Проблем в скоростите. Взаимозаменяемост?

Техническа и сервизна информация за Polo, Lupo, Up и Fox
Потребителски аватар
kr86
Автомобил: Golf mk2
Двигател: 1.6 automatic 1984 year

Проблем в скоростите. Взаимозаменяемост?

Мнениеот kr86 » Съб 25 авг 2012 21:24

Здравейте колеги.
Сдобих се с поло 1.9 дизел 64к.с. 98година.
Колата има ПРОСЛОВУТИЯ проблем със скоростите. От първа до четвърта добре ама няма пета. Подавам лоста към пета и НИЩО нито звук нито реакция, все едно е с четири степенна кутия. На 4-та с 2000об е с 60км. това не ми се струва кутия само с 4 предавки.
Кутията е с код DCH

viewtopic.php?f=7&t=88007&hilit=%D0%B2%D0%B7%D0%B0%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D0%B7%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%8F%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D1%81%D1%82//url
От това, което виждам в тази тема ми е ясно че мога да сложа CWT,DCH,DCT,DED,DXQ,EQX това са все 5 степенни кутии ама предавателни числа, дали са с лостове или жила и дали въобще могат да се заменят една с друга :dontknow: :dontknow:
Малко по надолу в същата тема пише това 61/17 / DXF,DCH,DCT, EQX.
Това сигурно са кутиите с лостове като моята?
Вторият въпрос е може ли да се сложи кутия от бензинов мотор и от кой точно?
И трето знам че Поло, Лупо и Сеат са с еднакви части ама кутии от кои мотори да търся.
Също така ме интересува може ли да се смени само пета през капачката на скоростите?
Ето снимки на лостовата система и отдолу
Изображение
Изображение

Ако някой се е оправил с този проблем ще бъда благодарен ако сподели.
Също така приемам предложения за кутии ако някой продава.
Извинявам се ако темата се повтаря но просто не намерих изчерпателни отговори.
Благодаря

stivenj
Автомобил:
Двигател:

Re: Проблем в скоростите. Взаимозаменяемост?

Мнениеот stivenj » Нед 26 авг 2012 17:55

AEF AGD AHG AKU AMF ASX ATL

DCH DED DPG DED ESP ETF EYD
DCT DXQ DPX DPX EXB FDQ
DXF ETF DXG DXQ FFV
EQX FFV ETA ETF
FFF

ето ти взаимозаменяемите,добави и от сеат ароса и лупо 1.7 и си готов,ама първо да я намериш ,защото е мисия невъзможна за много пари.Аз съм с ДЕД код от сеат ароса 1.7-

uomoto
Автомобил: MK4 PD
Двигател: 1.9 TDI 131

Мнениеот uomoto » Нед 26 авг 2012 19:31

Не ми е ясно, защо не идеш и да я отворят ,да видим дали е за оправяне ,ами пишеш тука....

Потребителски аватар
kr86

Мнениеот kr86 » Нед 26 авг 2012 22:22

Пиша тука щото искам!
Аз също се занимавам с коли и мога да си ги оправя сам.
Работата е че трябва да знам от кои кутии мога да си взема карантия.
Колега Stivenj БЛАГОДАРЯ
Виждам и ти си минал през тоя филм

Потребителски аватар
deversant
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот deversant » Нед 26 авг 2012 23:30

DCX,DCH най-срещаните!
Зъбното колело което по всяка вероятност ще ти трябва е с 47 зъба.
От коли,поло 6н 1.9д,лупо 1.7-1.9д,сеат ароса 1.9д за тези знам.
Бих те посуветвал да я свалиш кутията и да я отвориш елементарно е.Аз сам я свалям за 45 мин.
На голф 4 1.9тди вече е мъка 2 часа и ти трябват мин 2 човека.
Отвори кутията и кажи какво липсва,мога да помогна и с части!
Преди да я отвориш,може да откачиш от ябълката и да пробваш дали влизат всички скорости.Да не смъкнеш кутия за тоз дето ...

