Охладителна система Polo 2F проблем! - РЕШЕН!

Техническа и сервизна информация за Polo, Lupo, Up и Fox
Потребителски аватар
RANOPILE
Автомобил: VW Polo 2F
Двигател: AAU 1994

Охладителна система Polo 2F проблем! - РЕШЕН!

Мнениеот RANOPILE » Съб 27 ное 2010 20:15

Автомобил: 1043куб см, 34kW. Колеги търсих, но не намерих подобна тема, а точно обратната с прегряване. Колата ми много бавно загрява и имам чувството че върти охладителната течност само през радиатора. Ходих при диагностик и ми каза, че термостата и ламбда сондата са читави и компютъра нямаше грешки.
Кажете за колко време нормално на празен ход би трябвало да стигне 70 градуса или друга температура.
Днес запалих за малко колата и пипнах входящия маркуч на радиатора и той беше почнал да се загрява, а стрелката за температурата в купето не беше мръднала от минимума...

Последна промяна от RANOPILE на Нед 26 дек 2010 8:34, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
enigma79
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Re: Охладителна система Polo 2F проблем!

Мнениеот enigma79 » Съб 27 ное 2010 20:20

RANOPILE написа:Автомобил: 1043куб см, 34kW. Колеги търсих, но не намерих подобна тема, а точно обратната с прегряване. Колата ми много бавно загрява и имам чувството че върти охладителната течност само през радиатора. Ходих при диагностик и ми каза, че термостата и ламбда сондата са читави и компютъра нямаше грешки.
Кажете за колко време нормално на празен ход би трябвало да стигне 70 градуса или друга температура.
Днес запалих за малко колата и пипнах входящия маркуч на радиатора и той беше почнал да се загрява, а стрелката за температурата в купето не беше мръднала от минимума...

Ако тръбите започват да парят след 20-40минути работа на двигателя,то причината може да бъде,неработещо табло,отчитане на температурата на водата,другото е неработещ датчик за отчитане на водата,а може и прекъснат кабел :012:

Потребителски аватар
RANOPILE

Мнениеот RANOPILE » Съб 27 ное 2010 20:24

Колега нормално ли е колата да неможе да загрее при големи разстояния според мен или проблема да е в отчитането?
И нормално ли е при студена кола входящ маркуч към радиатор да се загрява?

Потребителски аватар
enigma79
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот enigma79 » Съб 27 ное 2010 20:26

Може термостата да е блокирал колега :talk:

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Съб 27 ное 2010 20:37

Кой е входящия маркуч, мисля, че на голфа е долния и той трябва да остава напълно студен до отварянето на термостата, предполагам, че и на полото трябва да е долния. Затова мисля, че термостата ти е за смяна, независимо от мнението на диагностика.
Лесно може да провериш, ако термостата не затваря ще загряват и двата маркуча.
Втория маркуч трябва да започне да загрява едва при пълното загряване на двигателя.

Потребителски аватар
RANOPILE

Мнениеот RANOPILE » Съб 27 ное 2010 20:39

enigma79 написа:Може термостата да е блокирал колега :talk:

И това няма да го надуши диагностиката, защото си подава сигналите като хората...
А как да разбера дали е блокирал и какво трябва да разглобя. Да не е нещо под синия(термо) датчик. И ако има проблем как ще се оправи?

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Съб 27 ное 2010 20:42

Просто запали колата и пипай и двата маркуча. Ама термостата с компютърна диагностика ли се опитахте да го хванете :shock

Потребителски аватар
enigma79
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот enigma79 » Съб 27 ное 2010 20:42

RANOPILE написа:
enigma79 написа:Може термостата да е блокирал колега :talk:

И това няма да го надуши диагностиката, защото си подава сигналите като хората...
А как да разбера дали е блокирал и какво трябва да разглобя. Да не е нещо под синия(термо) датчик. И ако има проблем как ще се оправи?

Термостата не дава никаква информация на компа и май,май това тие проблема.Сваляш и тестваш mhihi Ама не с ваг кома,а с тенджерата :drunk

Потребителски аватар
kaiser666
Автомобил: Bmw E34
Двигател: M20B20

Мнениеот kaiser666 » Съб 27 ное 2010 20:43

Термостата ти не уплътнява, има доста теми. Смени го но трябва да сложиш читав. Валер или бер. Аз сложих валер от ауто+, за сега работи въпреки че трудно загрява над 70 извънградско. Най-добре е да си вземеш Валер от ВиД ауто, които са официален вносител и имат магазин на бул. Черни връх.

