменти, няма смисъл да я сменяш преди да си оправиш мотора, защото и новата ще почине много, много бързо. Можеш да разбереш дали ти гори масло, като на загрял мотор отвориш вратата и докато гледаш към ауспуха подадеш няколко пъти едно след друго газ до към 4000 оборота примерно - така - бррм бррм бррм брррм бррмммммм, ако след третия-четвъртия път почнат да излизат сиви вълма отзад (то си и мирише специфично)...значи нагорява. Също развии една свещ и виж дали има масло по нея около електрода.

Друг вариянт бързо да се убие сондата е с газова ако имаш и в тоя случай не знам дали има симсъл да я сменяш изобщо.

Поздрав.

gar4a
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gar4a » Съб 02 апр 2011 10:47

мотора ми е след основен ремонт и съм навартял около 3000 километра небута грам масло и непуши черно

Потребителски аватар
НарКол
Автомобил: Polo Classic
Двигател: AFT

Мнениеот НарКол » Съб 02 апр 2011 11:25

Колеги, кажете откъде сте купили сондите де. :Mr Green Fun

Аз също я водих на диагностика преди няколко дни, защото гореше 10+ смесено :drinking: . Закачиха джаджите и казаха, че всичко било нормално, но при топъл двигател. Искаха момчетата да им я оставя да я проверят на студен двигател, само че не беше удобно. Междувременно ми казаха да я засека на извънградско. Имах път на стотина километри, излезе около 6/100.
Обясниха ми, че била ламбда сондата и се подавало повече гориво при студен двигател, затова идва толкова голям разхода. И вярно, понякога на първа/втора дави двигателя. Та май ще сменям сонда. :?

gar4a
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gar4a » Съб 02 апр 2011 11:29

а относно разхода доста е завишен на бензин карам но мисля да сложа гас ако сложа гас няма смисал да я сменям ланда сондата горе долу газифициране ще ми струва колкото една нова ланда сонда около 300лв :roll:

Потребителски аватар
gollf_fff.
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gollf_fff. » Съб 02 апр 2011 11:35

gar4a написа:а относно разхода доста е завишен на бензин карам но мисля да сложа гас ако сложа гас няма смисал да я сменям ланда сондата горе долу газифициране ще ми струва колкото една нова ланда сонда около 300лв :roll:

газ ще ти легне по- скъпо имай предвид че ще слагаш пълен инжекцион за 1000лв

gar4a
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gar4a » Съб 02 апр 2011 12:10

немисля да слагам пълен инжекцион обикновена газова ще сложа с повечко гърмялки карах вече 3 такива полота супер са като разхот на гас и неса имали проблеми с гърмене на колектори от повече от 3 години такаче май ще се монтира скоро

Потребителски аватар
gollf_fff.
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gollf_fff. » Съб 02 апр 2011 12:41

gar4a написа:немисля да слагам пълен инжекцион обикновена газова ще сложа с повечко гърмялки карах вече 3 такива полота супер са като разхот на гас и неса имали проблеми с гърмене на колектори от повече от 3 години такаче май ще се монтира скоро

имай в предвид , че колектора ти е пластмасов.

Потребителски аватар
Gecatawe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Gecatawe » Съб 02 апр 2011 13:12

dj_tuhla написа:APQ мотор, 4-жична сонда Bosch, LH05 мисля че беше модела (оригиналната е такава), цена клиент - 130лв, цена с отстъпка - 90лв.

Само че за тези пари ти продават универсална серия (на Bosch) напримерно можеш и друга марка да си купиш(задължително ако е универсална е да няма букса, оригиналните имат букса).Оригиналната е точно за тази марка автомобили и струва майка си и баща си(май в VW беше нещо от рода на 350-400лв с монтаж + 1 година гаранция)Аз смених моята преди 1 седмица (универсална на NGK 100лв, а и един колега от форума кара вече с такава 2-ра година и не се е оплакъл, за БОШ ми искаха 130,) и разхода от 14 градско в студеното падна на 10 и извънградско от 8.5 на 6, ако слагаш газ слагай и ламбда емулатор.

Потребителски аватар
dj_tuhla
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dj_tuhla » Съб 02 апр 2011 15:56

Сондата която махнах беше същата като тази която сложих - Bosch LH05, може да бъркам буквите но 05. Беше си оригиналната тази която свалих, т.к. си беше в едно с конектора, не беше поена (то не се и пои де) нито надена. Така че не знам за каква универсална серия говориш. Колкото свещите дето си купуваш са универсални, а тези за начално вграждане оригинални при един и същ номер, толкова и при сондата има разлика. Специално на немски двигател аз лично не бих сложил сонда различна от Bosch. Времената ги гледах на VAG-Com, сондата я купух от АутоСтар, хората си извадиха какво е за този мотор в каталога.. Както казах,времената на дюзите паднаха драстично и това веднага си пролича по разхода. Така че и да се нарича универсална, все ми е тая. Естествено че същата сонда от дилър ще е на 4рна цена, но разликата ще е както ти каза в конектора, който ще е директно на кабелите. Е, едно надене не е такъв проблем мисля при условие че в комплекта си има всичко необходимо.

Потребителски аватар
Gecatawe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Gecatawe » Съб 02 апр 2011 16:23

dj_tuhla написа:Сондата която махнах беше същата като тази която сложих - Bosch LH05, може да бъркам буквите но 05. Беше си оригиналната тази която свалих, т.к. си беше в едно с конектора, не беше поена (то не се и пои де) нито надена. Така че не знам за каква универсална серия говориш. Колкото свещите дето си купуваш са универсални, а тези за начално вграждане оригинални при един и същ номер, толкова и при сондата има разлика. Специално на немски двигател аз лично не бих сложил сонда различна от Bosch. Времената ги гледах на VAG-Com, сондата я купух от АутоСтар, хората си извадиха какво е за този мотор в каталога.. Както казах,времената на дюзите паднаха драстично и това веднага си пролича по разхода. Така че и да се нарича универсална, все ми е тая. Естествено че същата сонда от дилър ще е на 4рна цена, но разликата ще е както ти каза в конектора, който ще е директно на кабелите. Е, едно надене не е такъв проблем мисля при условие че в комплекта си има всичко необходимо.

Еми всеки предпочита да нади кабели от колкото да дава 3-4 пъти повече за сонда с конектор :) мойте времена и графики ги гледах перфектни са , сложих преди новата сонда една 2-ра употреба от БМВ БОШ и закачих осцилографа и беше много зле положението.С новата е перфектно и като разход и като време на дюзи.Със старата ми като я закача на ВАГ-а ми даваше че ми е слаб сигнала като грешка, на газ-анализатор я закачвах и там беше зле работата и след смяната съм предоволен.

gar4a
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gar4a » Вто 05 апр 2011 10:18

купих си ламбда сонда bosch ls05 като я сминя ще пиша

gar4a
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gar4a » Вто 05 апр 2011 11:53

колеги смених сондата и сега несе появява грешката ще я покарам ден два и ще я замеря да видя дали работи като хората :да:

Потребителски аватар
freestyler911
Автомобил: VW polo
Двигател: AEX 1996

Re: ламбда сонда-купена

Мнениеот freestyler911 » Сря 06 апр 2011 6:28

Гърч- колко пари похарчи за сонда. Сподели и какъв разход е давал автомобила преди и след смяната (като го засечеш...)

Върни се в “Polo, Lupo, Up & Fox”