Двигател АЕЕ, Г3 , 1996 г. - въпрос за дроселова клапа?

Техническа и сервизна информация за Polo, Lupo, Up и Fox
did
Автомобил: Golf 3
Двигател: AEE 1996

Двигател АЕЕ, Г3 , 1996 г. - въпрос за дроселова клапа?

Мнениеот did » Пон 29 юли 2013 15:16

Здравейте колеги!
Позволявам си да поставя темата и във форума на Поло поради това,че двигателя на моя Голф е АЕЕ и спешно се нуждая от помощ !!!
След доста четене във форумите, не можах да изясня категорично - Как се установява със сигурност безвъзвратно загиналия дросел ? Кои са 100% признаци за да се пристъпи към закупуване на друг дросел /втора употреба или нов/?
И в частност моя случай.
В момента имам проблем с обороти и загасване на мотора след изключване от скорост /на светофари на кръстовища и в др. ситуации изискващи ниски обороти/. Няма проблеми с динамиката и мощността на автомобила. Разхода на гориво в града 8-9 на сто газ /автомобила е с ГИ/, считам че и това е нормално.
По време на движение и изключване на предавка оборотите плавно спадат до около 800, след което започват да играят в диапазона 1000 - 600 и при падане под 600 в повечето случаи двигателя изгасва. Ако автомобила е на място и бъде запален с загрят двигател оборотите по оборотомера са около 650 стабилни. Проблема съществува както на бензин така и на газ, като на газ пропадането под 600 и изгасването е една идея по-вече. Това го обяснявам с забавяне при преизчисляване на данните от компютъра на ГИ.
При проведена компютърна диагностика във В Търново грешки не се констатираха.
Разполагам и с втори механизъм на дроселовата клапа закупен преди години втора ръка. И двата механизма са почистени идеално с WD-40, а пътечките на ТПС допълнително са напръскани с контактен спрей, стъпковите мотори работят.
След монтиране и адаптиране проблема остава не решен, което ме навежда на две посоки:
1.И двата дросела са безвъзвратно умрели.
2.Проблема не е в дросела, а някъде другаде.
Моля специалисти или колеги с опит да помагат !!!
За да елиминирам 1. ми е необходим отговор на въпроса, който зададох в началото на поста си.
За да елиминирам 2. ми е необходима Вашата помощ.

Потребителски аватар
ivanovkbg
Автомобил: Passat B6
Двигател: BKP 2007 4Motion

Re: Двигател АЕЕ, Г3 , 1996 г. - въпрос за дроселова клапа?

Мнениеот ivanovkbg » Пон 29 юли 2013 16:47

Здравей, колега.
Имах същият проблем, само че, при друг мотор — AEX... До последно си мислих, че е от дросела, но се оказа друго. Купих си аз дросел и отидох да го сменям. Сложихме новия(втора употреба е) дросел и пак същата работа — оборотите играят, колата гасне. В последствие майстора се съмни, че е от делкото,предния собственик е сменял делко и нещо не са го нагласили като хората. Нагласи го той, сложихме стария ми дросел и о чудо — оборотите станаха стабилни, колата спря да гасне и всичко е нормално. Та сега си имам едно работещо дроселче, което мисля да си запазя, може да ми потрябва. Та според мен е по-вероятно проблема да не е в дроселите, но знаели човек, може и двата да са заминали. Моторчетата им работят ли? Защото най-често те отказват?
Симптомите бяха същите както при теб — нестабилна работа на празен ход и гаснене след изключване от скорост.

did
Автомобил: Golf 3
Двигател: AEE 1996

Re: Двигател АЕЕ, Г3 , 1996 г. - въпрос за дроселова клапа?

Мнениеот did » Вто 30 юли 2013 12:12

За да няма дублиране и преписване на мнения и пояснения от мая страна, ще продължа в техническия форум за Голф.
Предварително БЛАГОДАРЯ на всички, които ще се отзоват да ми помогнат за решаване на възникналия проблем. :help

Върни се в “Polo, Lupo, Up & Fox”