Lupo 1.0 ALL, повишава обороти, при "помпане" на спирачка???

Техническа и сервизна информация за Polo, Lupo, Up и Fox
Motty
Автомобил:
Двигател:

Lupo 1.0 ALL, повишава обороти, при "помпане" на спирачка???

Мнениеот Motty » Съб 30 апр 2011 21:44

Привет колеги, днес изчистих дросела на лупото, внимателно и хубаво. Преди това на светофари оборотите се колебаеха и клонеше към гаснене, сега го няма тоз проблем, НОоооо като натискам спирачка, помпам като за обезвъздушавне, оборотите се вдигат до 1800.... някой имал ли е такъв проблем, давайте съвети какво да гледам. Всички вакуми са прегледани и няма нацепено....
П.С. Адаптирах клапата с ВСДС, още преди да запаля колата.....
П.С.2 Как се проверява с мултицет, тоест какви стойности трябва да ми даде датчика за температурата на двигателя-4ри пиновия.... на ваг-кома показва 64, пък колата вече си е загряла и си пуска перки и т.н.
П.С.3 Клапата отваря напълно,но отчита(ваг-ком) че отваря само до около 81%, това нормално ли е, режимите й са "айдиъл" и "парт тротъл", не трябва ли да има и "Фул тротъл" когато е докрай....(може да допусна грешка затова съм използвал бг траскрипция на думите :oops: )

Потребителски аватар
Gecatawe
Автомобил:
Двигател:

Re: Lupo 1.0 ALL, повишава обороти, при "помпане" на спирачка???

Мнениеот Gecatawe » Нед 01 май 2011 12:35

Датчика се проверява по следния начин
на крачета 1 и 3 при 0 градуса температура дава 5000-6500 ома , при 20 градуса 2250-3000 ома , 40градуса 1000-1500 ома , 60 градуса 550-700 ома , 80 градуса 275-375 ома.

Motty
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Motty » Нед 01 май 2011 16:35

Благодаря колега, датчика ще бъде проверен, като и за другите от групана на ВАГ(с 4-ри пина) важат същите стойности предполагам? Аз карам А 3 с двг. АЕН - 1.6, то пак има такъв датчик, та ако някога се появи съмнение за удито, пак към тези стойности да се обръщам, нали?
Другия въпрос си остава, това с вдигането на оборотите, :037:

Потребителски аватар
maslinkov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот maslinkov » Пон 02 май 2011 5:22

Спирачната ти течност е за смяна. Рискуваш да останеш без спирачки при по - продължително спускане със завои. Това е вторият ти въпрос, нали?
За третият моят майстор Казва: "От много работи може да е" :да:

Motty
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Motty » Пон 02 май 2011 9:52

Тоест да разбирам, че повишаването на оборотите, на място и в движение при натискане на педала на спирачката е от лоша, недостатъчна или стара спирачна течност...... Спирачната течност е виновника за оборотите.....правилно ли съм разбрал....

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Пон 02 май 2011 10:00

Повишаване на оборотите е от богата смес на празен ход. За това причините са много, бягай на диагностика. Спирачната течност има общо толкова, колкото антената на радиото с разбит шарнир, примерно. :beer

Motty
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Motty » Пон 02 май 2011 10:11

Кабел имам, опит богат с ваг ком няман, гледах я доста време какво прави и...... Грешки няма записани в "енджън"-а. Как така ще обогатява сместа и ще вдига обороти при натискане на педала на спирачката..... иначе на тихи обороти си работи колата и когато почна да натискам педала на спирачката тип - "помпане", но не се "злобя" на педала, смисъл само помпам но не го насилвам, тоест няма значение от силата на натискане, колкото от интензитета на "помпането" колата вдига обороти до 1800 в мин., при положение че преди това е била на 880 в мин. При повишаването на оборотите ъгъла на дросела остава същия, не се променя, а вдига обороти.... :banghead:

Потребителски аватар
i.e.i
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот i.e.i » Пон 02 май 2011 10:18

Да засмуква въздух от сервото?

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Пон 02 май 2011 10:21

При помпане, ако идва въздух от сервото и сместта е нормална, се получава обедняване и падат оборотите. Ако е богата, се вдигат.