Потребителски аватар
kr86

Мнениеот kr86 » Пон 27 авг 2012 0:10

deversant написа:Зъбното колело което по всяка вероятност ще ти трябва е с 47 зъба.

това колело на пета ли е?
Скоростите си влизат всичките даже и пета влиза ама се държи така всякаш го няма зъбното колело вътре.
Знам ли....май с всеки изминал ден от първа до четвърта влизат по трудно.
Утре ще сваля капака на пета да видя какво става там и ще долея масълце ако трябва

uomoto

Мнениеот uomoto » Пон 27 авг 2012 4:54

То ако искаше масло, щеше да си влиза на 5-та. Като отвориш кутията ще стане ясно. Дано да се е разял само синхронизатора. Щот при мен имаше луфт и вилката... ;)

Потребителски аватар
deversant
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот deversant » Пон 27 авг 2012 12:07

Аз съм си патил,карам си яко на 5-та 300км и спирам на първит светофар в София.
1-ва и почва да се чува яко ромулене и трудно влезна както и 2-3-4...5-та не влезе изобщо!
Викам си съединтел е този път,филм голям.А бе точа маслото на кутията в едно 2-литрово шише 1.7-1.8Л и се чудя какво не е наред...нещо ми е странно,но немога да зацепя!
После ми светва,че кутията събира 3,1-3,2Л по кжнижка...
Долях и всичко ок!
От един прител със сервиз знам,че е по добре да се спре колата на наклон и да се сипят 3,5л и нямаш никакви проблеми със скоростите!
Става и като се повдигне предницата,да се налеят!
Горе има отдушник,едно пласмасово като тапа... каквото му е излишно,ще си го изхвърли колата!

stivenj
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stivenj » Пон 27 авг 2012 17:32

Виждам че колегите дават съвети за наливане на масло ,но и виждам ,че ти тече от семеринга ,по снимките които си оставил,първо това оправи ,после другите неща,иначе е наливане от пусто в празно.Аз съм чувал ,че такава скостна кутия тръгне ли спиране няма ,прецени първо,ремонта ти ще е скъп ,поне 400 лв ще отидат,поне на моята като са го правили видях цените които са платили за частите и труда, като смениш симеринга и продължи да тече има същия размер, но с по тесен вътрешен отвор,аз съм с такава сега, става супер,сега направо е суха скорстната кутия,от там тръгват белите ,остава без масло и е пътник.

Потребителски аватар
kr86

Мнениеот kr86 » Пон 27 авг 2012 22:29

Колеги днеска не ми върви.
Ходих да си взема масло за скоростите и като паля колата се чува яко стържене. Понеже знам че кочинката е с демпферен маховик и си викам КРАЙ. Отидох до един приятел, който има сервиз и беше на близо за да даде мнение и видяхме че пистовия ремък е пред скъсване. От там айде отиваме на обтегач за цифра пари и със съмнения за маховик плюс прецаканите скорости и то к'во.... На части ли да я давам?
Закарах я до нас поразглобих малко и обтегача си работи без луфтове и засечки. Знам ли от какво ремъка е в такова състояние. Утре ще го сменя само него да видя дали пак ще се закъса.
Колкото до пета скорост снимките сами говорят за себе си.
Нещо да ми предложите?

Изображение
Изображение
Изображение

stivenj
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stivenj » Вто 28 авг 2012 21:21

скърцането е от ролката на генератора,дошло и времето,но е по малко зло от Г-образния шиш,радвай се че той е здрав,мнооого пари и там отиват,ако се лекува с ново всичко.Скоростите няма какво да казвам,моето мнение е друга читава скоростна кутия ,като ти се влиза във филм твой е избора.Късмет от мене.

Ако от някъде ми попаднат 5 хил лв.ще взема всички разрешителни официално от държавата и ще взривя,тази пародия на кола пред всички медии за да видят швабите какви боклуци правят.

