След поредните диагностики и ходене по мъките колата не работи, както трябва и не мога да разбера какво и е, за това се обръщам към вас с надеждата да получа поне някаква насока, тъй като в Казанлък явно няма кой да ми реши проблема.
Положението е следното: Тази сутрин паля и качва към 1200 оборота и веднага, за секунда падат на 900, т.е не ги задържа. Забелязал съм, че по принцип не си държи оборотите при студен двигател, вдига ги, но веднага си падат на 900, като по някой път, в последно време, при пускане на фаровете направо си изгасва. Изгасва дори само ако завъртя волана или в комбинация, волан и фарове или фарове и духалката на парното.
Ако не пускам нищо и изчакам около 20-30 секунди или минута, да позагрее, след това няма проблеми. Ако подавам газ леко след, като я запаля и пусна консуматорите също не гасне.
Доколкото знам при пускане на консуматори стъпковото трябва да реагира и да вдигне малко оборотите, а при мен това събитие не се случва. Също при студен двигател трябва да държи клапата по отворена и оборотите трябва постепенно да падат.
Не ми играят или плуват оборотите, но съм забелязъл, че ако пускам фаровете ако вече е позагряла има леко потрепване на стрелката надолу, ако пусна вентилатора/парното на 4 пак стрелката се мърда надолу към 800 и пак се вдига на 900. Държи ми стабилни обороти загряла или ако поработи малко, около 15-20 секунди, минута. Просто ги върти около 900 и като е студена не ги задържа ами пак си падат на 900 и може би от там ми идва и гасненето при консуматори.
Случвало ми се е и след, като запаля си падат на около 1000, пускам фаровете и веднага отиват на 900, пускам вентилатора на парното и изгасва.
Явно нещо дросел клапата не работи коректно при студен старт и не стои отворена, но проблема е, че не дава грешки, адаптира се успешно

Няма грешки при диагностика и за това се съмнявам, че проблема може и да е в ЕКУ -то, защото след пръвото, второто палене вече нямам никакви проблеми и колата си върви нормално.
Обикновено дросела прави проблеми и при загрял двигател, гасне на празен ход или при пускане на повече консуматори.
Чудя се дали това не е някакъв начален стадии, преди да се прецака клапата.
По някой път ми се случва пак при студен старт да пали нормално, пускам си фарове духалка веднага и не гасне.
Дали потенциометъра на дросела има някаква мъртва зона, не знам, явно няма кой да ми го провери или не му се занимава.
Клапата е чистена и адаптирана, ама явно не става, няма и от къде да взема друга за проба, защото трябва да покарам колата поне няколко дена за да съм сигурен, като купувам нова.
За тези колеги, които не са ми чели темите : бобина с комутатор, кабели, свещи, бензинов филтър, налягане, помпа, въздушен филтър, масло, картерна вентилация, маркучи, вакууми, канистър, ПЦВ клапан, МАП сензор, температурен датчик, са нови или проверени!
Ако някой е имал подобни проблеми с този гаден дросел моля да сподели.

П.С. Вече съм се насочил към закупуване на дросел, втора ръка от ибей германия и дано случа на читав, че нямам пари за нов.
Благодаря Ви!