колеги имам проблем .докато карах колата изпуши син гъстак дим и това в движение 100км/ч и 2000-2500об.за секунди изгуби мощност.спрях угасих я проверих маслото имаше около средата м/у мин и мах.запалих я и се чуваше здраво тракане на клапани,лампата на маслото светеше постоянно но колата не пушеше вече.ако някои е запознат с такъв проблем нека пише.
аз имам 1,4 AEX - и мен ме остави на пътя, в студено време и насрещен вятър ... хвърли си маслото, тракане от клапаните и т.н. ... долей масло и пали докато отихнат отново клапаните ... в студено време всяка година ми прави проблем ... това което мисля е че е от една кутия за маслените пари замръзва и се получава подпушване
Проблема се появява при студено време кратки маршрути и форсиране на студено! Какво се получава? Хвърля маслото през щеката защото вентилацията на картера е събрала конденз който е замръзнал и прави тапа.
Решението
1. Не форсирайте студено поло! 2. Почистете си маслената джаджа (ползвай търсачакта!) 3. Карайте поне веднъж седмично повече от 20 километра за едно каране за да се разкара кондензната тапа!