Дори и да пробва с тенджерата не е гаранция че термостата ще работи както трябва. Имах 3 термостата които си отваряха точно както трябва в тенджерата, но в колата не беше така.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Съб 27 ное 2010 20:46

kaiser666 написа:Термостата ти не уплътнява, има доста теми. Смени го но трябва да сложиш читав. Валер или бер. Аз сложих валер от ауто+, за сега работи въпреки че трудно загрява над 70 извънградско. Най-добре е да си вземеш Валер от ВиД ауто, които са официален вносител и имат магазин на бул. Черни връх.

Дори и да пробва с тенджерата не е гаранция че термостата ще работи както трябва. Имах 3 термостата които си отваряха точно както трябва в тенджерата, но в колата не беше така.

Е кое по-точно му работи на тоя термостат като не ти загрява над 70 градуса?

Потребителски аватар
nosex
Вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nosex » Съб 27 ное 2010 20:48

ktamen написа:
kaiser666 написа:Термостата ти не уплътнява, има доста теми. Смени го но трябва да сложиш читав. Валер или бер. Аз сложих валер от ауто+, за сега работи въпреки че трудно загрява над 70 извънградско. Най-добре е да си вземеш Валер от ВиД ауто, които са официален вносител и имат магазин на бул. Черни връх.

Е кое по-точно му работи на тоя термостат като не ти загрява над 70 градуса?

Нашта генерация е по-особенна mhihi И при мен е така, само че при 120 на магистрала ми показва към 75-80 градуса. То и VDO-то мисля, че и той полудява и показва глупости след 20 годин, знам ли :drinking:

Потребителски аватар
RANOPILE

Мнениеот RANOPILE » Съб 27 ное 2010 20:51

enigma79 написа:Термостата не дава никаква информация на компа и май,май това тие проблема

На един колега с Golf 3 точно същия диагностик му беше казал след проверка де, че в датчика е проблема и се оказа че буксата беше зле.
А долния маркуч докато работеше колата днес(за малко) беше студен.
Ще пробвам със смяна и дано стане по-добре, че има и други проблеми...

ktamen написа:Е кое по-точно му работи на тоя термостат като не ти загрява над 70 градуса?

Загрява, но мисля че е твърде бавно. И перката се включва, та там да чукнем на дърво засега няма проблеми.

За 4 км градско нормално ли е да показва 70 градуса? :roll:

Потребителски аватар
kaiser666
Автомобил: Bmw E34
Двигател: M20B20

Мнениеот kaiser666 » Съб 27 ное 2010 21:00

[quote="ktamen"][quote="kaiser666"]quote]

Къде видя, че не загрява над 70 градуса? Загрява но трудно! Ще почне да загрява лесно и дадържи температура като дам 70 лв за нов таралеж от офиациален вносител и горе долу още толкова за такъв термостат, но и тогава не е сигурно.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Съб 27 ное 2010 21:03

Термостата си е напълно самостоятелна джаджа и не му пука от никакви датчици и компютри - около него жици няма. Това е клапан в охладителната система, който при достигане на 85-90 градуса отклонява част (или всичката) от водата да минава и през радиатора. Благодарение на него радиатора остава напълно студен докато не загрее двигателя. В него има една капсула (пълна с восък или нещо подобно беше), която при загряване изтласква една ламаринка, която отваря и втория кръг (през радиатора) на охладителната система.
Някои по-модерни возила имат електрически термостати, ама твоя не вярвам да е такъв.
Диагноза на термостат се поставя като се пипат маркучите или за по точно, като им се мери температурата, компютрите не могат да помогнат с нищо :Mr Green Fun

Потребителски аватар
nosex
Вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nosex » Съб 27 ное 2010 21:05

kaiser666 написа:
ktamen написа:
kaiser666 написа:quote]

Къде видя, че не загрява над 70 градуса? Загрява но трудно! Ще почне да загрява лесно и дадържи температура като дам 70 лв за нов таралеж от офиациален вносител и горе долу още толкова за такъв термостат, но и тогава не е сигурно.

При мен и таралежа е сменян 2 пъти, резултат няма mhihi
Абе, айде бре, няма да им се втилясваме толкова, нали харчи колкото по каталог (поне при мен) и е Африка през зимата дори и на 70 градуса, какво повече?!? :да:

RANOPILE написа:За 4 км градско нормално ли е да показва 70 градуса? :roll:
Да, напълно, поне при сегашните атмосферни условия.

Върни се в “Polo, Lupo, Up & Fox”