Значи колата е Ибиза 1.4 APQ.
Проблема се проявява само и единствено, когато е напълно студена - сутрин или след 5-6 часа престой - и навън температурата е под 3-4 градуса.
Пали без никакво замисляне и работи супер стабилно, държи си в началото около 1000 оборота, падат си след малко както си му е реда..
... обаче ако се опитам да подам газ се дави, падат оборотите, аха да угасне, отзад мирише на недоизгорял бензин.
След около 30 секунди до 1 минута, като "чуе" малко мотора проблема изчезва, колата се държи перфектно, набира си, има си ряз, всичко както си трябва. Разхода е що-годе нормален - между 9 и 10 лято-зима градско, с по-кратки преходи.
Кара се само на бензин колата, по нея са сменени:
1. Свещи Bosch WR7LTC+ (от ЕлитКар, не би тр. да са менте), кабели капачка и палец Bеru (от Тех-Ко), делкото от Марели вече е Бош (но не се отрази на проблема по никакъв начин), ламбда сонда Bosch LS05
2. Има центровка 6.4 градуса при 1500 оборота при загрят мотор (направена със стробоскоп докато с ВагКом мотора е вкаран в Basic Settings, група 1)
3. Ако извадя свещ след като е била напълно загряла, тя изглежда точно както трябва да изглежда, т.е. гори си добре и не бърка сместта, съдейки по този признак.
4. Уплътнения на всм. колектор са сменени, клапата е чиста, клапата минава адаптация с ВагКом без проблеми, не мени обороти на празен ход (но падат за малко и бързо ги оправя ако се натовари мотора внезапно - например от навит до край волан или ад речем ако натискам ел. стъклата когато са напълно затворени)
5. Датчик за темп. на антифриза е сменен, но през ВагКом температурата на антифриза и на въздуха виждам че се отчита правилно, примерно с до +-5 градуса разлика от измереното с термодвойката на мултицета.
6. Колата е със сменени сегменти, профилактика на главата + нови гумички, не пуши, не гори масло, маслото е 5W40 Bardahl XTC.
7. Всички течности и филтри са сменени с читави такива.
8. Зареждам само от една и съща проверена многократно бензиностанция, която си ползвам последните 2 години и с двете коли.
9. При диагностика няма и не записва никакви грешки.
Аз лично се съмнявам в свещите, но преди да си взема NGK BUR6ET исках да видя някой дали няма да даде друга идея, за което благодаря предварително.
Поздрав.
1.4 APQ - не "поема" газта веднага след студен старт
-
aleksiso
- Автомобил: Bora 2.0
- Двигател: AQY 2000
Re: 1.4 APQ - не "поема" газта веднага след студен старт
Колега, имах подобен проблем и след смяна на гарнитура на изпускателния колектор колата се оправи.
- dj_tuhla
- Автомобил:
- Двигател:
Мерси колега, това не съм го сменял, ще взема да пробвам.
А имаше ли някакви характерни признаци заради които я смени гарнитурата, понеже при мен няма гъргорене от изпускателната система, обаче катализатора е изкормен от предния собственик-палачор ?
Поздрав.
А имаше ли някакви характерни признаци заради които я смени гарнитурата, понеже при мен няма гъргорене от изпускателната система, обаче катализатора е изкормен от предния собственик-палачор ?
Поздрав.
-
aleksiso
- Автомобил: Bora 2.0
- Двигател: AQY 2000
При мен започнаха постепенно да се променят бензиновите времена и даваше грешка 00575 за ламда-сонда, и ходих при всякакви майстори, които нищо не направиха. Само се набутвах с пари за смяна на датчици и прочие.
- mmkosev
- Автомобил:
- Двигател:
Захранваш ли мотора с топъл въздух.Аз съм със същия мотор и преди да свържа затоплянето мотора леко притрисаше.