Потребителски аватар
kr86

Мнениеот kr86 » Вто 28 авг 2012 23:23

Не е от генератора скърцането. Или стартер или маховик нещо. При няколко паления ми се случва или да не иска да се откачи стартера от маховика или да забие двигателя точно при припалването сякаш нещо го блокира.

uomoto

Мнениеот uomoto » Сря 29 авг 2012 9:22

stivenj написа:скърцането е от ролката на генератора,дошло и времето,но е по малко зло от Г-образния шиш,радвай се че той е здрав,мнооого пари и там отиват,ако се лекува с ново всичко.Скоростите няма какво да казвам,моето мнение е друга читава скоростна кутия ,като ти се влиза във филм твой е избора.Късмет от мене.

Ако от някъде ми попаднат 5 хил лв.ще взема всички разрешителни официално от държавата и ще взривя,тази пародия на кола пред всички медии за да видят швабите какви боклуци правят.

Не много точно! Много зависии от човека как си гледа колата и как я кара. Все пак не е за рали състезания.... ;)

Потребителски аватар
deversant
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот deversant » Сря 29 авг 2012 17:46

uomoto написа:
stivenj написа:скърцането е от ролката на генератора,дошло и времето,но е по малко зло от Г-образния шиш,радвай се че той е здрав,мнооого пари и там отиват,ако се лекува с ново всичко.Скоростите няма какво да казвам,моето мнение е друга читава скоростна кутия ,като ти се влиза във филм твой е избора.Късмет от мене.

Не много точно! Много зависии от човека как си гледа колата и как я кара. Все пак не е за рали състезания.... ;)

!
Тази кола е точно за возене!От както влязох във филма с кутиите...никога не съм въртял гуми или да и давам газ и да държа полусъединител,че да ускури по бързо!Просто възможностите и са като за чист дизел (дизел без търбина и интеркулер) и си се кара бавно и славно.Затова и е най любимата кола на дядо ми,кеф му прави да си я кара от време на време. :Mr Green Fun

stivenj
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stivenj » Сря 29 авг 2012 18:50

Ами да поясня колеги,тази кола съм полагал грижи повече от колкото за себе си ,Човекът от когото я взех ми даде лист на който си е писал какви ремонти и какви пари е плащал,повярвайте ми много бяха ,а аз колко наринах,може да се види от темите които съм писал и на които съм отговарял.Идеята ми на постването в темата на колегата беше ,че тази кола ,за състоянието и в което е замислена ---имам предвид че е чист дизел,би трябвало да е страшно здрава ,да е икономична ,а не е така .Тази кола е направена нерационално,демпферен маховик,ужасно скъп не и е нужен,скапана скоростна кутия ,а можеше да е елементарно и просто,но здраво,и ще реплекирам колегите в частта -возене ,е не ми е първа кола за да се съглася ,но тази кола не вози меко ,друса като каруца,не е икономична в града,хубавото е че е малка и лесно се скрива в град като нашия-търново.Не съм си мислил никога, че ще правя състезания с нея ,но тя просто си се чупи ,а фолксваген се е славил с най -яките коли -но според мен от серията ,голф 2,повечето резервни части са скъпи,мит е че е евтин за поддръжка.Сега хубавите страни,гори всичко,в смисъл не е претенциозна на гориво,няма компютър,няма дебитомер и електроника ,за да ти сваля по няколко кожи за диагностики.Все пак това са мои мнения за 5 години каране и качествено поддържане до този извод стигнах.Ако я бяха направили с помпа ,бош,обикновен маховик,яка скоростна кутия,без Г-образния шиш,да тогава наистина щях да се съглася с всички мнения,но повредата на тези възли излиза на цена повече от цялата кола.Не искам да обидя другите колеги ,всеки може да сподели мнение,аз го направих в следствие на проблемите които ми е създавала.

Върни се в “Polo, Lupo, Up & Fox”