Странно тракане на двигателя

Техническа и сервизна информация за Polo, Lupo, Up и Fox
Потребителски аватар
Vassilnk
Автомобил:
Двигател:

Странно тракане на двигателя

Мнениеот Vassilnk » Нед 18 юни 2006 22:43

Колеги, наскоро чух странно тракане от двигателя на Полото ми - 1.6 АЕХ двигател, 1996-а - при празен ход се чува нещо наподобяващо леко чукане на клапанче. Не винаги го има този проблем и май оставам с впечатлението, че като я покарам малко и позагрее тогава започва. Пак да кажа, че шума е доста слаб. Същевременно от време на време има и леки вибрации на двигателя - все пак може би е нормално. Та искам да ви питам за евентуални причини - свещи? Може ли да е от маслото - през зимата сипах 10W 40, че било по-вискозно и по-добро за студеното време - може ли поради това сега на жегите да не успява да създаде достатъчно налягане в повдигачите на клапаните и за това леко да чукат? А дали може да има връзка с вибрациите и те откъде ли са - тампон, гърне? Благодаря предварително.

Потребителски аватар
Vassilnk
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Vassilnk » Пон 03 юли 2006 11:16

Оказа се, че е лагер на някоя от предавките на скоростната кутия :(
Уж било чест проблем при полото. Сега се колебая дали да сменям всички лагери или да купя на старо друга скоростна, което е по-евтиния вариант. Някой ако може да ми каже все пак какви опасности крие карането по този начин - майстора ми твърди, че няма проблем за сега, но все пак в един момент би могло да блокира това лагерче и незнам какви ще са последствията - само скоростната ли ще замине? А иначе шума е само на празен ход, защото в движение валът и зъбното колело са зацепени един за друг и лагерчето не се върти.

Потребителски аватар
wili98
Щраусолог
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот wili98 » Пон 03 юли 2006 11:19

Колега спри да слушаш, започвай да караш.!
Натисни съединителя, и виж дали ще престане да трака..
Обикновенно е честа болка лагера на съединителя.. на на ск. кутия..
Старият ми голф вече 100 хиляди гони, и не се предава със същото тракане.

Потребителски аватар
kimbaten
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот kimbaten » Пон 03 юли 2006 11:54

...и на мене ми трака лагера на съединителя по абсолютно същия начин - карам го така вече доста време и за сега единственото кофти е дразнещия шум.

Потребителски аватар
sardokar
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот sardokar » Пон 21 авг 2006 10:31

Аз имам същия проблем. Поло 1.9Д AEF. Като го купих не се чуваше нищо. Но като го покарах 4-5 хил. км. започна от време на време да се чува леко чукане. Намерих едни забравени клещи от пред при двигателя (най вероятно съм ги оставил там като си слагах алармата) и реши че е от тях и продължих да карам. Но сега се чува по-силно. Не го прави винаги и се чува само когато колата е карана поне 10-тина ~ 15 минути. Чува се само на празен ход на свободна. Като натисня съединителя или бутна леко ск. лост напред/назад чукането изчезва. Карам го така вече близо 2000км. Чудя са дали със смяна на маслото или с някъква добавка няма да се оправи или ще трябва оперативна намеса със магическия уред тесла и заклинанието " е те са ти е**х май****...." :roll:

Потребителски аватар
wili98
Щраусолог
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот wili98 » Пон 21 авг 2006 10:47

хихи..
Голфа се предаде... ;) сменихме съединителя...
сега в момента имам тракане и на полото ААУ мотор.. ама там нещата май не са до съединител.. а по-скоро скоростна кутия...

И пак..
спрете да слушате.. започвайте да карате ;)

kypykyk
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот kypykyk » Чет 31 авг 2006 11:12

Имам подобен проблем от тази сутрин. На празен ход се чува равномерен шум, не точно тракане, а по-скоро нещо като търкане, като натисна съединителя спира.
Минах покрай един квартален майстор до работата ми и той каза, че било лагер на скоростната кутия и трябвало да се свали кутията и да се смени, ама щяло да отнеме 2-3 дена, а аз утре смятам да пътувам в провинцията. Възможно ли е шумът да е от съединителя, както пише Вили ? Знаете ли някой специалист по скоростни кутии, щото на мен тоя не ми вдъхна доверие.

Колата ми е Поло 1.3, '95.

Върни се в “Polo, Lupo, Up & Fox”