Motty
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Motty » Пон 02 май 2011 10:26

Ами горе долу идват нещата, при положение че е възможно да засмуква въздух от сервото и като прибавим "Грешния" температурен датчик, който при загряла кола ми показва на ваг-ком ~64 градуса, мисля че се решава дилемата...... по вероятно е от къде да дърпа въздух - от самото серво или от мъркуча между сервото и колектора..... мисля че към колектора този мъркуч е "пипан", имаше една скоба, такава илиенска, смисъл от широко разпространените за утвертка.... а не от тези оригиналните, които са по останалата част от мъркуча..... има ли нещо вярно в размислите ми...

Потребителски аватар
PzKpfW
Автомобил: Golf 6
Двигател: CAYC
Контакти:

Мнениеот PzKpfW » Пон 02 май 2011 11:43

Пробвай да изолираш смукателния колектор от сервото и веднага ще разбереш дали проблема е от там :roll:

Motty
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Motty » Пон 02 май 2011 12:02

Точно това ще да е следващото нещо по колата..... само да дойде при мен, и по-вероятно да е от мъркуча между серво и двг., да има спукано някъде и да дърпа въздух, а не самото серво са изпуска и колектора от там да си дърпа непредвиден въздух, че спирачките на лупото не са от най-добрите, за да спра трябва да се..... фърла върху педала! Възможно ли е през самото серво да си "диша" двигателчето и то само при натисната спирачка, помпане.
Как е устроено това нещо сервото, някой схема има ли, не съм се замислял досега за тоз възел... :oops:
Не съм споменавал до сега, няма АБС-и и такива глезотий- най простия вариянт, то връзката между мотора и сервото е тоз мъркуч..... той ще да е
:?:

Потребителски аватар
maslinkov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот maslinkov » Пон 02 май 2011 12:42

viewtopic.php?f=5&t=157062&hilit=%D0%BC%D0%B5%D0%BC%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D0%B5%D1%80%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE
И аз съм чувал за тази мембрана, ама не съм я виждал. Играта на оборотите на празен ход можело и да е от нея ми казаха в Ауто+. Както и да е, вече имам и серво от колега във форума, само остава да го сменя и да видя оттам ли ми забива, когато и скимне само при десен завой /колкото по - пълен толкова по - ясно изразено/
Нормално е да се покачват оборотите при натискане на спирачка до към 900-1000 /моите нормално са ПХ = 700+-40/мин./ Ама на 1800 scare
А съскането се регулира от спирачната помпа доколкото знам, за да изчезне.

Потребителски аватар
dj_tuhla
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dj_tuhla » Пон 02 май 2011 13:39

Датчика за темп на охл. течност по принцип не играе над 50 градуса, поне при по-старите ЕКУ-та беше така (говоря за тези от началото на 90-те). Моето ЕКУ (1.4 APQ, mareli) също си мисли че е 72 градуса водата при 95 реални (пуска перката), но вчера за проба коригирах датчика с един резистор паралелно, така че да си мери 90градуса ЕКУ-то и нямаше никаква промяна нито във времената на дюзите, нито в ъгъла на запалването нито в оборотите, така че мисля че и тук след 50 градуса не играе този датчик.

Едит - сега прочетох в една друга тема, че адаптациите с VagCom не могат да се правят ако не е загрял мотора до 80 градуса.. ще се сменя тоя датчик, няма как ..

Последна промяна от dj_tuhla на Пон 02 май 2011 17:53, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
maslinkov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот maslinkov » Пон 02 май 2011 14:06

Колегата говори за температурния датчик на двг., а не в казанчето. Моят е разкачван за проба на работещ мотор и в съображение също идва прецакване на ЕКУ-то ми и затова да съм на авариен режим. На диагностика обаче си мери точно колкото показва на таблото. Перката си има автономен датчик и не се командва от ЕКУ-то. То само взема информация от този на двг. и на охл. течност и ги съпоставя. Затова като го разкачахме чак след 2 минути изписваше че няма данни за темп. на двг. И ЕКУ съм си купил от Гарча. Само събирам пари за ремонт все още, че може да се наложи нова Ламбда /макар тази да е нова, но универсална/ и/или клапа не дай боже.
Засега всичко води към вакуума на сервото, което ми променя центровката /предварението на І-и цилиндър/ и намаляне на резерва на бензиновата помпа като ми забива. Взех си и МАП сензор от друг колега и мисля обаче да започна с него. Стискайте палци. Пък и колата си върви задоволително и чакам проблема да се изяви по - отчетливо. Аман от ФВ /стар де/ scare

Върни се в “Polo, Lupo, Up & Fox”