- dj_tuhla
- Автомобил:
- Двигател:
Не, Изтръгнал съм цялата тръба с клапата, понеже термоампулата беше в пенсия и клапата седеше все в положение топло, при което положение пък имаше леко придърпване при загряла кола и подаване на газ около 2000 оборота. Сега е с една тръба права от филтъра до калника. Обаче проблема го прави точно след палене, а по това време колектора също е леден и това не може да е причина си мисля .. абе кара се и така, не е проблем такъв да изчакам половин една минута след палене, ама да не е признак това на по-сериозен проблем .. примерно дюзи 

- low_creep
- Автомобил:
- Двигател:
aleksiso написа:Колега, имах подобен проблем и след смяна на гарнитура на изпускателния колектор колата се оправи.
Моето Поло го има същия проблем! Онзи ден се загледах и установих че духа от гарнитурата на изпускателните колектори , даже едната шпилка е скъсана и покрай нея най-много духа. Възможно ли е от там да идва проблема (не "поема" газта веднага след студен старт)
- dj_tuhla
- Автомобил:
- Двигател:
Бре .. ще взема да я сменя и аз профилактично да видим ще има ли ефект, че като е сваляна главата 100% е откачан при мен колектора, а не мисля че е сменена гарнитурата ..
Някой ако ще си купува, ето номера с които може да ходи по магазините и да не се обяснява много-много:
032253039E е оригиналния номер по VW/Seat/Audi/Skoda за APQ мотор (и за доста други май е същата)
в Тех-Ко имат на Elring с номер 477.110 за 8.50лв цена краен клиент, мисля да си взема и да я сменя за пробата.
Ще пиша после дали се е оправило .
Някой ако ще си купува, ето номера с които може да ходи по магазините и да не се обяснява много-много:
032253039E е оригиналния номер по VW/Seat/Audi/Skoda за APQ мотор (и за доста други май е същата)
в Тех-Ко имат на Elring с номер 477.110 за 8.50лв цена краен клиент, мисля да си взема и да я сменя за пробата.
Ще пиша после дали се е оправило .
- low_creep
- Автомобил:
- Двигател:
И аз мисля да я сменя за да видя дали ще се оправи ,но имам един проблем.
Едната шпилка на колекторите е скъсана и се чудя как ще я извадя?
Някой колега сблъсквал ли се е с такова нещо за да каже как е извадил счупената шпилка ?
Едната шпилка на колекторите е скъсана и се чудя как ще я извадя?
Някой колега сблъсквал ли се е с такова нещо за да каже как е извадил счупената шпилка ?
- dj_tuhla
- Автомобил:
- Двигател:
И при мен крайна дясна явно се е скъсала като са ми сваляли главата, понеже видях че на нейно място в момента е стегнато с болт.
Мястото е що-годе достъпно, предполагам че се разпробива и се навива нова резба ако е скъсана така, че да не може да се хване с нещо и да се развие.. Като свалиш колектора ще видиш, може пък да се показва и да можеш да я захванеш и развиеш.. или пък да се завари болт и вече с тресчотката .. може и да приказвам глупости в момента, само съм чувал че нещо такова се прави ..
Мястото е що-годе достъпно, предполагам че се разпробива и се навива нова резба ако е скъсана така, че да не може да се хване с нещо и да се развие.. Като свалиш колектора ще видиш, може пък да се показва и да можеш да я захванеш и развиеш.. или пък да се завари болт и вече с тресчотката .. може и да приказвам глупости в момента, само съм чувал че нещо такова се прави ..
