Не може да се изфорсира във високи обороти 1.4 16в

Техническа и сервизна информация за Polo, Lupo, Up и Fox
Потребителски аватар
Blizzarder-VW
Автомобил:
Двигател:

Не може да се изфорсира във високи обороти 1.4 16в

Мнениеот Blizzarder-VW » Вто 16 авг 2011 16:31

Здравейте колеги имам проблем, които СПЕШНО трябва да реша.Поло то е 1.4 16в 100коне. От вчера ми направи впечатление,че колата не иска да се изфорсира над 4000 об/мин. Сякаш прекъсвача ми се е преместил там. Иначе колата върви перфектно има невероятна динамика, всичко ок ... Проблема го прави и на газ и на бензин, като и на двете до тези обороти се ускорява като оса. Направи ми впечатление,че като е стигнала до 4000 об/мин и върна газта, ми гъврми в ауспуха, а това до сега не го е имало никога. Горивната смес на бензина и газта се управлява от отделни компютри, значи проблема може да е единствено в ламбда сондата(тя е сменяна преди 20 000км scare ) надявам се да не е там.Тоците не знам дали имат проблем, но всичко ми работи перфектно дори като са и закачени много консуматори като климатик, фарове и други. Дросела ми е нов, отделно махах и клемата на акумолатора да изчистя евентуални грешки. Дотук безуспешно. Възможно ли е да не и достига въздух ? Защото съм с обикновен въздушен филтър, но съм го оставил да смуче точно след края на кутията на филтъра, защото си мисля, че ми вкарва много топъл въздух от двигателя през тази разпределителната джаджа на въздухопровода. Свещите ще ги погледна ако успея да ги развия, но ако е от тях би трябвало и други проблеми да имам, а аз нямам .... Не знам,започвам 1 по 1 защото колата ми трябва, за да ходя на море, ако я вкарам в сериз няма да ми трябва, защото ще дам парите за морето :mrgreen: За това или аз ще си я оправям или автобус. Не смея да тръгна и да не мога да изпреваря някъде ...
Давайте идеи :)

sparcho
Автомобил:
Двигател:

Re: Не може да се изфорсира във високи обороти 1.4 16в

Мнениеот sparcho » Вто 16 авг 2011 16:45

колега виж свщите и кабелите

spetsialista
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот spetsialista » Вто 16 авг 2011 16:50

АКО ИМАШ КАТАЛИЗАТОР -----> O U T <-----
Един приятел имаше същия проблем махна катализатора сложи тръба (ти може да си го замениш или резонансно гърне за тия кончета)
А ако нямаш катализатор ако на скоро са ти сменяли ангренаж може да не са догодили центровката на делкото (пак ми се е случвало) иначе да се случва и на бензин и на газ за мен е катализатор (при условие че имаш естествено)

УСПЕХИ!

Потребителски аватар
Blizzarder-VW
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Blizzarder-VW » Вто 16 авг 2011 16:56

Катализатора беше първото нещо, което махнах като я купих :D Ангренажа ми е на 50 000км. трябва да го сменям, но не е от него в тоя случай. сега отивам и развивам свещите да ги видя. Ламбда сондата може ли да спъва така колата попринцип ?

spetsialista
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот spetsialista » Вто 16 авг 2011 17:06

Не мога да отговоря но ако е такъв проблема и мислиш че може да е от сондата откачи акумулатора за една нощ и виж на другия ден (така се рестартира компютъра) ако правеше това само на бенз като и да е но ти казваш че е ина газ....

П.П. есно да ти кажа баща ми има Вектра на бензин неискаше да се форсира от задръстване в системата но веднъж ме ядоса отидох на едно отдалечено място и крака ми натежа върху газта за 5-10 минути докато не взе че дигна оборотите и когато я цедех от задното гърне ми изхвърчше ватата и така за 10-тина минути можеше да си напълня с вата едно пликче наелоново та.... така
Успехи и дано да намериш проблема пиши, но според мен свещите работят ли на тихи/средни мисля че няма да те "затъкнат" във високите

Потребителски аватар
Blizzarder-VW
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Blizzarder-VW » Вто 16 авг 2011 17:43

Компютъра го оставях откачен към 2 часа. Това беше първото което направих. Сега махнах въздушния филтър и така на голо я форисрах и пак си го прави. Значи не е и от недостиг на въздух. На външен вид кабелите са ми ок, прегледах колкото се вижда няма откачени датчици, няма изгорели бушони. Направо не знам :D Ако я закача на комп и я изфорсирам дали ще ми се появи тази грешка, за да мога да разбера къде е проблема ? И също така детонациите в гърнето, които се получават като връщам газта? Те са разковничето според мен, ама като не знам какво да гледам ...

