POLO 9N3 2006 год. 1.4TDI-проблем с лампата за маслото.

Техническа и сервизна информация за Polo, Lupo, Up и Fox
lexxel
Автомобил:
Двигател:

POLO 9N3 2006 год. 1.4TDI-проблем с лампата за маслото.

Мнениеот lexxel » Сря 03 окт 2012 14:44

Здравейте,
Вече стана ясно от заглавието каква е колата, ето го и проблема:
Карах си по магистралата и ми светна лампата за маслото (оранжевата, не червената), тъй като ми оставаха още няколко км до целта реших да продължа. Паркирах колата на равно място и я оставих за няколко часа да изстине, за да премеря маслото. Както и очаквах маслото беше на максимума, имам навика редовно да го проверявам. След това запалих колата и вече не светеше. В продължение на 1 седмица не светна нито веднъж и реших, че някой датчик нещо се е шашнал :)
Снощи случката се повтори. Карах по Ботев в участъка между Син сити и сливница, при преминаване през гадните напречни релси на трамвайте, след раздрусването на колата, лампата отново светна. Тази сутрин отново проверих маслото и отново си беше на максимума, но този път лампата не изгасна след изстиването на двигателя, продължава да свети.
Днес ми се наложи малко въртене из София и при всяко палене пак си светеше. Планувам посещение на сервиз, но чакам заплата, а и не съм много притеснен тъй като явно нивото на маслото си е наред.
Какъв може да е проблема според вас?
Мерси предварително на отзовалите се!

Потребителски аватар
cancro
Автомобил: VW Golf IV 1.9 TDI
Двигател: AJM 1999
Контакти:

Re: POLO 9N3 2006 год. 1.4TDI-проблем с лампата за маслото.

Мнениеот cancro » Сря 03 окт 2012 15:08

Хмм...и аз го имам този проблем на голфа.Появи се след като купих колата и мисля, че те подсеща да си смениш маслото.Пробвах да нулирам интервала като задържах бутона за нулиране на километрите после давам контакт и завъртам на дясно бутона за сверяване на часовника, но не стана или аз не го направих както трябва!?

lexxel
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот lexxel » Сря 03 окт 2012 15:18

Не мисля, че е това. Като сменях маслото преди има няма 2000 км ми казаха, че са нулирали брояча. Освен това сигурно щеше да свети постоянно, а при мен втория път се появи точно след като подскачах по релсите на трамвая. А и сега се сетих, че ако беше сигнал за инспекция/сервиз щеше да светне ключето в километража долу, нали така?

Потребителски аватар
Aprilia
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Aprilia » Сря 03 окт 2012 15:23

Някакви странни метални шумове да се чуват откъм картера ? На този двигател има една верига на балансиращия вал която върти и маслената помпа по принцип директно се къса но при теб може да се е разтегнала и да прави тия проблеми

lexxel
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот lexxel » Сря 03 окт 2012 15:39

С една тема май ще получа отговор на два въпроса.
Въпросния странен шум (метално свирене) го чувам при потегляне на първа или задна, при другите предавки не се чува. Не се случва при всяко тръгване, а само когато има някакво съпротивление (баирче, легнал полицай, рампата пред гаража и други подоби). Също така се чува и като задържа на полусъединител, при рязко пускане на съединителя не се чува.
За това ли става въпрос?

lexxel
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот lexxel » Вто 09 окт 2012 10:49

Някакви други предположения за металното свирене и светещата лампа за масло?
Казаха ми, че това за тази верига е теоретично така, но на практика не е.
Между другото лампата последната седмица не свети.
Свиренето мисля, че е от съединителя или нещо покрай него. Направих си тест да тръгна на ръчна и тогава също се чува...

Потребителски аватар
BLADE8209
Автомобил: Polo 6N2 2001
Двигател: AMF + remap

Мнениеот BLADE8209 » Чет 11 окт 2012 13:02

Колега това с веригате не е за пренебрегване и има доста обширна тема за този проблем а колкото до лампата за маслото мисля трябва да е червена и ако свети тя или не качва масло или е ниско нивото на маслото. Ти казваш че си долял масло значи нивото отпада но остава качването на маслото което може да се дължи на веригата, в моя сучей се касаеше за изядени зъби на паразитна шайба така че ако веригата почва да прескача може да намалее налягането на маслото и тази грешка да е с натрупване в компютъра на колата. Така че първо диагностика после смяна на веригата. Прочети темата и ще ти станат ясни много неща. И все пак това си е моя теория :)

Върни се в “Polo, Lupo, Up & Fox”