-
p3p1to
- Автомобил:
- Двигател:
колеги като се скъса един болт се прави следното (това съм го гледал как го правят маисторчетата цял ден на моита кола все пак ) със телоподаващо се запълва дупката (натиска се докато се докосне остатъка от самия болт) наварява се докато се покаже достатъчно мн за да се завари някакъв болт на тази заварка и така то става едно цяло после леко по леко но наистина леко по леко на ляво на дясно докато тръгне защото иначе ше я правите тази процедура мн пъти
аа забравих да допълня заварката трябва да е напълно студена (така е по лесно да се отвие и има по малък шанс да се скъса) и един савет ако сте осетили че някои болт тръгва да се къса направо го извъдете докато е цял и си го сменете нечакаите защото аз уж имах един само за вадене и им казах да проверят и другия и те не ме послушаха и след като почнаха да ги затягат се скъса и познаите какво 
- dj_tuhla
- Автомобил:
- Двигател:
Ъпдейт по темата: Проблема се оправи след почистване на МАП сензора. Идеята я видях докато четях форума в някаква друга тема. Беше целия в масло, изчистих го със "сух" универсален обезмасляващ спрей, след което допълнително изтрих и всички запомнени от ЕКУ-то данни от адаптацията. Това се прави с VagCom, режим Adaptation, група 000, Read и после Save, което връща компа в първи клас и той почва да се обучава наново. В рамките на около 40 км след това е готов. Да отбележа, че разкачане на акумулатора не прави същото и няма друг начин да се направи с подръчни средства освен гореописания.
Надявам се само, че това масло е останало от преди смяната на сегменти и гумички, понеже иначе не се сещам какво ще прави масло във всмукателния колектор, при положение че от картерната вентилация не омаслява.
Мерси на всички дали идеи за проблема.
Поздрав.
Надявам се само, че това масло е останало от преди смяната на сегменти и гумички, понеже иначе не се сещам какво ще прави масло във всмукателния колектор, при положение че от картерната вентилация не омаслява.
Поздрав.
Последна промяна от dj_tuhla на Чет 08 мар 2012 21:10, променено общо 1 път.
- low_creep
- Автомобил:
- Двигател:
dj_tuhla написа:Ъпдейт по темата: Проблема се оправи след почистване на МАП сензора. Идеята я видях докато четях форума в някаква друга тема. Беше целия в масло, изчистих го със "сух" универсален обезмасляващ спрей, след което допълнително изтрих и всички запомнени от ЕКУ-то данни от адаптацията. Това се прави с VagCom, режим Adaptation, група 000, Read и после Save, което връща компа в първи клас и той почва да се обучава наново. В рамките на около 40 км след това е готов. Да отбележа, че разкачане на акумулатора не прави същото и няма друг начин да се направи с подръчни средства освен гореописания.
Надявам се само, че това масло е останало от преди смяната на сегменти, понеже иначе не се сещам какво ще прави масло във всмукателния колектор, при положение че от картерната вентилация не омаслява.
Поздрав.
Колега лесно ли се сваля този МАП и достъпно ли е неговото място изобщо или се разкача половината мотор ?

- Теодор
- Автомобил: Ford Fiesta 6 BMW 325XI
- Двигател:
low_creep написа:dj_tuhla написа:Ъпдейт по темата: Проблема се оправи след почистване на МАП сензора. Идеята я видях докато четях форума в някаква друга тема. Беше целия в масло, изчистих го със "сух" универсален обезмасляващ спрей, след което допълнително изтрих и всички запомнени от ЕКУ-то данни от адаптацията. Това се прави с VagCom, режим Adaptation, група 000, Read и после Save, което връща компа в първи клас и той почва да се обучава наново. В рамките на около 40 км след това е готов. Да отбележа, че разкачане на акумулатора не прави същото и няма друг начин да се направи с подръчни средства освен гореописания.
Надявам се само, че това масло е останало от преди смяната на сегменти, понеже иначе не се сещам какво ще прави масло във всмукателния колектор, при положение че от картерната вентилация не омаслява.
Поздрав.
Колега лесно ли се сваля този МАП и достъпно ли е неговото място изобщо или се разкача половината мотор ?
- low_creep
- Автомобил:
- Двигател:
Може ли някаква снимка къде точно стой за да се ориентирам 
Върни се в “Polo, Lupo, Up & Fox”