Потребителски аватар
maslinkov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот maslinkov » Вто 16 авг 2011 18:00

Ако не си пипал делкото си виж налягането на маслото. Ако му се е сринал вискозитега и помпата изнемогва, датчиците влизат в авариен режим, предварението идва по - малко и все едно си преместил ограничителя - нищо няма да имаш записано като ваг-грешка. Поредността на диагностиките е в твой избор. :D

Потребителски аватар
Blizzarder-VW
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Blizzarder-VW » Вто 16 авг 2011 18:35

Ами маслото е на няма и 2000км. Но ме хвърляш в размисъл, защото сипах 5в-40 Пълна синтетика, Кауфландски лиценз. От друга страна едва ли е от самото масло, защото след като го бях сменил я ускорих един път до 7 об/мин. и нямаше никакъв проблем :) НО налягането ще го проверя, може да съм избил нещо.

spetsialista
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот spetsialista » Вто 16 авг 2011 18:51

Ако проблема е в маслото както казва колегата то няма веднага да се появят веднага този проблем при разбиването на маслото при пълната синтетика аз на 90% съм сигурен, че тоя мотор не е за пълна синтетика и така може да разрежда и износва маслото по бързо и да изчезва вискозитета му намлява (става по рядко)
Това е моята логика, ако колегата е прав.

Потребителски аватар
maslinkov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот maslinkov » Вто 16 авг 2011 19:02

Тъжната истина е че вече не се правят масла за нашите мотори /преди 1999г./ и новите супер масла просото ги убиват. Или като е сипал пълната синтетика, тя е отмила всичкия боклук от двг. и е задръстила редукционния клапан на помпата, който е останал отворен и налягането се срива /този вариант беше при мене пък/ Аз пари за нова кола нямам, но се замислям като се скапе тоя двг. да сложа такъв минимум прозвозство 2001г., по - добре 2004г. Другият вариянт е да си произведа сам масло. :lol:
Търся с такива характеристики:
Масла Shell Helix Plus 10W-40 надхвърля изискванията на всички водещи производители на автомобили и на следните спецификации:

API - SJ/CF
ACEA - A3/B3-98
VW - 500.00 and 505.00
BMW - Специални масла
Peugeot-Citroen - Отговаря на PSA- изисквания за Е и D
Mercedes Benz - 229.1
Rover Регистрирано
JASO "SG"., но да са истински. :D ТУК 500,00 да се чете 502,00
viewtopic.php?f=17&t=115074

Потребителски аватар
Blizzarder-VW
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Blizzarder-VW » Сря 17 авг 2011 17:18

Колеги, проблемът май е по-сериозен отколкото си мисля. Днес и смених и свещите защото си им беше вереме, но и това не помогна. А сега като я изфорсирах на студен двигател изпуши много яко такъв бял пушек смърдящ отвратително. Интересно е,че като е загряла или пък не я изфорсирвам до тия обороти, а една идея по-надолу не пуши грам. Маслото си ми изглежда наред, няма никакви индикации, че му има нещо. Все пак ще я закарам на сервиз утре, но ми се щеше да открия откъде идва проблема. Възможно ли е да ми е издухал двигателя и затова да не иска да се изфорсира ? Не знам вече. Помагайте.

Потребителски аватар
maslinkov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот maslinkov » Сря 17 авг 2011 18:11

Абе , колега, преди да вървиш в сервиз си възстанови въздуха, както бог/конструкторът го е създал и тогава пробвай. А ако си в сервизен режими веднага няма да усетиш разлика /трябва да минеш около 450 км за да се оборави компа/ Иди в сервиз и само ще ти вземат паричките. То да не са немските сервизи, че да плащат по 4000 евро заплата на инженер? scare
ПП. Да се поясня - компа от време на време трябва да си похапва топъл въздух дори когато е загряла колата - така "увеличава" октана и предварението за да вдигне обороти. Предполагам че си с елмагнитен клапан за топъл/студен въздух. А ако не си, като мене, това е заложено в совфтуера. :deal

Потребителски аватар
djshomi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот djshomi » Сря 17 авг 2011 19:37

Зацепването на ангренажа как е да не е прескочила зъб, може бобина или датчик на хол да е тръгнал, скапал се ком за последното мога да ти помогна имам.Ако е сондата разкачи я да мине в сервизен режим трябва да си работи почти нормално.Друиги варянти мап и егр клапан дето се сещам , а и спукана мембрана на вакома на делкото.Виж палеца и дист капачка за нагари.

keymaker
Автомобил: Passat+T4
Двигател: ABS+AAB

Мнениеот keymaker » Сря 17 авг 2011 21:38

една диагностика като за начало ,преди нея въздушен и горивен филтър ако не са сменяни скоро, да се сменят(от смотан нов филтър съм брал големите к.рове и тогава купих панелен)

Потребителски аватар
Blizzarder-VW
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Blizzarder-VW » Чет 18 авг 2011 14:30

Ок колеги, проблема се оправи... остана само загадката от какво беше :D Докато и правеха диагностика просто се оправи, така и не разбрахме какво и беше. Все още ми е интересно от какво е станало така, защото може пак да стане, но засега карам и това е :)

Върни се в “Polo, Lupo, Up & Fox”