Въпросче за климатик на Поло 1.6 97г.
- ivo_sn
- Автомобил:
- Двигател:
Въпросче за климатик на Поло 1.6 97г.
Та понеже си го взех преди 6-7 месеца полото не му бях пробвал климатика. Днес си викам я да го пусна да видя как духа, пуснах го започна да си духа доволно студено само че забелязах като спрях че се получава една странна неприятна вибрация все едно съм запалил дизелче и другото което ме притеснява е че на място като подам газ и компресора изключва и след секунда две пак изцъква и се включва. Нормално ли е да изключва така? някаква защита ли е?
- pikara
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Въпросче за климатик на Поло 1.6 97г.
Колега и аз имам 1.6 АЕА Поло и мойто включва и изключва често и на място си вибрира нз и аз дали е нормално според мен да си караме смело и това е 

- dj_tuhla
- Автомобил:
- Двигател:
Когато пусне компресора, оборотите трябва да се вдигат с малко, тресене почти не трябва да се усеща. Когато поработи и си достигне температурата от около 3-4 градуса на изпарителя се изключва компресора. Разбира се има и доста защити например за високо/ниско налягане, които ако сработват може да изключва заради тях. Ако се товари прекомерно, това може да доведе до описаната ясно изразена вибрация. Това може/трябва да се провери в сервиз (гледат се наляганията и т.н.). Така или иначе, климатичната система и се прави профилактика на всеки 2 години (източва се, вакуумира се, проверява се дали изпуска и се налива обратно точното количество фреон и масло). Принципа "да си караме докато не спре" води до чести посещения на моргите - важи не само за климатичната система а и за останалите течности в колата, спирачни апарати и т.н. Ако си държите на колите, ще се поинтересувате кое кога се проверява, подменя и т.н. и така хем ще имате доверие в колата че няма да ви остави, хем ще я експлоатирате по-дълго и безпроблемно.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Да споделя и аз моите наблюдения.
От скоро съм горд собственик на Поло 1.4и APQ Engin, та по въпроса за климатика - по време на път при пуснат климатик /смея да кажа че духа прилично студено/, компресора ту се включва, ту се изключва на интервали от по една минута. Чудя се това нормално ли е?
След известно време видях, че съм оставил вентилатора да върти "външният кръг" тоест да вкарва външен въздух. След като натиснах копчето / има светлинна индикация за on/of, тоест включих опцията да върти "въздуха в купето", забелязах че проблема със включ/изключ на климатика изчезна.
Засега всичко работи нормално, да видим докога ще е така)
Поздрави и успех
От скоро съм горд собственик на Поло 1.4и APQ Engin, та по въпроса за климатика - по време на път при пуснат климатик /смея да кажа че духа прилично студено/, компресора ту се включва, ту се изключва на интервали от по една минута. Чудя се това нормално ли е?
След известно време видях, че съм оставил вентилатора да върти "външният кръг" тоест да вкарва външен въздух. След като натиснах копчето / има светлинна индикация за on/of, тоест включих опцията да върти "въздуха в купето", забелязах че проблема със включ/изключ на климатика изчезна.
Засега всичко работи нормално, да видим докога ще е така)
Поздрави и успех
- zfa159
- Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
- Двигател:
- Контакти:
Нормално да е прави така - когато достигне ниска температура ( около 3 градуса), изключва компресора.Когато си го пуснал на вътрешна циркулация, тогава се увеличава дебита на въздух през изпарителя (защото не минава през филтъра и т.н.) и тогава включване/ изключване става на доста по-големи интервали.
Климатика,макар че си работи,подлежи на профилактика - ето тук може да прочетеш какво и защо -> http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?f=17&t=195202
Климатика,макар че си работи,подлежи на профилактика - ето тук може да прочетеш какво и защо -> http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?f=17&t=195202
Върни се в “Polo, Lupo, Up & Fox”